Puheenaiheena naapuriapu

Miten lähteä mukaan vapaaehtoistyöhön?

Koronapandemian laantuessa kannan huolta kaupunkini asukkaiden lisääntyneestä pahoinvoinnista, ja haluaisin olla avuksi. Korona-aikana oli mukava huomata erilaisia uudenlaisia naapuriavun tapoja: ihmiset esimerkiksi asettivat pehmonalleja ikkunalaudoille ja kävivät kaupassa riskiryhmäläisten puolesta. Haluaisin lahjoittaa omaa aikaani yhteisen hyvän edistämiseksi. Vapaaehtoistoiminta kiinnostaa, mutta en oikein tiedä, miten siihen voi lähteä mukaan.

Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan alueellinen koordinaattori Hanna Virtanen antaa vinkkejä siitä, miten jokainen voi lähteä mukaan vapaaehtoistyöhön.

  1. Laajenna käsitystäsi vapaaehtoistyöstä.

“Vapaaehtoistyötä on monenlaista. Päijät-Hämeen alueella esimerkiksi suuri osa urheilu- ja kulttuuritapahtumista pyörii vapaaehtoisvoimin. Myös oman kylän tai taloyhtiön talkoot ovat vapaaehtoistyötä!

Jos haluat tarjota aikaasi muiden avuksi, voit myös laittaa lapun taloyhtiön ilmoitustaululle tai miettiä lähipiiristäsi ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Järjestöjen vapaaehtoistyössä on toisaalta se hyvä puoli, että järjestöllä on mahdollisuus auttaa sinua rajaamaan vapaaehtoistyöhön käyttämääsi aikaa ja resursseja.”

  1. Tarkastele vapaaehtoistyötä eri näkökulmista.

“Vapaaehtoistyötä kannattaa lähestyä monesta suunnasta. Ensin voit miettiä, minkä asian, ihmisryhmän tai teeman parissa haluaisit työskennellä. Haluatko auttaa esimerkiksi ikäihmisiä tai lapsiperheitä, vai oletko kiinnostunut vapaaehtoistyöstä ilmaston tai luonnonsuojelun parissa?

Kannattaa myös miettiä omia taitoja, joita voisit lahjoittaa jonkun asian hyväksi. Osaatko esimerkiksi jotain kieltä, oletko hyvä tekemään somesisältöjä tai oletko lahjakas kouluttaja? Vapaaehtoistyö on toisaalta myös hyvä mahdollisuus oppia uutta.”

  1. Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja.

“Ihmiset ryhtyvät vapaaehtoistyöhön lukuisista eri syistä. Vapaaehtoistyö antaa kokemuksen merkityksellisyydestä, kun omalla toiminnallaan voi olla hyödyksi muille. Sillä ei ole väliä, mikä motivaatiosi on – se ei tee sinusta parempaa vapaaehtoistoimijaa. Tärkeintä vapaaehtoistyössä on, että ylipäätään lähtee mukaan.

Vapaaehtoistyön kenttä on niin laaja, että jokaiselle löytyy varmasti oma juttu. Kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia järjestöjä ja tapoja auttaa. Itselle mieluisinta vapaaehtoistyön muotoa ei tarvitse löytää ensimmäisellä kerralla.

Korona toi mukanaan uusia tapoja auttaa. Perinteinen vapaaehtoiskoulutus siirtyi verkkoon ja keskusteluapu puhelinlinjoille. Korona pakotti ottamaan harppauksia vapaaehtoistoiminnan kehittämisessä, ja uudet tavat jäävät varmasti elämään perinteisten rinnalla. On mahtavaa huomata, miten ihmisille tuli koronan myötä todellinen halu auttaa – vapaaehtoisia nimittäin tarvitaan aina!”

Alla listattuna muutamia ideoita erilaisesta vapaaehtoistoiminnasta Päijät-Hämeen alueella.

Löydät lisätietoja Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnasta Facebookista sekä instagramista käyttäjältä @phvapaaehtoistoiminta.

Päivitetty: 22.6.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *