HOPE on vuonna 1966 perustettu yhdistys, jonka jäseniksi voivat liittyä Euroopan Unionin jäsenvaltioiden kansalliset sairaalaliitot tai vastaavat toimijat. HOPE:n toimisto sijaitsee Brysselissä ja Suomea HOPE:ssa edustaa Kuntaliitto. Suomen kansallisena koordinaattorina toimii Hannele Häkkinen.

HOPE:n toiminnan tavoitteena kaikissa EU:n jäsenmaissa on edistää asukkaiden terveyttä, edistää korkeatasoista, inhimillistä, tehokasta ja vaikuttavaa sairaalahoitoa sekö tukea jäsenmaiden terveyspalvelujärjestelmiä näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

Yksi toimintamuoto on vuosittainen HOPE-asiantuntijavaihto, jossa terveydenhuollon hallinnon eri tehtävissä työskenteleville tarjotaan mahdollisuus kuukauden ajan tutustua jonkin toisen Euroopan maan terveydenhuoltojärjestelmään. Tänä vuonna Suomesta on vaihdossa yhdeksän terveydenhuollon asiantuntijaa eri puolilta Suomea. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymästä edustajia on tänä vuonna kaksi: palvelupäällikkö Anu Poikala ja potilasturvallisuuspäällikkö Pirjo Lehtomäki, jonka vaihto suuntautuu Hollantiin ja Anun Itävaltaan.

Itävaltaan meitä on saapunut yhdeksästä eri maasta. Suomesta lisäkseni Käyttöpäällikkö Jukka Paso (Pirkanmaan sairaanhoitopiiri), Department head Josselyn Ollewarris (Hollanti), Head of department for workers health and work ability assessment Milorad Spanovic (Serbia), Head nurse Ingrida Urboniene (Liettua), Head of Engineering Cristy Carolan (Irlanti), Head of rehabilitation department Amparo Assecena (Espanja) ja Inter-sectorial coordinator Mette Harboesgaard ja Department nurse Hanne Nafei (Tanska).

 

Kuvassa koko Itävallan vaihtopoppoo ja ministeriön edustajat yhteisellä päivällisellä Wienissä

Itävallassa työ, sosiaali, terveys- ja kuluttajasuojan ministeriö koordinoi HOPE:a ja kansallisena koordinaattorina toimii Gertrud Fritz. Grazissa kohdekoordinaattorinani toimii Marlies Strempfl, joka työskentelee (Geriatrische Gesundheimzentralen der Stadt Graz) strategia- ja operatiivisessa asiantuntijatiimissä.

Kohteeni sijaitsevat Itävallan pääkaupunki Wienissä ja Grazissa. Pääkohteeni on Grazissa sijaitseva Geriatrische Gesundheimzentralen der Stadt Graz, joka toimii geriatrisena sairaalakeskuksena Grazissa.

Kun viime syksynä toimialajohtaja Ismo Rautiainen tiedusteli kiinnostuneita HOPE-vaihtoon lähtijöitä Ikäkunnon johtoryhmästä, suostuin lähes heti, ymmärtämättä, mihin olin lupautunut. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että hyppy tuntemattomaan on ollut huikea kokemus ensimmäisen viikon kokemuksen jälkeen

Seuraavassa blogissa kerron enemmän Grazin Geriatrisesta sairaalakeskuksesta, joka vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta ja profiililtaan samankaltaiselta kuin oma Geriatrinen osaamiskeskuksemme. Tästä sitten lisää seuraavassa blogissa.

Auf Wiedersehen

Anu

Päivitetty: 17.5.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *