Blogi käsittelee HOPE asiantuntijavaihto-ohjelmaa, johon kirjoittaja osallistui toukokuussa 2018. Anu Poikala toimii palvelupäällikkönä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymässä Ikääntyneiden palvelujen ja kuntoutuksen toimialan Geriatrisessa osaamiskeskuksessa.

Tätä viimeistä blogia kirjoittelen kesäloman jälkeen. Omaan työhön palattuani ja kesälomani vietettyä, onkin hyvä katsoa jälkikäteen Hope vaihtoa, kehittämisideoita ja muitakin siitä mieleen jääneitä ajatuksia. Nostan viimeisessä blogissa esille kaksi esimerkkiä Geritrische Gesundheitszentrenistä, jotka voisimme toteuttaa omassa organisaatiossamme.

Albert Schweitzer Trainingszetrum ”Tietoa, oppia ja harjoitusta”

Geriatrische Gesundheitszenrenissä keväällä 2018 toimintansa on aloittanut Trainingszentrum. Keskus sijaitsee sairaalan alueella. Keskus saa eri yhdistyksiltä lahjoituksia osittain toimintansa rahoittamiseksi. Lisäksi heillä on erittäin tiivis tutkimus- ja yhteistyö Grazin yliopiston kanssa.  Keskuksessa on kaksi huonetta, josta toinen on sisustettu iäkkään asunnoksi ja toinen potilashuoneeksi. Molemmissa huoneissa on kamerat ja mahdollisuus simulaatioharjoitteluun. Huoneiden ulkopuolella on pienimuotoinen auditorio, josta saa tarvittaessa näköyhteyden huoneeseen.

Osallistuin Trainingszentrumissa eräänä iltana läheisille suunnattuun koulutukseen. Koulutuksessa opetettiin läheisille oikeita nosto- ja siirtotekniikoita omaisensa avustamiseksi. Aluksi kaikilta osallistujilta kysyttiin, joita oli noin 15, miksi he olivat tulleet koulutukseen. Tämän jälkeen fysioterapeutti kertoi tarkasti anatomisen malliluurangon avulla selän anatomiasta ja näytti oikeita nosto- ja siirtotekniikoita. Tämän jälkeen siirryimme käytännön harjoitteluun asunnoksi kalustetun huoneen puolelle. Fysioterapeutti ja hoitaja näyttivät käytännössä siirtymisiä sänkyyn ja  pyörätuoiin. Tämän jälkeen kaikki harjoittelivat ohjattuna nosto- ja siirtotekniikoita. Tämä harjoittelutunti kuului pakettiin, joka maksoi asiakkalle 45€, ja joka sisälsi kirjalliset materiaalit, 2 x 3,5h harjoittelut ja lisäksi salasanat nettisivustolle, josta he voivat katsoa kotona mallivideoita aiheesta.

Keskuksessa on loistavat mahdollisuudet tehdä käytännön harjoitteita opiskelijoiden, työntekijöiden, potilaiden ja omaisten kanssa. Tilaa hyödynnettiin mm. elvytyskoulutuksissa ja aseptiikkaharjoituksissa, joita voisi verrata meidän lääkehoitoon liittyviin näyttöihin. Trainingzentrumin toimintamalli oli mielestäni loistava esimerkki siitä, miten potilaat ja heidän läheisensä saadaan osallistumaan hoitoon.

 

Memory Tagezentrum Rosenhain

Rosenhain on muistisairaille suunnattu päiväkeskus ja se toimii Grazin keskustan ulkopuolella. Vietin keskuksessa yhden perjantain ja seurasin päiväkeskuksen toimintaa.
Rosenhain on tarkoitettu vain asiakkaille, joilla on diagnosoitu muistisairaus. Rosenhain on avoinna arkisin klo 8-17 ja asiakkaat voivat käydä siellä vaikka viisi kertaa viikossa. Asiakkaat maksavat käyntimääriin ja toimintakykyyn perustuvan kuukausittain maksun. Tiloissa on kodinomainen keittiö, jossa he myös silloin tällöin yhdessä valmistivat ruokia, olohuone, lepohuone, wc-tilat, terassi ja ulkoilu-/puutarha-alue.

Asiakkaat saapuivat päiväkeskukseen läheistensä tuomina ja aamu alkoi yhteisellä aamupalalla sitä mukaa, kun asiakkaat paikalle saapuivat. Asiakkaille voidaan tarvittaessa järjestää myös kuljetus päiväkeskukseen. Päivittäinen paikalla on 2-3 hoitajaa, joista yksi on avustava hoitaja sekä lisäksi yksi toimintaterapeutti. Aamupalan jälkeen asiakkaat kokoontuivat olohuoneeseen ja eräs asiakkaista soitti lyhyen konsertin kosketinsoittimella. Aina hänen ollessaan päiväkeskuksessa, hän pitää pienimuotoisen musiikkituokion muille asiakkaille. Muut lauloivat ja kuuntelivat häntä varsin keskittyneesti. Pianonsoittaja on tehnyt elämäntyönsä musiikin parissa ja hänet tunnettiin kuuluisana varieteepianistina Grazissa. Tämän jälkeen asiakkaat siirtyivät terassille ajankohtaisten uutisten pariin, joista he kävivät keskustelua toimintaterapeutin kanssa. Tämän jälkeen heille tarjoiltiin lounas, jonka jälkeen oli mahdollisuus levätä hetkisen. Iltapäivällä he pukivat essut ylleen ja öljysivät puutarhapöydät. Jos joku asiakas ei sopeudu ryhmätoimintaan, heillä on muun muassa pihalla pieni keittiöpuutarha, jossa voi tehdä puutarhatöitä tai sitten vaikka istua ulkona keinussa.

Päiväkeskuksen toiminta vaikutti upealta, tarpeelliselta ja asiakkailla oli koko päivän sopivasti oikeaa tekemistä. Hoitajat laativat joka viikolle uuden suunnitelman, sen mukaan millainen asiakaskokoonpano kullekin viikolle päiväkeskukseen saapuu. Läksiäislahjaksi he antoivat minulle asiakkaiden kanssa tehtyä mansikkahilloa, joka oli muuten tosi herkullista.

Haluan vielä lopuksi kiittää organisaatiotamme saamastani mahdollisuudesta ja kaikista Hope kokemuksista sekä kannustaa kaikkia, joille Hope vaihto olisi mahdollista, lähtemään avoimin mielin matkaan.

Auf Wiedersehn Anu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivitetty: 3.8.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *