Päijät-Soten kotihoidon työntekijät ja esihenkilöt kokeilivat ulkoisia tukirankoja eli exoskeletoneita työpajassa 17.6. Työpajan tarkoituksena oli kerätä ensikokemuksia ulkoisten tukirankojen käytöstä ja löytää sopivat exoskeletonit kotihoidon pilottikokeiluun. Syksyllä alkavalla pilottikokeilulla pyritään löytämään ratkaisuja kotihoidon työntekijöiden kuormituksen vähentämiseksi ja työhyvinvoinnin parantamiseksi.

Työpaja toteutettiin LAB-ammattikorkeakoulun simulaatiotiloissa ja iltapäivän aikana testattiin neljää erilaista mallia: Auxivo liftsuittia, Laevoa, ComauMatea sekä Back Protectia. Työpajassa oli mukana myös exoskeletoneita tutkinut Riikka Saurio LUT-yliopistosta. Koeasiakkaina toimivat potilasnuket kotiolosuhteita simuloivissa ympäristöissä.

Kotihoidon työntekijöiden osalta oli ilo nähdä, kuinka alun varovaisuus laitteiden käyttöön muuttui nopeasti innostukseksi. Käyttökohteita löytyi kotihoitoympäristöön pienelläkin kokeiluryhmällä. Toisaalta joidenkin exoskeletonien kohdalla oli myös hankala löytää suoraan käyttökohteita kotihoitoympäristöön. Työntekijöiden antama palaute päivästä oli hyvää ja lisäsi tunnetta siitä, että käyttäjälähtöinen pilotointi ja kehittäminen on oikea toimintatapa. Näin pystytään varmistamaan se, että uudet ratkaisut sopivat kenttätyöhön.

Havaintoja exoskeletoneista:

  • Laitteet itsessään olivat ensikertalaiselle helppoja puettavia, pienellä avustuksella. Kun käyttöön tottuu, pukeminen onnistuu itsenäisesti.
  • Laitteiden antama tuki hyvän asennon löytymisessä yllätti.
  • Laite ohjaa oikeaan nostotekniikkaan.
  • Mahdollisia tilanteita, joissa laitteita voisi käyttää, ovat mm. wc:ssä avustaminen, haavanhoito ja asiakkaan lattialta nostaminen.
  • Pohdintoja herätti mm. laitteiden kuljettaminen käytännössä, niiden pukeminen ja riisuminen ajankäytöllisesti sekä säätöjen tekeminen eri kokoisten käyttäjien välillä.

Exoskeleton-työpaja oli osa Päijät-Soten KOHTI-hanketta (Kotona asumista ja hoitotyötä tukeva teknologia). Hankkeessa viedään erilaisia teknologisia ratkaisuja kotihoidon työntekijöiden työn tueksi ja asiakkaiden käyttöön asumisen ja arjen sujumisen tueksi. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa teknologiset ratkaisut suunnataan työntekijöille. Hankkeessa testataan esimerkiksi exoskeletoneita työntekijöiden fyysisen jaksamisen tukemisessa ja virtuaaliympäristöjä perehdytyksen ja osaamisen tukemisessa. Hankkeen toisessa vaiheessa keskitytään asiakkaille suunnattuihin teknologiainnovaatioihin, esimerkiksi etäluettaviin mittareihin ja hyvinvointitietojen seurantaan.

Päijät-Soten kolmen hengen KOHTI-tiimi on saanut hankkeessa kumppanikseen LAB-ammattikorkeakoulun. Ensimmäinen työpaja toteutettiin yhteistyössä LAB:n kanssa ja tiivistä yhteistyötä jatketaan koko hankeaika samalla rakentaen kumppanuusmallia myös hankkeen päättymisen jälkeiselle ajalle. Seuraavaksi KOHTI-hankkeessa jatketaan pilotoitavien teknologioiden etsintää ja tulevien työpajojen suunnittelua. Syksyllä vuorossa on VR-lasien ja virtuaaliympäristöjen testausta ja tietysti exoskeletoneiden viemistä käytäntöön. KOHTI-hanke on osa KATI-ohjelmaa (Kotona asumisen teknologiat ikäihmisille) ja toiminta-aika on vuoden 2022 loppuun saakka.

 

Päijät-Soten KOHTI-tiimi Eveliina Kelahaara, Jukka Grip ja Kati Honkanen

Päivitetty: 24.6.2021

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *