Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmiä ollaan valtakunnan tasolla uudistamassa. Tarkoituksena on että asiakkaalla olisi aiempaa laajemmat mahdollisuudet valita kun on kyse hänen yksilöllisistä palveluistaan. Kaikkihan haluamme valita – niin meille ainakin kerrotaan. Miten asiakas palvelunsa sitten valinnan pohjalta rakentaa? Valtakunnan hallitus vastaa että asiakas valitsee. Valitsee millä perusteella? Sitä valtakunnan hallitus ei kerro. Mietimme mitkä perusteet voisivat olla. Palvelun hinta asiakkaalle vai laatu vai palvelun sijainti vai palvelun vaikuttavuus vai mikä. Todennäköisesti kaikki – riippuen hieman palvelusta. Hinta määrittyy pitkälti lainsäädännön kautta. Sijainnilla suhteessa palvelun tarvitsijaan on tietysti merkitystä. Mitattu laatu vai koettu laatu?  Vai tutun asiakkaan kokemus? Koetulla vaikuttavuudella lienee asiakkaalle merkitystä jos siitä on tietoa. Vastaus on joka tapauksessa että asiakas valitsee siitä mitä tarjotaan. Hän ei vaikuta palveluun!

Olemme Hyvinvointiyhtymän vammaisten asumisessa ottaneet asukkaan kuskin paikalle. Tässä on selvä mistä valitaan. Asukkaalla on tarvitsemansa palvelu. Asukas muotoilee niitä palveluja omalta osaltaan, joita hän tarvitsee. Tästä lähdemme. Miten sitten toimimme? Puhumme laaturyhmistä. Niihin tulee mukaan asukkaita, asukkaiden läheisiä, henkilöstöä. Ne muodostavat moottorin. Toinen moottori on asukas itse. Tässä ei ole kyse valinnasta. Tässä on kyse vaikuttamisesta palveluun. Asukas muotoilee palveluita joita itse tarvitsee ja käyttää. Entä sitten miten tiedetään muuttuuko mitään. Sen selvittäminen kuuluu arkityöhömme. Kuulemme – sovimme – toimimme sovitun mukaan – tarkistamme onko toteutettu tulos sovittu ja hyvä ja tehdään tarvittavat säätötoimet.

Tähän haastan kaikki mukaan! Mukaan vaikuttamaan palveluun. Asukkaamme, asukkaiden läheiset, koko henkilöstön, vammaisjärjestöt jne. Voimme onnistua vain olemalla mukana kaikki. Ilman aloitteita ja palautetta ei voi onnistua ja ilman yrittämistä ei voi onnistua. Ellei tavoitetta sano ääneen – ei silloinkaan voi onnistua. Ei synny vuorovaikutusta – kaiken avainta. Se on varma. Tehkäämme yhdessä!

Otan mielelläni aloitteita ja palautteita ja mielipiteitä vastaan – samoin kuin koko vammaisten asumisen henkilöstö.

Onnistukaamme yhdessä!

Harri

Harri Koivu
tulosyksikköpäällikkö
Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä/perhe- ja sosiaalipalvelut
vammaispalvelut/asumisen yksikkö
mail: harri.koivu@phhyky.fi
puh: 044 416 3821

Päivitetty: 4.4.2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *