Tulet edelleen töihin samasta ovesta. Sähköt ovat juuri katkenneet, varavoima kytkeytyi hyvin lyhyellä viiveellä. Ovien lukot aukeavat normaalisti lätkää, elektronista avainta, heilauttamalla.

Valaistus käytävillä on hämärä, toimitaan varavoimalla. Pimeimmissä kohdissa erähenkisen kollegan otsalamppu helpottaa kulkua. Työvaatteet on vaihdettu ja suuntaat kohti omaa työpaikkaa miettien, mitä siellä tulee eteen. Kävelet portaat ylös, vain yksi hissi tässä osassa sairaalaa toimii varavoimalla. Potilaskuljettaja tulee hissistä asiakkaan kanssa, matkalla radiologiaan varmaankin. Mietit itseksesi, mitkä tutkimukset radiologiassa on turvattu varavoimalla, ei ihan kaikkia varmaankaan.

Työpaikallasi on hieman erilainen tohina päällä. Käytävä on hämärämpi kuin tavallisesti. Potilaat ovat huomanneet myös että tilanne poikkeaa eilisestä päivästä. Uteliaita katseita kohdistuu sinuunkin. Paikalla olleet ovat kuulleet tilanteesta ja sen mahdollisesta kestosta keskusradion kautta. Onneksi on sinisellä merkatut pistorasiat, varavoiman turvin kaikki toimii hyvin.

Akkukäyttöiset laitteet toimivat normaalisti, muistelet kuinka pitkä olikaan akkujen kesto. Lääkintälaitteita ja tietokoneita on kytketty sinisellä merkittyihin varavoimapistorasioihin. Potilastietojen kirjaaminen toimii hyvin.

Esimiehesi antaa selkeitä toimintaohjeita, toiminta on rauhallista. Jokainen tietää miten toimitaan. Lounasaika lähestyy, onkohan keittiössä varavoimaa jättimäisille keittiökoneille? Tätä kyselevät myös potilaat.

Lounaan aikaan ruokakärry tulee, vain hieman myöhässä. Ruokalista on muuttunut, se on kuitenkin maistuvaa ja kaikki ovat tyytyväisiä. Oma eväsmysteerisi ei maistu yhtä hyvältä kylmänä, pohdit pitäisikö työpaikkasi mikroaaltouuni kytkeä siniseen pistorasiaan. Ei taukohuoneessa edes ole sinisellä merkattua pistorasiaa. Kaunistaakohan kylmä ruoka?

Kasaantuva työvuori laittaa huokaisemaan. Käytettyjä hoitovälineitä alkaa kertyä pesua odottamaan, pesua ei voi tehdä huuhteluhuoneen koneilla. Vain muutama tietokone on käytössä, tulostinkaan ei toimi.

Jonotat omaa vuoroasi varavoimassa olevalle tietokoneelle, taskut täynnä paperilappuja ja paperisiin käsipyyhkeisiin kirjoitettuja muistiinpanoja tehdyistä asioista. Saat kirjaukset kuitenkin tehtyä omalla vuorollasi. Työtä jäi seuraavalle vuorolle, tosin hieman enemmän kuin tavallisesti. Potilaita kävelee käytävillä perheiden kanssa. Keskustelet hetken heidän kanssa.

Vuoro loppui ja kävelet portaat alas kohti tuttua pukukoppia, valot syttyvät pitkille käytäville. Katselet pistorasioita uusin silmin, joka paikassa ei ole sinisellä merkattuja pistorasioita. Varavoimapistorasiat ovat pieni, mutta lopulta suuri asia.

Pukukopilla keskustelussa sivutaan päivän tapahtumia, kollegasi työpisteessä on sinisten pistorasioiden lisäksi myös UPS-varmennus monille kriittisille toiminnoille. Hetken kuluttua olet valmiina lähtemään kotiin tutun oven kautta. Ulkona on kaunis sää, myrsky on väistymässä. Toiminta sairaalassa jatkuu.

Päivitetty: 23.2.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *