THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosta niille henkilöille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen rokotteen 3–4 viikon annosvälillä. Lyhyellä aikavälillä annettujen annoksien teho hiipuu erityisesti infektion ja lievän taudin suojan osalta, vaikka vakavan taudin suojateho on edelleen hyvä.

Varovaisuusperiaatteen vuoksi THL ei kuitenkaan toistaiseksi suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille. Tämä rajoitus ei koske voimakkaasti immuunipuutteisten kolmatta rokoteannosta.
mRNA-rokotteen saaneilla nuorilla miehillä on raportoitu hyvin harvinaisena haittavaikutuksena sydänlihastulehdusta. Vielä ei tiedetä, liittyykö sama riski kolmanteen rokoteannokseen, ja asian arviointi THL:ssa jatkuu.

Päijät-Soten alueella aloitetaan heti kolmansien annosten antaminen niille, jotka ovat saaneet rokotteet lyhyellä annosvälillä. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Merkittävä osa lyhyellä aikavälillä rokotteen saaneista on terveydenhuollon ammattilaisia, jotka saavat kolmannen rokotteen työterveydestä.

Maanantaina Päijät-Soten alueella aloitettiin kolmansien rokoteannosten antaminen voimakkaasti immuunipuutteisille. Kolmas annos voidaan antaa immuunipuutteisille, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Tarkempi listaus voimakkaasti immuunipuutteisista löytyy THL:n verkkosivuilta.

Molemmille ryhmille kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos, ellei sille ole lääketieteellistä estettä.

Ajan kolmanteen koronarokotukseen voi varata soittamalla omaan sote-keskukseen tai työterveyteen. Päijät-Soten sähköinen ajanvaraus aukeaa maanantaina 27.9. Kolmannen rokotuksen voi hakea myös walk-in-pisteistä ilman ajanvarausta. Walk-in-rokotuspisteelle ei kannata tulla ennen sen avautumista, jotta jonotusta voitaisiin vähentää.

Lue myös: Kolmansia koronavirusrokotteita tarjotaan voimakkaasti immuunipuutteisille

Päivitetty: 22.9.2021