Suomessa asuvista lapsista suurin osa altistuu hyttysen pistoille jo 1–3-vuotiaana, ja hyttysen piston syljen mukana ihoon kulkeutuvat valkuaisaineet herkistävät ihmisen yleensä jo lapsuudessa. Ihmisistä noin joka kymmenes reagoi hyttysen pistoihin normaalia voimakkaammin. Runsas altistuminen herkistyneiden kohdalla voi johtaa hyttysen pistojen siedättymiseen.

Hyttysen pistojen oireet voivat ilmetä välittömästi tai viivästyneesti

Hyttysen pistot aiheuttavat ihoreaktioita, jotka vaihtelevat hyttyslajin mukaan. Hyttysen piston jälkeen iho oireilee paukamana ja kutinana, mikä johtuu IgE-vasta-aineiden vapautumisesta sekä histamiinista. Reaktioita pistoksiin esiintyy joko välittömästi tai viivästyneesti.

Välitön reaktio syntyy pistoskohtaan noin 10 minuutin kuluessa pistostapahtumasta. Oireet kestävät tyypillisesti noin 1–2 tuntia. Välittömän reaktion oireet ovat lievemmät kuin viivästyneen reaktion oireet.
Viivästyneen reaktion oireet alkavat myöhemmin, noin 4–6 tunnin kuluttua pistostapahtumasta. Oireet kestävät pidempään, jopa päiviä, ja ovat voimakkaampia kuin välittömässä reaktiossa. Iho voidaan raapia rikki, mikä altistaa infektioille ja tulehtumiselle.

Vinkkejä hyttysen pistojen varalle

1) Pyri välttämään hyttysiä
Paras hoito hyttysten pistoihin on pistosten välttäminen. Etenkin voimakkaasti allergisten tulisi välttää hyttysesiintymiä ja suojautua pistoksilta. Suurimmat esiintymät viihtyvät kosteikoissa ja ranta-alueilla.

2) Suojaudu vaatetuksella ja hyttyskarkotteella
Hyttysen pistoilta voi suojautua raajoja ja niska-alueita suojaavalla vaatetuksella sekä hyttyshatulla. Päällimmäiseen vaatekerrokseen voi myös suihkuttaa esimerkiksi permitiimiä sisältävää karkotetta. Iholle käytettävistä karkotteista tehokkaaksi on todettu myös dietyylitokamidi (DEET), jota ei kuitenkaan suositella lapsille tai laajoille ihoalueille. Karkotetta ei tulisi myöskään levittää iholle saunan jälkeen, jolloin aineen imeytyminen iholta on tehokkaampaa. Lisäksi hyttysverkkojen ja sängyn päälle levitettävän rankisen käyttöä suositellaan suojautumisessa.

3) Antihistamiini ja kortikosteroidivoide auttavat kutinaan
Mikäli hyttynen pistää, hoidoksi sopivat antihistamiinit, paikallisesti käytettävät miedot kortikosteroidit sekä ääritapauksissa suun kautta otettava kortisoni. Antihistamiini pienentää pistospaukaman kokoa noin 50 % ja vähentää kutinaa noin 70 % sekä aikuisilla että lapsilla. Antihistamiinit lieventävät myös viivästyneen reaktion oireita. Antihistamiini tulisi ottaa etukäteen ja sen käyttöä pitäisi jatkaa noin 2–3 vuorokautta pistosten jälkeen. Lisäksi paikallinen mieto kortikosteroidivoide voi auttaa kutinaan paikallisesti. Rajuissa oireissa suun kautta otettava kortikosteroiditabletti voi lääkärin arvion mukaan tulla kyseeseen.

4) Apua oireisiin Digiklinikan kautta
Hyttysten pistoihin liittyvissä oireissa voi ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin – myös etänä. Päijät-Soten Digiklinikalla voidaan arvioida ja hoitaa hyönteistenpiston aiheuttamia oireita vaivatta ilman, että loma keskeytyy lääkäriin lähdön vuoksi. Digiklinikkaan saa kätevästi yhteyden mobiililaitteella toimivan sovelluksen kautta tai verkkoselaimella osoitteessa harjunterveys.fi/digiklinikka.

Asiantuntijana Minna Honkanen, yleislääketieteen EL

 

Päivitetty: 16.7.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *