Alkuperäiseltä koulutukseltaan Anu Kuukka on yo-merkonomi ja hän työskenteli uransa alussa ensin pankkitoimihenkilönä. Kun pankkityöt loppuivat, hän hakeutui liike-elämän palvelukseen ensin myyjäksi ja myöhemmin myymälävastaavaksi. Kokemusta myymälätyöskentelystä kertyi yli kahdenkymmenen vuoden ajalta. Myymäläjärjestelyiden vuoksi työpaikka siirtyi yllättäen kauaksi kotoa. Alkuun hän haki oman alansa töitä, muttei työllistynyt liike-elämään. Tarjotut työt olivat vähäisiä tuntitöitä ja myös ikä tuntui olevan este työllistymiselle.

Talvella 2020 Anun lapset näkivät Kuntarekryn oppisopimusilmoituksen ja kannustivat äitiä hakemaan hyvinvointiyhtymään.

– Pääsin haastatteluun ja siellä kukaan ei kommentoinut ikääni, eikä kyseenalaistanut ammatin vaihtoa. Minua haastateltiin kodinomaisessa kotihoidon toimistossa kahvikupposen äärellä. Tulevalla esimiehelläni oli villasukat jalassa. Tunsin, että minua kuunneltiin ja minusta oltiin kiinnostuneita. Ajattelin silloin, että vaikka minua ei valittaisi phhyky:lle töihin, niin olipas miellyttävä kokemus, muistelee Anu edelleen ilahtuneena.

Jo soveltuvuuskokeissa ala tuntui omalle. Teoriaopinnot suoritettiin Koulutuskeskus Salpauksessa. Koulua oli noin päivä viikossa ja muu oppiminen tapahtui työpaikalla. Opettajat ja suurin osa muista opiskelijoista oli Anu nuorempia, mutta päällimmäinen kokemus oli se, että ikä ei ole este uuden oppimiselle. Vastuuopettaja neuvoi hyvin, miten yhdistää opiskelu ja työ.

– Työpaikalla kotihoidossa sain kaksi ihanaa ohjaajaa, jotka myös olivat myöhemmällä iällä opiskelleet lähihoitajiksi, toinen heistä oppisopimuksella. Sain ohjaajiltani kaiken mahdollisen tuen.

Moniammatillisessa tiimissä on totuttu ja ymmärretään hyvin opiskelijoita. Kaikki työntekijät osallistuivat opiskelijan ohjaamiseen.

– Kertaakaan minulle ei sanottu, että johan sinä kerran tuon kysyit, vaan he jaksoivat auttaa ja neuvoa.

Oppisopimuksella opiskelemisen hyviä puolia on mm. se, että jo opiskeluaika on palkallista, eikä opiskelijan tarvitse välttämättä ottaa pankkilainaa. Myös lomat kertyvät työsuhteessa. Omien ohjaajien kanssa pyritään järjestämään yhteisiä työpäiviä ja aikaa järjestetään myös opiskelulle.

– Lähiesimiehet ovat itse työskennelleet kentällä hoivatyössä, joten he myös ymmärtävät meitä oppisopimusopiskelijoita. Esimieheltä voi aina kysyä ja kertoa, jos opiskelu tuntuu raskaalta tai työssä on jotain, mikä mietityttää. Tukiverkosto on hyvä sekä työssä, että koulussa, kiittää Anu.

– Phhyky on hyvä työnantaja ja oppisopimus on loistava väylä oppia uutta ja useimmiten saada myös työpaikka. Me valmistumme alalle, jolla töitä riittää. Me voimme itse vaikuttaa siihen, missä ja miten haluamme työskennellä. Se on ihan uskomattoman hienoa. Elämäntilanteet otetaan hyvin huomioon ja työntekijää kuunnellaan.

 

Anu kertoo, että työvuorotoiveet otetaan huomioon ja se auttaa jaksamaan kaksivuorotyössä. Työvuorosuunnittelu tehdään kolmen viikon jaksoissa ja mukaan mahtuu myös aina yksi vapaa viikonloppu.

Päivitetty: 27.10.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *