Puheenaiheena koronanäytteenotto

Koronanäytteenottaja ei pelkää koronaa

Sairaanhoitaja Minna Makkonen palasi kymmenen vuoden kotona olon jälkeen töihin suoraan tapahtumien keskipisteeseen Akuutti24 drive-in -näytteenottopisteelle. Hän kertoo, millaista työ näytteenotossa on.

– Aloitin drive-in näytteenotossa lähes vuosi sitten elokuussa. Alkuun näytteenottopiste oli tuulikaapissa henkilökunnan sisääntulo-ovella. Nyt drive-in näytteenotto toimii konteissa parkkipaikalla.

Näytteenotto toimii ajanvarauksella. Asiakkaat voivat varata näytteenottoaikoja omaolon tai päivystysavun kautta. Suurin osa asiakkaista tulee autolla ja näyte otetaan niin, että asiakas istuu autossa. Jonkin verran asiakkaita saapuu paikalle myös kävellen. 

– Työtä tehdään työpareina, toinen ottaa näytteitä ja toinen tekee kirjaukset koneella. Työvuoron aikana kirjaajaa ja näytteenottajaa vaihdellaan. Yhteensä meitä on 4-6 työntekijää yhdessä työvuorossa. Työ on kaksivuorotyötä. 

Mikä työssä on haasteellista? Entä palkitsevaa?

– Haastavimpia ja samalla palkitsevimpia työssä ovat lapsiasiakkaat, jotka pelkäävät ja vastustelevat näytteenottoa. Rauhoitan lasta selittämällä hänelle rauhallisesti ja ikätasoisesti, mitä olen tekemässä. Vanhempia ohjaan mahdollisessa lapsen paikoillaan pitämisessä. Myös aikuiset voivat pelätä näytteenottoa ja pyrin huomioimaan myös heidän pelkonsa ja tehdä näytteenoton mahdollisimman helpoksi heille.

Haasteena työssä on työskentely ulkona. 

– Talvella hankaluutta toivat kovat pakkaset, kun sormia oli vaikea suojata. Nyt kesällä helteet tekevät olon tukalaksi suojavarusteissa. Lämpötila nousee yli 30 asteeseen näytteenottoteltassa.

Pelkäätkö koronaa?

– En pelkää koronaa, mutta varsinkin aiemmin olin huolissani iäkkäämpien läheisten puolesta.​ Onneksi rokotukset ovat edenneet hyvin Päijät-Hämeessä.

Koronanäytteenotto oli Minnan mielestä hyvä paikka palata hoitotyöhön pitkän tauon jälkeen.
– Työajat 8-21 välillä sopivat minulle ja meillä on töissä hyvä yhteishenki. Työssä on mielenkiintoista, kun pääsee seuraamaan koronatilannetta aitiopaikalla.

Vapaa-ajalla Minna lukee ja kuuntelee kirjoja, lisäksi hän kuulun kerran kuussa kokoontuvaan lukupiiriin. Hän kirjoittaa perhe- ja lifestyleaiheista blogia ja on aktiivinen Instagramissa.

– Minulla on neljä kouluikäistä lasta, jotka harrastavat aktiivisesti mm. salibandya, koripalloa, jalkapalloa sekä kuvataidekoulua. Vapaa-aikani kuluu siis myös kentänlaidoilla ja lapsia harrastuksiin kuljettaessa. Itse harrastan lenkkeilyä ja kesällä käyn suppaamassa aina kuin mahdollista.

– Odotan jo koronan jälkeistä aikaa ja sitä, että voisi taas tavata läheisiä ja matkustaakin.

Päivitetty: 28.6.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *