Kun ilmoittaudut päivystykseen, tekee koulutettu hoitaja Sinulle hoidon kiireellisyyden arvion ja valitsee hoitolinjasi. Hoidon kiireellisyyden arvio – päivystyksen arkikielessä triage – perustuu käytännössä siihen, kuinka kauan potilas pystyy turvallisesti odottamaan hoidon aloitusta. Esimerkiksi aivohalvauspotilaan tai kolaripotilaan hoito ei voi odottaa yhtään. Heidät hoidetaan kaikkein ensimmäisenä. Onneksi kiireellisiä potilaita on vain pieni osa päivystyksen potilaista. Valtaosa potilaista ei ole välittömässä vaarassa ja heidän hoitonsa aloitetaan kiireellisten jälkeen tulojärjestyksessä.

Suuri osa päivystyksen odotuksesta on osa potilaan hoitoa. Potilaan seuranta alkaa välittömästi päivystykseen tullessa. Osalle potilaista myös laboratoriotutkimukset voidaan aloittaa vastaanottaneen sairaanhoitajan määräyksestä. Tilanteesi selvittely on siis käynnissä ja vointiasi seuraavat sinut hoitoryhmään vastaanottaneet hoitajat. Laboratoriovastusten valmistumiseen menee noin tunti. Lääkärin vastaanotto alkaa usein tulosten valmistuttua. Vaikka lääkäri ei tässä vaiheessa olisi luonasi käynytkään, on hoitaja hänelle kertonut, jos voinnissasi on hälyttävää ja aloittaa lääkärin määräämiä hoitoja laboratoriovastauksia odottaessa. Röntgenkuvan voi määrätä vain lääkäri. Jos röntgenkuvauksiin on menossa useita potilaita samanaikaisesti tai kuvauksissa on hyvin sairas potilas – esimerkiksi kolarista tullut monivammapotilas – joutuu myös röntgentutkimuksia odottamaan.

yhteistyo_akuutti24_blogi

Nyt talvella liukkailla keleillä ja influenssan, flunssan ja mahatautien jyllätessä moni hakeutuu päivystykseen. Päivystykseen tullaan myös pitkittyneiden vaivojen takia, kun aikaa omaan terveyskeskukseen ei tahdo löytyä. Näillä potilasryhmillä ei useinkaan ole välitöntä vaaraa eli he joutuvat valitettavasti odottamaan pisimpään. Heitä kannustan soittamaan Akuutti24:n neuvontaan (03 819 2385), aina ennen päivystykseen lähtöä. Osa saa puhelinneuvonnasta ohjeen hakeutua omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Sairaslomatodistuksen tai poskiontelotulehdukseen antibiootit nimittäin saa niistä usein nopeammin. Osa pyydetään tulemaan Akuuttiin. Puhelimessa voidaan kuitenkin jo kertoa jotain odotettavissa olevasta jonosta päivystyksessä.

Voitko itse tehdä mitään käyntisi sujuvoittamiseksi? Tärkein ja ehkä eniten lääkäreiden aikaa vievä asia on potilaan lääkitysten selvittely. Lääkärin vastaanotto on tilanne, jossa potilaan on ehkä vaikea muistaa kotilääkkeitään. Terveyskeskuksista tai reseptikeskuksesta selvittely vie aikansa. Parasta mitä voit tehdä, on pitää ajantasainen lääkelista aina mukanasi. Jos sitä ei ole, voit odotusaikana selvittää lääkityksesi soittamalla kotiin tai pyytää omaistasi selvittämään. Näin nopeutat hoitoasi ja siten myös muiden odottajien lääkärille pääsyä.

Keskimäärin joudut odottamaan lääkärin tapaamista noin puolitoista tuntia päivystykseen tulosta. Teemme kaikkemme, että käytettävissä oleva henkilökunta, niin hoitajat kuin lääkäritkin, ovat runsaslukuisimmin paikalla silloin, kun potilasmäärä on suurin. Tästä huolimatta toiminta joskus ruuhkautuu ja lääkärin odotusaika lääkärille venyy tunneiksi. Odotuksen aikana voit aina tiedustella henkilökunnalta odotusajan pituutta ja odotuksen syytä. Jos vointisi muuttuu odotusaikana, niin kerrothan siitä mahdollisimman pian henkilökunnalle. Tehdään yhteistyössä kaikkemme, että et odottaisi turhaan.

Päivitetty: 23.2.2017

23 ajatusta aiheesta “Odotanko turhaan Sua sittenkin?

  1. Meidän perhe on saannut aina hyvää palvelua akuutti 24ssa

  2. Hei Minna, Kiitos palautteestasi ja Aurinkoista pääsiäistä!

  3. Omasta mielestäni keskimääräinen aika jolloin lääkärille pääsee on noin viisi tuntia. Puolitoista tuntia on täysin huijausta. Ruokakin oli pahaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *