Apuvälinepalvelujen piiriin hakeudutaankin usein silloin, kun liikkuminen esimerkiksi ulkona on hankalaa. Apuvälineiden hyödyt ovat kiistattomia ja niiden käyttö tukee arjen sujuvuutta, liikkumista ja osallistumista.

Päijät-Hämeessä terveysasemat tarjoavat apuvälineasiantuntijan palveluja, kuten tavallisimpia liikkumisen, hygienian ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä. Yksilöllisen palvelun sujuvuuden kannalta terveysasemalle tulee varata aika apuvälineen tarpeen arviointiin.

Apuvälineen käytön ohjaus on tärkeä osa apuvälinepalvelua. Kuntoutusohjaaja opastaa, miten käytetään kuulovammaiselle tarkoitettua herätyskelloa. Asiakas käyttää kommunikaattoria kuuntelemiseen. Ääni johdetaan korviin kuulokkeiden kautta ja mikrofoni suunnataan kuunneltavaa ääntä kohti.

Terveysasemalta ohjataan erikoissairaanhoidon palveluihin, jos asiakas vaikuttaisi hyötyvän esimerkiksi näön tai kuulon kuntoutuksesta tai muista erityisapuvälineistä, kuten lasten toimintakykyä ja liikkumista tukevat apuvälineet sekä sähkötoimiset liikkumisen apuvälineet.

Terveydenhuollon ammattilainen tai kuntoutuksen asiantuntija valitsee sopivan apuvälineen yhdessä käyttäjän ja hänen läheistensä kanssa. Apuväline valitaan käyttäjälähtöisesti ja säädetään yksilöllisesti. Asiakkaan toimintakyvyn lisäksi huomioidaan elämäntilanne ja elinympäristö.

Apuvälineratkaisu on osa kuntoutussuunnitelmaa

Apuvälineen käyttö voi edesauttaa myös kuntoutumista ja lisätä turvallisuutta. Läheisten tuki motivoi apuvälineen käyttöä ja rohkaisee omatoimisuutta. Henkilökohtaiset apuvälineet on tärkeää pitää käytössä myös tilanteissa, joissa asiakas on hoidossa sairaalan vuodeosastolla tai muuten kodin ulkopuolella.

Lääkinnällisenä kuntoutuksena luovutetut apuvälineet ovat asiakkaalle maksuttomia. Apuvälineen käyttäjä vastaa niiden puhdistuksesta ja perusylläpidosta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Apuvälineen luovuttanut taho huolehtii varsinaisista korjaus- ja huoltotoimenpiteistä, jotka ovat myös asiakkaalle maksuttomia.

Säännöllinen huolto ylläpitää apuvälineen käyttökuntoa ja turvallisuutta. Asiakas huolehtii itse apuvälineiden kuljetuksesta. Terveydenhuolto vastaa kooltaan suurien ja painavien apuvälineiden kuljetuksista.

Alueellinen apuvälinekeskus vastaa apuvälinepalveluista kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa. Yhteiset apuvälinevarastot ja tietojärjestelmä sekä apuvälineiden luovutusperusteet ovat keskeisiä toimintaperiaatteita.

Apuvälinepalveluiden kysyntä on voimakkaassa kasvussa

Päijät-Hämeessä luovutetaan vuosittain noin 49 000 apuvälinettä, joista liikkumisen ja kuulemisen apuvälineet ovat suurimmat ryhmät. Käyttötarpeen päätyttyä apuvälineet voidaan palauttaa lähimmälle apuvälinepalvelupisteelle, josta ne puhdistuksen ja huollon jälkeen luovutetaan uusille apuvälineen tarvitsijoille.

Lonkan tekonivelleikkaukseen tulevien henkilöiden kuntoutumista tukevat päivittäisen toiminnan ja liikkumisen apuvälineet, jotka voi lainata etukäteen apuvälinekeskuksesta.
Päivitetty: 3.4.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *