Puheenaiheena 12–15-vuotiaiden koronarokotukset

Miten keskustella nuoren kanssa koronarokotuksesta?

Parhaillaan kouluterveydenhoidossa ja walk in -pisteillä annetaan ensimmäisiä koronarokotusannoksia alueemme perusterveille 12–15-vuotiaille. Miten keskustella nuoren kanssa rokotuksista? Tähän ja muihin vanhempia askarruttaviin kysymyksiin vastaavat lasten ja nuorten hyvinvoinnin tulosyksikköpäällikkö Niina Viholainen ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluesimies Merja Niemelä.

Saako 12-15-vuotias itse päättää rokotteen ottamisesta?

Suomessa alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.
Tarkkaa ikärajaa itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty, vaan arvio tehdään tapauskohtaisesti. Huoltajan suostumusta ei erikseen tarvita.

Miten lapsen kyky päättää asiasta arvioidaan?

– Terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Arvio tehdään tapauskohtaisesti, kertoo koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluesimies Merja Niemelä.

Itsenäiseen päätöksentekoon vaadittava kypsyyden arvio ei ole objektiivinen arvio lapsen kognitiivisesta tasosta. Arvio on vaikutelma, joka syntyy keskustelussa ja vuorovaikutuksessa.  Siksi se on dynaaminen ja elävä, ja voi muuttua asian edetessä. Arvion tekemiseen tarvittava vuoropuhelu on ammattilaisen vastuulla.

Arvio perustuu ammattilaisen kykyyn kertoa lapselle tai nuorelle tilanteesta siten, että lapsi varmasti ymmärtää tilanteen. Samalla ammattilainen havainnoi, miten lapsi tai nuori kuuntelee ja miettii kuulemaansa seuraamalla hänen reaktioitaan ja kysymyksiään. Tämä johtaa sen hetkiseen arvioon lapsen tai nuoren kyvystä käsitellä tilannettaan.

Milloin tarvitaan huoltajan suostumus ja miten sen suhteen toimitaan? Onko jossakin valmis lomake?

Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuslomake löytyy THL:n sivuilta.

Jos nuori on eri mieltä vanhempiensa kanssa rokottamisesta, miten toimitaan?  

Asiasta keskustellaan vanhempien kanssa. Jos kuitenkaan huoltajat eivät halua nuoren ottavan rokotusta, jonka nuori haluaa, tämän kykyä itsenäisen päätöksen tekemiseen arvioidaan terveydenhuollossa.

Jos rokotus jää syystä tai toisesta omassa koulussa ja omalla vuorolla ottamatta, miten sen saa myöhemmin?

Rokotuksia saa kyllä vielä nyt tiedossa olevien ajankohtien lisäksi. Esimerkiksi kakkosrokotukset koululaisille järjestetään lokakuussa viikoilla 41 ja 42, tästä tulee erillinen tiedote huoltajille Wilman kautta. Tuohon mennessä 12-vuotta täyttäneet voivat tulla ottamaan ensimmäisen rokotteen koululta.

Miten suosittelet käsittelemään rokottamista ja siihen mahdollisesti liittyviä pelkoja lapsen tai nuoren kanssa kotona?

12–15-vuotiaille suunnattu THL:n tiedote on hyvä keskustelun pohjaksi. Nuorelle kannattaa kertoa faktat, ja käydä keskustellen läpi, mitä rokottamisessa tapahtuu.

– Myös tunteista on tärkeä puhua. Vanhempi voi lähteä mukaan rokotustilanteeseen ja olla tukena nuorelle. Nämä asiat on hyvä ottaa puheeksi myös rokottamistilanteessa, jotta terveydenhuollon ammattilainen osaa ne huomioida, neuvoo lasten ja nuorten hyvinvoinnin tulosyksikköpäällikkö Niina Viholainen.

Lisätietoa aiheesta (THL):

Päivitetty: 25.8.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *