Maanantai 18.1.

Eilisen päivän aikana ei varmistunut yhtään uutta koronavirustartuntaa. Tämä on ensimmäinen päivä ilman uusia koronapotilaita 1.11.2020 jälkeen. Eilen julkaistuissa luvuissa oli mukana yksi ns. antigeenitestauksen perusteella positiivinen potilas. Hänen tarkempi testinsä (PCR) oli kuitenkin negatiivinen. Siten alueellamme on varmistettu yhteensä 1 119 koronavirustartuntaa.

Viime viikolla todettiin 51 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 40. Toissa viikolla tartuntoja oli 54. Yhtymä on ottanut yhteensä 65 980 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana.

Tunnistamattomasta tartunnanlähteestä peräisin oli 26 % kaikista viime viikolla todetuista tartunnoista. Tunnistetuista tartunnanlähteistä yleisin oli saman talouden sisällä tapahtunut jatkotartunta. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja todettiin 6 kappaletta. Harrastustoimintaan liittyviä tartuntoja todettiin samoin 6 kappaletta. Viisi tartuntaa jäljitettiin yksityishenkilöiden kuten ystävien tapaamisiin.

Alueemme koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään. Tiedotamme myöhemmin iltapäivällä suosituksista ja rajoituksista, jotka ovat voimassa 25.1. jälkeen.

Sunnuntai 17.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 65 834 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 120.

Lauantai 16.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 65 611 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 114.

Perjantai 15.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 65 322 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 110.

Koronarokotukset jatkuvat ensi viikolla ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa yksiköissä asukkaiden ja henkilökunnan rokotuksilla. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Sote-henkilökunta on ottanut rokotuksia aktiivisesti, ja henkilöstön rokotukset jatkuvat edelleen. Seuraavaksi rokotukset kohdennetaan 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille, joille rokotuksista tiedotetaan kotiin jaettavalla kirjeellä viikolla 5.

Torstai 14.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 942 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 103.

Keskiviikko 13.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta ensimmäistä kertaa marraskuun lopun jälkeen.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 686 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 091.

Nykyiset alueemme suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 25.1. asti.

Tiistai 12.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu yhdeksän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yksi koronainfektiota sairastanut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä kymmenen Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 386 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 077.

Maanantai 11.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 200 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 068. Viime viikolla todettiin 40 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 54. Tunnistamattomasta tartunnanlähteestä peräisin olevia tartuntoja oli 40 % kaikista tartunnoista. Saman talouden sisällä todettiin 17 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tapauksia oli 3.

”Uusien positiivisten määrä on vähentynyt viime viikkoina. Testimäärät ovat samaan aikaan romahtaneet, joten on vaikea arvioida mikä osuus tapausmäärän vähenemisestä on epidemiatilanteen muutosta. Kahden viikon todettu ilmaantuvuus on edelleen 45 uutta positiivista 100 000 asukasta kohden, kun leviämisvaiheen raja on 25. Samoin positiivisten osuus testatuista 2,5 % on vielä liian korkea. Elämme edelleen herkkää aikaa, sillä epidemia voi vahvistua nopeasti näin talviaikana. Englannista lähtenyt uusi virusmuoto tuo omaa huolta myös Suomeen”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

THL päivitti maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille. Kouluissa maskien käyttöä suositellaan nyt kuudesluokkalaisista alkaen, ja kunnat tarjoavat maskeja käytettäväksi mahdollisimman pian. Maskisuositus pysyy muutoin ennallaan. Kaikki alueemme suositukset ovat yhtymän sivuilla.

Sunnuntai 10.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.  

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 064 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 063. 

 

Lauantai 9.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 16 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, hän on tehohoidossa. 

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 819 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 060. ​

 

Perjantai 8.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 547 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 044.

Uusien tartuntojen määrä on ollut tämän viikon aikana alhaisempi kuin edellisinä viikkoina. Uudenvuoden vaikutus on vielä osin epäselvä. Yksittäinen viikko on muutoinkin liian lyhyt jakso arvioida epidemiatilannetta. Viimeisen 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on 46, mikä on edelleen selvästi enemmän kuin leviämisvaiheen alarajana pidettävä 25. Nykyiset alueemme suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 25.1. asti. Alueellamme on jaksettu noudattaa niitä erinomaisesti, mistä kiitämme asukkaita ja alueemme muita toimijoita. Ohjeiden keskeinen tavoite on vähentää meidän kaikkien sosiaalisia lähikontakteja.

 

Torstai 7.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. 

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 313 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 041. 

 

Keskiviikko 6.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. 

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 064 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 038. 

Yksi potilas on menehtynyt Covid-19-tautiinYhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Covid-19-tautiin on menehtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella 9 ihmistä epidemian aikana. 

 

Tiistai 5.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. 

Yhtymä on ottanut yhteensä 62 656 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 032. 

 

Maanantai 4.1.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 62 489 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1028. Viime viikolla todettiin 54 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 56. Viime viikon tartunnoista neljäsosalla tartunnanlähdettä ei saatu selville.

Koronatestien määrä on jatkanut laskuaan. Tällä hetkellä testimäärät ovat samaa luokkaa kuin kesällä. Toisaalta positiivisten testivastausten osuus kaikista testatuista on noussut tasolle 3 %. On edelleen tärkeätä, että hakeudumme koronatestiin jo pienten koronaan sopivien oireiden ilmaannuttua.

Sunnuntai 3.1.

Alueellamme on eilen varmistettu seitsemän koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 62 435 koko epidemian aikana, tartuntoja todettu yhteensä 1023.

Lauantai 2.1.

Alueellamme on eilen varmistettu kaksi koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta, joista kolme on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 62 207 koko epidemian aikana, tartuntoja todettu yhteensä 1016.

Espresso House -kahvilassa on asioinut sunnuntaina 27.12. klo 16-17.30 henkilö, joka on sittemmin sairastunut koronaan. Kyseisenä ajankohtana kahvilassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.

Perjantai 1.1.

Alueellamme on eilen varmistettu 13 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 62087 koko epidemian aikana, ja tartuntoja todettu yhteensä 1014.

Torstai 31.12.

Alueellamme on eilen varmistettu 9 koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Näytteitä on otettu 61732 koko epidemian aikana, ja tartuntoja todettu yhteensä 1001.

Alueemme on edelleen epidemian leviämisvaiheessa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Päijät-Hämeen alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkilöä. Määräys on voimassa 25.1.2021 saakka.

Alueemme suositukset kasvomaskien, yksityistilaisuuksien (10 henkeä), etätyön ja harrastusten osalta ovat ennallaan 25.1. asti.

Uudenvuoden vaikutus koronaepidemiaan nähdään noin kahden viikon päästä. Yhtymä toivoo, että uusivuosi maltetaan juhlia lähipiirissä.

Keskiviikko 30.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.


Yhtymä on ottanut yhteensä 61 396 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 992.
 

 

Lahdessa Uudenmaankatu 18:ssa sijaitsevassa moskeijassa on vieraillut myöhemmin koronavirusinfektiolle positiiviseksi todettu henkilö tartuttavuusaikanaan 25.12.2020 kello 18-20 välisenä aikana. Samaan aikaan moskeijassa vierailleita henkilöitä kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee. Tartunnanjäljitystä tehdään parhaillaan ja mahdollisia altistuneita pyritään tavoittamaan. 

 

Koronatestauksiin hakeutuneiden määrä on laskenut pyhien aikana, minkä vuoksi osa koronatartunnoista voi jäädä havaitsematta. On edelleen tärkeää hakeutua koronatestiin lievissäkin koronatartuntaan viittaavissa oireissa. 

 

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla Päivystysavun numeroon 116117. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista. 

Tiistai 29.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. 

Yhtymä on ottanut yhteensä 61 105 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 980. 

Yhtymän alue on edelleen epidemian leviämisvaiheessa. Joulun ja uudenvuoden vaikutus epidemiaan näkyy tammikuun alkupuolella. Alueellinen koronayhteistyöryhmä suositteli eilisessä kokouksessaan, että Aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten kymmenen henkilön rajoitusta kolmen viikon ajalle eli 5.1.-25.1.2021. 

Yhtymä suosittelee, että alueemme toisen asteen oppilaitokset palaavat kevätlukukauden alussa mahdollisimman normaaliin opetukseen. Alueellamme on ollut hyvin vähän jatkotartuntoja näistä oppilaitoksistaViimeisen lähiopetuksena toteutetun kuukauden aikana jatkotartuntoja tuli toisen asteen oppilaitoksista vain kaksi. Yhtymä seuraa tarkasti eri paikoista ilmaantuvia jatkotartuntoja. 

Alueemme suositukset kasvomaskien, yksityistilaisuuksien (10 henkeä), etätyön ja harrastusten osalta ovat ennallaan 25.1. asti. 

 

Maanantai 28.12.

​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 4 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Viime viikolla todettiin 56 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 61.

Yhtymä on ottanut yhteensä 60 870 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 974.

“Seitsemän vuorokauden ilmaantuvuus on säilynyt melko vakaana kaksi–kolme viikkoa. Testausmäärä on kuitenkin laskenut niin paljon, että positiivisten osuus kaikista testatuista on noussut noin 2,5 prosenttiin. Meiltä jää nyt tunnistamatta lieväoireisia koronainfektioita enemmän kuin 1–​2 viikkoa sitten”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Mikäli on lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita, on hyvä hakeutua koronatestiin omaolo.fi-palvelun kautta. Myös Päivystysapu 116117:n kautta voi varata ajan.

Joulun ja uudenvuoden vaikutus koronaepidemiaan nähdään noin kahden viikon päästä. Yhtymä toivoo, että uusivuosi maltetaan juhlia arkisten kontaktien piirissä.

 

Sunnuntai 27.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. 

Yhtymä on ottanut yhteensä 60 577 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 970.

 

Lauantai 26.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu keskiviikon jälkeen 20 koronavirustartuntaa. Eilisen jälkeen uusia tartuntoja on todettu kymmenen. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. 

Yhtymä on ottanut yhteensä 60 416 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 957. 

 

Keskiviikko 23.12.

​Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 16 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 59 452 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 937.

Kaikkina joulun päivinä on tarpeellista tulla koronatestaukseen omaolo.fi-palvelun tai Päivystysapu 116117 kautta, mikäli on vähäisiäkin koronavirukseen sopivia oireita. Viimeisen viikon aikana on otettu vain noin 300 koronatestiä päivässä, kun määrä oli joulukuun alussa kaksinkertainen. Laaja testaus on keskeinen osa maamme koronastrategiaa.

Tilannekuva julkaistaan seuraavan kerran tapaninpäivänä 26.12. klo 12, ja tarvittaessa tiedotamme erikseen, jos epidemiatilanteessa tapahtuu merkittäviä muutoksia tai on tarpeen tavoittaa esimerkiksi joukkoaltistumisiin liittyen ihmisiä, joiden henkilöys ei ole tiedossa. Tilannekuvaa ei siis julkaista jouluaattona ja joulupäivänä, mutta yhtymän johdosta @marina_erhola ja @rautiainen_ismo twiittaavat tuoreet luvut myös joulupyhinä.

Yhtymä toivottaa hyvää ja koronaturvallista joulua! Viettäkäämme joulua aivan lähipiirimme kesken.

Tiistai 22.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Päivittäin todettujen varmistettujen koronatapausten määrä vaihtelee voimakkaasti osin siksi, että laboratoriosta vastattujen näytteiden lukumäärä vaihtelee.

Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Syksyn aikana sairaalahoitoa vaatineista koronapotilaista 30 % on ollut yli 70-vuotiaita, 46 % 50-70-vuotiaita ja 24 % alle 50-vuotiaita. Yhtymä on ottanut yhteensä 59 155 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 921.

Yhtymän alueella otettujen koronanäytteiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Mikäli on lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita, on myös joulunpyhien aikana hyvä hakeutua koronatestiin omaolo.fi-palvelun kautta. Myös Päivystysapu 116117:n kautta voi varata ajan. Näin varmistamme, että mahdollisimman suuri osa koronatartunnoista saadaan varmennettua ja taudin leviämistä estettyä.

Yhtymässä on tehty koronaepidemian vuoksi yhteensä yli 7500 eristys- ja karanteenipäätöstä. Joulukuun aikana on tehty peräti 4000 päätöstä. Päätöksiin liittynyt ylimääräinen viive on saatu purettua. Eristyspäätös tehdään koronaan sairastuneelle ja karanteenipäätös koronalle altistuneelle. Yhtä koronaan sairastunutta kohti on ollut keskimäärin kahdeksan altistunutta.

”Joulun ollessa ovella on hyvä vielä kerrata sitä, kuinka voimme välttää alkuvuoden koronaruuhkan. Lähikontaktit on järkevä rajoittaa henkilöihin, joiden kanssa on tekemisissä muulloinkin. Voimme olla läheistemme kanssa myös erilaisin etäyhteyksin. Tämä ei valitettavasti ole perinteisen sukujoulun aika”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Maanantai 21.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin päiväkohtainen luku yli kahteen viikkoon. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 58 851 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 918. Viime viikolla todettiin 61 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 71.

”Viimeisten päivien kehitys on huolestuttava suunta etenkin näin joulun alla. Tilanne vaatii meiltä kaikilta huolellisuutta. Joulun ja uudenvuoden aikana toteutuvien kontaktien määrä ratkaisee alkuvuoden tilanteen”, arvioi johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Viime viikon tapauksista 25 oli saanut tartuntansa tunnistamattomasta tartunnanlähteestä. Näiden osuus kasvoi edellisen viikon 30 prosentista 41 prosenttiin. Tämä merkitsee sitä, että alueellamme on aiempaa enemmän tunnistamattomia koronaan sairastuneita.

Sunnuntai 20.12.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui lauantaina yksitoista uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 58 599 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 899.

Lauantai 19.12.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui perjantaina kaksi uutta koronavirustartuntaa. Yksi koronaa sairastanut potilas on menehtynyt. Yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä kahdeksan Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 58 251 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on kuluvana vuonna todettu yhteensä 888.

Perjantai 18.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 57 948 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 886.

”Uusia tartuntoja on todettu viikon aikana keskimäärin kahdeksan vuorokaudessa. Määrä ei ole pariin viikkoon laskenut juurikaan. Näyttäisi siltä, että tämänhetkiset toimenpiteet eivät enää merkittävästi vähennä tartuntoja. Jos lisäämme lähikontaktiemme määrää joulun aikana, voi suunta olla jälleen jyrkästi ylöspäin. Koronantorjunta on yksi tämän talven kestävyyslajeista”, toteaa johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen.

Vetoamme omaisiin, jotta he vieraillessaan sairaaloissa ja tehostetussa palveluasumisessa suojautuisivat ja huolehtisivat turvaetäisyyksistä.

Kun saavut vierailulle, huolehdithan seuraavista asioista:

 • Käytät kasvomaskia koko vierailusi ajan.
 • Pidät huolta 1-2 metrin turvaväleistä.
 • Peset kädet ennen saapumistasi ja pois lähdettyäsi.
 • Käytät vierailusi aikana käsidesiä.
 • Vierailulle voi tulla mielellään yksi läheinen kerrallaan.
 • Vierailijan toivotaan rajoittavan vierailunsa lyhyeksi tartuntariskin vähentämiseksi, esimerkiksi 15 minuuttiin.
 • Harkitse vierailulle etävaihtoehtoja, kuten videopuhelua.

Ethän jätä iäkästä yksin, mutta vieraile vastuullisesti!

Yhtymä muistuttaa, että koronatestiin hakeudutaan viipymättä ensisijaisesti osoitteessa omaolo.fi.

Torstai 17.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 57 437 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 881.

Alueemme epidemia on edelleen leviämisvaiheessa. Eniten alueemme epidemiatilanteeseen vaikuttaa se, kuinka hyvin me kaikki noudatamme suosituksia ja rajoituksia. Tässä tilanteessa on suositeltavaa välttää perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia myös joulun aikana.

Keskiviikko 16.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 57 206 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 868.

Koronaepidemia voi aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Tarjolla on monipuolisesti tukea, esimerkiksi chat- ja puhelinpalveluita, joihin voi tukeutua ahdistuksen hetkellä. On tärkeää, ettet mieti asioita yksin. Ohje sosiaalipalveluihin hakeutumiseen on kuvattu tällä sivulla alempana olevassa kaaviossa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset auttavat lasten ja nuorten vanhempia En jaksa -chatissa: https://enjaksa.fi/ph, ja lapsille ja nuorille tarkoitettu Onks tää normaalia? -chat palvelee osoitteessa https://normaali.fi/ph/. Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa numerossa 09 2525 0111 ja Sekasin-chatissa on tarjolla keskusteluapua ympäri vuorokauden.

Päivystysapu 116117 on tarkoitettu vain akuutisti sairastuneita ja koronatesteihin hakeutumista varten. Ensisijaisesti testiin hakeudutaan omaolo.fi -palvelun kautta.

Tiistai 15.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on yhdeksän koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 56 747 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 865.

Yhtymä toivoo, että koronanäytteenoton ajanvaraus tehdään ensisijaisesti Omaolo.fi-palvelun kautta. Huoltaja voi varata ajan alle 10-vuotiaalle lapselle Omaolo.fi -palvelussa. 10-14-vuotiaalle lapselle aika näytteenottoon varataan puhelimitse Päivystysavun numerosta 116117.

15-vuotta täyttänyt, jolla on omat henkilökohtaiset pankkitunnukset, voi itse tunnistautua Omaoloon ja varata ajan sähköisesti.

Voimme yhdessä vaikuttaa alueemme epidemiatilanteeseen noudattamalla suosituksia ja rajoituksia. Leviämisvaiheessa olevan epidemian taltuttamiseksi on tärkeää välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia.

Maanantai 14.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 13 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 56 321 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 857. Viime viikolla todettiin 71 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 155.

Tartuntojen määrä oli viime viikolla selkeästi edellisiä viikkoja matalampi. Päivittäiset määrät ovat kuitenkin edelleen niin korkeat, että ne täyttävät leviämisvaiheen kriteerit. Parhaassakin tapauksessa alueemme on leviämisvaiheessa useiden viikkojen ajan. Toivomme, että tämä tilanne huomioidaan joulun ja uuden vuoden suunnitelmissa.

Tartuntojen saaneiden keski-ikä on noussut. Kun edeltävällä viikolla yli 50-vuotiaita tartunnan saaneita oli 19 prosenttia kaikista, oli luku jo 37 prosenttia nyt päättyneellä viikolla. Ikä on merkittävin vaikeata koronainfektiota ennakoiva tekijä. Tartunnanlähde oli tiedossa 69 prosentilla viime viikon uusista koronatapauksista. Yleisimmin tartunta on saatu perhepiirissä.

Voimme yhdessä vaikuttaa alueemme epidemiatilanteeseen noudattamalla suosituksia ja rajoituksia. Leviämisvaiheessa olevan epidemian taltuttamiseksi on tärkeää välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa, joissa liikkuessa on lisäksi hyvä pitää vähintään kahden metrin turvaväli muihin.

Sunnuntai 13.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 13 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 56 047 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 849.

Lauantai 12.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 55 779 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 842. 

 

Tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset ovat voimassa 4.1.2021 asti. Epidemiatilanteen ollessa edelleen leviämisvaiheessa ei niitä ole mahdollista vielä lieventää.  

 

Myös joululahjaostosten sesonkiviikonloppuna on syytä välttää ruuhkia. Yhtymä toivoo, että jouluostoksilla noudatetaan turvavälejä ja käytetään kasvomaskeja. Käsi- ja yskimishygienia ovat myös tärkeitä. Jouluostoksia voi tehdä myös verkossa. 

 

Perjantai 11.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 15 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa. Sairaalassa hoidettavien potilaiden määrä on siis selvästi noussut. Yhtymä on ottanut yhteensä 55 178 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 832.

Yhtymä järjesti eilen korona-yleisöinfon yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa. Siinä kerrotun mukaisesti saamme tällä hetkellä tartunnan lähteen selville noin 60 prosentilla tapauksista, ja yleisin tartuntalähde löytyy perheen sisältä. Vaikka alueemme tautitilanteessa on havaittavissa alustavia positiivisia merkkejä tilanteen paranemisesta, on vielä kuitenkin liian aikaista ennakoida sitä, milloin rajoituksia voitaisiin lähteä purkamaan. Nykyisten rajoitusten noudattaminen joulun yli on tarpeellista, jotta tilanteemme ei heikenny. Alueemme on parhaassakin tapauksessa epidemian leviämisvaiheessa vielä useita viikkoja. Yleisöinfon tallenne on katsottavissa osoitteessa www.mediaserver.fi/live/lahti sekä yhtymän ja Lahden kaupungin YouTube-kanavilta.

Yleisöinfossa esitettiin kysymyksiä kuntouttavan työtoiminnan järjestämisestä korona-aikana. Voimassa oleva lainsäädäntö ei tunne asiakkaiden kotona etäpalveluna toteutettavaa kuntouttavaa työtoimintaa, eikä toiminnassa edellytettävät tapaturmavakuutukset ole tällöin voimassa. Siksi yhtymän ei ole mahdollista toteuttaa kuntouttavaa työtoimintaa asiakkaiden kotona toteutettavana etäpalveluna.

Torstai 10.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 54 613 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 824.

Viimeisen kuukauden aikana on ollut paljon tartunnansaaneiden eristyksiä ja altistuneiden karanteeneja. Niihin liittyvät viranomaispäätökset ovat valitettavasti jäljessä noin kaksi viikkoa. Viive pyritään kuromaan kiinni jouluun mennessä.

Yhtymä järjestää tänään korona-yleisöinfon yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa. Yleisöinfoa voi seurata suorana verkkolähetyksenä klo 14-15 osoitteessa www.mediaserver.fi/live/lahti. Tallenne tilaisuudesta on katsottavissa jälkikäteen samassa osoitteessa sekä yhtymän ja Lahden kaupungin YouTube-kanavilla. Tilaisuuden aikana voi esittää kysymyksiä chatissa. Kysymyksiin vastaamassa ovat toimitusjohtaja Marina Erhola, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen ja infektioylilääkäri Ville Lehtinen hyvinvointiyhtymästä sekä sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lahden kaupungilta. Tilaisuus tulkataan viittomakielellä.

Keskiviikko 9.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 15 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 11 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 54 065 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 815.

Tällä hetkellä voimassa olevat rajoitukset ovat voimassa 4.1.2021 asti. Epidemiatilanteen ollessa edelleen leviämisvaiheessa ei niitä ole mahdollista vielä lieventää.

Yhtymä kehottaa viettämään joulun pyhiä perheen kesken ja pitämään yhteyttä tuttaviin esimerkiksi etäviestintävälineiden välityksellä. Hyödynnä THL:n vinkit turvalliseen korona-ajan pyhienviettoon.

 

Tiistai 8.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 14 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on 10 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 53 731 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 800.

Koronayhteistyöryhmä esitti eilen Aluehallintovirastolle, että tällä hetkellä voimassa oleva yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten rajaaminen 10 henkilöön jatkuu 4.1.2021 asti. Myös muut tällä hetkellä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset jatkuvat 4.1. asti, sillä epidemiatilanteen ollessa edelleen leviämisvaiheessa ei niitä ole mahdollista vielä lieventää.

Vaikka päivittäiset tapausmäärät ovatkin olleet nyt jonkin verran alhaisempia, on epidemian kulkua vaikea ennakoida. Meillä tapausmäärät ovat olleet niin korkealla, että parhaassakin tapauksessa alueemme täyttää leviämisvaiheen kriteerit vielä useiden viikkojen ajan, kertoo infektioylilääkäri Ville Lehtinen.

Jotta joulu sujuisi mahdollisimman rauhallisesti, ja tartuntapiikeiltä vältyttäisiin juhlapyhien jälkeenkin, on hyvä viettää juhlapyhät perheen kesken ja pitää yhteyttä sukulaisiin, ystäviin ja tuttaviin esimerkiksi etäviestintävälineiden avulla. Hyödynnä THL:n vinkit turvalliseen korona-ajan pyhienviettoon.

Joulun ja vuoden vaihtumisen aikaa eletään nyt tällaisissa puitteissa. Joulu on yhteisöllistä aikaa, eivätkä nämä rajoitukset estä lähimpien kanssa tapaamista, yhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen huojentaa.

 

Sunnuntai 6.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 16 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 52 804 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 781.

Voimme yhdessä vaikuttaa alueemme epidemiatilanteeseen noudattamalla suosituksia ja rajoituksia. Leviämisvaiheessa olevan epidemian taltuttamiseksi on tärkeää välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Suosittelemme kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa tiloissa, joissa liikkuessa on lisäksi hyvä pitää vähintään kahden metrin turvaväli muihin. Pikaisetkin käynnit kaupoissa tai vierailut esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja koulujen tiloissa tehdään maskilla suojautuen. Yhtymä jakaa maksuttomia maskeja vähävaraisille kuntien noutopisteissä: phhyky.fi/koronavirus/maskien-jakelu-vahavaraisille.

Lauantai 5.12.

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 24 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 52 291 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 765.

Tartunnanjäljityksessä on edelleen viivettä. Jos saat tiedon altistumisesta ja olet oireeton, voit odottaa kotona, että tartunnanjäljittäjä ottaa sinuun yhteyttä. Koronavilkun antaman altistumishälytyksen tullessa toimi sovelluksen ohjeiden mukaan.

Toivomme, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta alueemme leviämisvaiheessa oleva epidemiatilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti asettumaan. Tärkeää on välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Jos on välttämätöntä liikkua muiden henkilöiden parissa, pidä vähintään kahden metrin turvaväli. Kasvomaskien käyttö julkisissa tiloissa kuten kaupoissa on jo ilahduttavasti lisääntynyt, ja toivomme tilanteen edelleen parantuvan. Yhtymä jakaa maskeja vähävaraisille maksutta. Maskien noutopisteet löydät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/maskien-jakelu-vahavaraisille.

 

Perjantai 4.12. 

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 22 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 51 428 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 741.  

Takaisinsoitot Päivystysapu 116117:n kautta kestävät nyt tavanomaista kauemmin suuren puhelumäärän vuoksi. Päivystysapu ei ole tarkoitettu yleisluontoisille koronakysymyksille, vaan numero varataan vain testiin hakeutumista ja kiireellistä avun tarvetta vartenKoronatestiin pääsee parhaiten palvelusta omaolo.fi. Yleistä koronatietoa tarvitsevia pyydetään soittamaan valtakunnalliseen, maksuttomaan koronaviruksen puhelinneuvontaan 0295 535 535. Numerossa vastataan arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Myös valtakunnallisessa chatissa saa yleistä tietoa koronaviruksesta. 

Tartunnanjäljityksessä on tällä hetkellä edelleen viivettäJos saat tiedon altistumisesta ja olet oireetonvoit odottaa kotona, että tartunnanjäljittäjä ottaa sinuun yhteyttä. Päivystysapuun ei tarvitse oireettomana ottaa yhteyttä. Seuraa vointiasi ja vältä lähikontakteja 10 vuorokauden ajan. Hakeudu testiin, mikäli sinulla on koronaan sopivia oireita.  

Yhtymä muistuttaa, että päivystykseen hakeuduttaessa saattajat ovat sallittuja lapsipotilaille (vain toinen vanhemmista), muistisairaille ja potilaille, jotka eivät voi itse ilmaista itseään. Koronatilanteen vuoksi olemme joutuneet rajoittamaan saattajien määrää. 

Yhtymä suositti tänään erillisellä tiedotteella lukioiden ja ammattioppilaitosten etäopetukseen siirtymistä loppuvuoden ajaksi. Suositus on voimassa maanantaista alkaen. 

Hyvinvointiyhtymä lisää lapsiperheille ja nuorille suunnattuja tukitoimia koronatilanteessa selviytymiseksi. 

Valtioneuvoston asetuksen mukaiset anniskelu- ja aukiolorajoitukset astuvat voimaan lauantaista 5.12. klo 00.00 alkaen. Maakuntamme ravintolat sulkevat ovensa kello 23, ja alkoholin tarjoilu loppuu kello 22. Ravintolat voivat avautua kello 5 aamulla. 

Alueemme hankaloituneen epidemiatilanteen vuoksi toivomme, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta tilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti tasaantumaan. Perheen ulkopuolisia kontakteja on syytä välttää, sillä monet tartunnat ovat levinneet nyt pienimuotoisissakin ystävien tapaamisissa. 


Torstai 3.12. 

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 28 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 50 803 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 719. Tapausmäärän huomattava lisääntyminen on johtanut tartunnanjäljityksen ruuhkautumiseen, minkä vuoksi jäljityksessä on poikkeuksellisesti viiveitä. 

Epidemiatilannetta arvioidaan päivittäin. Yhtymän alueen koronayhteistyöryhmä kokoontui eilen, ja katsoi alueemme voimassa olevat rajoitukset riittäviksi tällä hetkellä. Koronayhteistyöryhmä arvioi, että alueella kannattaa varautua yleisö- ja yksityistilaisuuksiin liittyvien rajoituksien jatkumiseen ennallaan 14.12. jälkeenkinRyhmä kokoontuu seuraavan kerran ensi viikon maanantaina 7.12. 

Alueemme epidemiatilanne on edelleen vakava. Yhtymä toivoo, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti tasaantumaan. Erityisesti on korostettava yksityistilaisuuksien henkilömäärää (enintään 10 henkilöä) ja sisätiloissa tapahtuvan aikuisten ryhmämuotoisten harrastusten jättämistä tauolle. Toimenpiteiden tarkoitus on vähentää meidän kaikkien lähikontakteja. Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. 


Keskiviikko 2.12. 

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 29 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhtymä on ottanut yhteensä 50 219 koronavirusnäytettä epidemian aikana, ja varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 691. 

Epidemiatilannetta arvioidaan päivittäinAlueemme koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään, ja arvioi ovatko alueemme suositukset ja rajoitukset riittäviä tähän tilanteeseen. 

Yhtymä toivoo, että kaikki noudattaisivat suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saataisiin mahdollisimman nopeasti tasaantumaan. Toimenpiteiden tarkoitus on vähentää meidän kaikkien lähikontakteja. Epidemia leviää nuortenkin keskuudessa, joten turvaohjeet koskevat myös heitä. 


Tiistai 1.12. 

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 31 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä yhtymä on ottanut 49 861 koronavirusnäytettäVarmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 662.  

Viime viikolla todetuilta koronatapauksilla tartunnanlähde oli selvillä 43%:llaYleisimmin tartunta saatiin samassa taloudessa asuvalta (30 tapausta 150 tapauksesta). Työpaikaltaan tartunnan saaneita oli yhdeksän ja eri harrastuksissa tapahtuneita tartuntoja kuusi kappaletta. Kouluissa ja muissa oppilaitoksissa todettiin kolme jatkotartuntaa. 

Tartuntojen lähde on edelleen ollut usein työpaikka. Jos etätöihin siirtyminen on vielä joissakin työtehtävissä mahdollista, kehotamme viimeistään nyt ottamaan kotikonttorit ja etätyöpisteet käyttöön. 

Päivystysapu 116117:n takaisinsoittopalvelussa oli eilen illalla valitettava tekninen häiriö. Jos olet eilen jättänyt takaisinsoittopyynnön, mutta sinulle ei ole vielä soitettu takaisin, pyydämme nyt poikkeuksellisesti soittamaan uudestaan. 

 

Maanantai 30.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 51 uutta koronavirustartuntaa lauantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu 631 ja koronavirusnäytteitä on yhtymän toimesta otettu yhteensä 49 166Viimeisen seitsemän päivän aikana koronatartuntojen määrä on ollut 150, kun se edeltävällä seitsemän päivän jaksolla oli 105.  

Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Erillinen työryhmä pohtii tänään toisen asteen oppilaitosten toiminnan jatkumista. 

Tänään alueella astuvat voimaan loputkin viime viikolla asetetuista rajoituksista, jotka tähtäävät epidemian selän taittamiseen seuraavien viikkojen aikana. Rajoitukset ovat voimassa 14.12. saakka, ja niiden vaikutusta epidemian hillitsemiseen seurataan tarkoin päivittäin.  

Tärkeintä on, että jokainen päijäthämäläinen välttää kaikkia perhepiirin ulkopuolisia tapaamisia. Jos on välttämätöntä liikkua muiden henkilöiden parissa, vähintään kahden metrin turvaväli suojaa tartunnoilta. Jollei turvaväliä ole mahdollista pitää, tulee käyttää kasvomaskia suojatakseen muitakoska itse voi tietämättään oireettomana kantaa virusta. Kädet tulee pestä aina ulkoa sisään tullessa. Yskiessä ja niistäessä tulee käyttää nenäliinaa. 

Kasvomaskien käyttö julkisissa tiloissa kuten kaupoissa on jo ilahduttavasti lisääntynyt – kiitämme siitä ja toivomme, että maskin käyttö edelleen lisääntyyJotkut yksittäiset kauppaliikkeet ovat hienona eleenä kannustaneet asiakkaitaan maskin käytössä huomioimalla sen pienenä alennuksena. Yhtymä jakaa edelleen maksutta maskeja vähävaraisille. 

Jos huomaa lieviäkään koronaan viittaavia oireita, kannattaa edelleen hakeutua ripeästi testiin palvelussa omaolo.fi. Testitulos valmistuu 1-4 päivän kuluessa, ja siitä kerrotaan testatulle tekstiviestillä ja Omakanta-palvelussa. 

Jos testitulosta ei neljän päivän kuluessa ole tullut, kannattaa soittaa Päivystysapuun 116117. 

 

Perjantai 27.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 18 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kahdeksan Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 554, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 47 410. Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. 

Eilisessä tilannekuvassa tiedotettu ravintola Wanhassa Mestarissa tapahtunut mahdollinen altistuminen koski Aleksanterinkadulla sijaitsevassa Wanha Mestari –ravintolassa lauantaina 21.11. Klo 19.30-21.30 asioineita asiakkaita. Kyseisenä ajankohtana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.  

Epidemiatilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia. Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. 

Kannustamme jaksamaan noudattaa suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saadaan mahdollisimman nopeasti hallintaan. 


Torstai 26.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 12 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on kahdeksan Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 536, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 46 842. Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. 

Ravintolassa Wanha Mestari on asioinut lauantaina 21.11Klo 19.30-21.30 ja ravintolassa Butcher & Banker klo 21.30- 23.00 henkilö, joka on sittemmin sairastunut koronaan. Kyseisenä ajankohtana asioineita kehotetaan seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.  

Hyvinvointiyhtymä ja alueellinen koronayhteistyöryhmä päättivät eilen uusista rajoitustoimista. Yhtymän alueella rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja julkisten kokoontumisten osallistujamäärä 10 henkilöön. Myös yksityistilaisuudet suositellaan rajaamaan enintään 10 henkilöönOsa kuntien julkisista palveluista suljetaan ja osa on käytössä rajoitetusti.  

Yläkoulun oppilaille suositetaan maskin käyttöä viimeistään 30.11. alkaen. Yläkoulun opettajien ja toisen asteen oppilaitosten opettajien ja opiskelijoiden osalta suositus on jo voimassa. Vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä suositetaan tehtävän vain yksi henkilö kerrallaan niin, että vierailun kesto olisi enintään 15 minuuttia.  

Uudet suositukset ja rajoitukset tulevat voimaan 30.11.2020 mennessä ja ovat voimassa 14.12.2020 saakka. Kannustamme jaksamaan noudattaa suosituksia ja rajoituksia, jotta epidemiatilanne saadaan mahdollisimman nopeasti hallintaan. Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Epidemiatilannetta seurataan päivittäin. 


Keskiviikko 25.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 35 uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Sairaalahoidossa on seitsemän Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 524, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 46 650. Koko yhtymän alue on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Epidemia on edelleen Lahti-painotteinen. 

Yhtymä neuvottelee tänään Aluehallintoviraston ja kuntien kanssa yleisötilaisuuksien yleisömäärien rajoittamisesta. Tiedotamme tänään myöhemmin kaikista uusista suosituksista ja rajoituksista. 

Koronatestiin hakeudutaan ensisijaisesti omaolo.fi-palvelun kautta, mistä yli 16-vuotiaat henkilöt voivat varata ajan. Ajan varaamiseen tarvitaan henkilökohtaiset pankkitunnukset tai muut vahvan tunnistautumisen välineet. Lasten kohdalla ohjataan edelleen puhelinasiointiin Päivystysavun numeroon 116117. Näytteenoton aikoja lisätään, ja niitä on enemmän tarjolla huomisesta alkaen. 

Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Tilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia. 


Tiistai 24.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa eilisen jälkeen. Testivastausten valmistumisessa on ollut viivettä, mikä selittää aiempia päiviä matalamman positiivisten määrän. Sairaalahoidossa on neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 489, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 46 000.  

Koko yhtymän alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, ja Lahti lähestyy leviämisvaihetta. Viime viikon tartunnoista tartunnanlähde oli selvillä 42 prosentilla. Alueella oli viime viikon aikana yli 30 joukkoaltistustilannetta. 

Koronatestiin on hakeuduttu vasta useamman päivän oireilun jälkeen, mikä viivästyttää tartunnanjäljitystä. Yhtymä muistuttaakin, että testiin tulee hakeutua heti, kun hengitystieoireita ilmenee. Toivomme, että koronatestiin hakeudutaan ensisijaisesti omaolo.fi-palvelun kautta. Päivystysapu 116117 on ruuhkautunut. 

Alueemme voimassa olevat suositukset ja rajoitukset löytyvät osoitteesta phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Eilisiä uusia rajoituksia ovat mm.  yksityistilaisuuksien ja aikuisten (täysi-ikäiset) harrasteryhmien rajaaminen 10 henkilöönTarkoitus ei ole rajoittaa niitä ulkoilmassa olevia harrastuksia, joissa turvavälit toteutuvat aidosti. Ammattimainen urheilu ei ole tässä tarkoitettua harrastustoimintaa. Tilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia. 

 

Maanantai 23.11. 

Koko yhtymän alue on koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, ja Lahti lähestyy leviämisvaihetta. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 72 uutta koronavirustartuntaa perjantain ja viikonlopun aikana. Sairaalahoidossa on kuusi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 481, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 46 000.  

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 105 uutta koronatartuntaa. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 52. 

Yhtymä tiedottaa tarkemmin tänään uusista suosituksista ja rajoituksista, ja tiedot löytyvät myös osoitteesta phhyky.fi/fi/asiakkaalle/koronavirus/aluekohtaiset-suositukset. Vaikeutuneen epidemiatilanteen vuoksi yhtymä siirtyy tiedottamaan koronatilanteesta joka arkipäivä. Tilannekuva julkaistaan arkisin kello 12 yhtymän verkkosivuilla osoitteessa phhyky.fi/koronavirus. Lisäksi yhtymä tiedottaa erikseen, jos epidemiatilanteessa tapahtuu merkittäviä muutoksia tai on tarpeen tavoittaa esimerkiksi joukkoaltistumisiin liittyen ihmisiä, joiden henkilöys ei ole tiedossa.  


Perjantai 20.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 20 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Lisäksi tänään aamupäivän aikana on uusia varmistettuja koronatapauksia jo 17. Sairaalahoidossa on neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 426, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 44 000.  

Yhtymän alueella varmistettujen koronatapausten siirtyminen Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on viivästynyt Fimlabin ja THL:n välisen tietoyhteysongelman vuoksiOngelma on nyt korjattu. Tästä johtuen tänään nähdään THL:n tartuntaluvuissa suuri ryvästymä yhtymän alueelle. Yhtymän omassa viestinnässään ilmoittamat luvut ovat olleet ajan tasalla. 

Lahden uimahallissa (Svinhufvudinkatu 8) 15.11. klo 15-17 on asioinut henkilö, joka on sittemmin sairastunut koronaanKyseisenä ajankohtana uimahallissa asioineita kehotetaan seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy. 

Epidemiatilanteen kehittymistä seurataan päivittäin ja tarvittaessa annetaan uusia ohjeistuksia. Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa, ja muu yhtymän alue edelleen perusvaiheessaEpidemian palauttamiseksi perusvaiheeseen on välttämätöntä, että me kaikki noudatamme annettuja turvaohjeita. 

Yhtymän alueen asukkaiden on syytä vähentää perheen ulkopuolisia lähikontakteja. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia. Lahden alueella kasvomaskia suositellaan käytettävän tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Tämä koskee myös asioimista kaupoissa, postissa, kirjastoissa, konserteissa, kirkoissa ja muissa vastaavissa paikoissa. Suosittelemme, että Lahdessa ei järjestetä yli 50 hengen yksityistilaisuuksia. 

Muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa, ja halutessaan maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Maskisuositus koskee niitä yli 15-vuotiaita, joilla ei terveydentilansa vuoksi ole estettä käyttää maskia 


Keskiviikko 18.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 13 uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Sairaalahoidossa on neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 389, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 44 000.  

Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Muu yhtymän alue on edelleen perusvaiheessa. Yhtymän alueen asukkaiden on syytä vähentää perheen ulkopuolisia lähikontakteja. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia. Kasvomaskia suositellaan käytettävän tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Maskisuositus koskee kaikkia yli 15-vuotiaita. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. 

Yhtymän alueella muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. 

Yhtymä antaa myöhemmin tänään Lahden kaupungin aluetta koskevia suosituksia ja rajoituksia epidemian kiihtymisvaiheeseenTilannetta seurataan päivittäin ja tarvittaessa annetaan uusia ohjeistuksia. 

Tänään aamulla järjestetyn Hyvinvointiyhtymän ja Lahden kaupungin Kysy koronasta! -infotilaisuuden tallenne on katsottavissa osoitteessa https://www.mediaserver.fi/live/lahti. 


Maanantai 16.11. 

Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 31 uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 376, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 43 000. 

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 52 uutta koronatartuntaa, joista 90 % tuli Lahdesta. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 17. 

Alueemme koronatilanne on heikentynyt merkittävästi. Yhtymä arvioi Lahden alueen olevan nyt kiihtymisvaiheessa. Muu yhtymän alue on edelleen perusvaiheessa. Alueellinen koronayhteistyöryhmä arvioi tilanteen laajemmin ylihuomenna keskiviikkona.   

Lahden kaupungin alueella yhtymä suosittaa maskien käyttöä seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille: 

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. 
 • Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 
 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Maskia suositetaan käyttämään esimerkiksi: 
 • Kaupoissa, ostoskeskuksissa, posteissa, pankeissa, kirjastoissa ja muissa vastaavissa sisätiloissa 
 • Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa (vähintään yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa) 
 • Uimahalleissa yms. (yleisissä tiloissa ja pukeutumistiloissa) 
 • Kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa 
 • Konserttisaleissa, teattereissa ja muissa vastaavissa esityksiin käytettävissä tiloissa 
 • Elokuvateattereissa, museoissa, gallerioissa ja muissa vastaavissa tiloissa  
 • Kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävissä tiloissa 

Yhtymän alueella toisen asteen koulujen yhteydessä tartunnat ovat olleet vähäisiä, joten maskisuositusta ei toistaiseksi laajenneta koskemaan näitä oppilaitoksia.  

Koko yhtymän alueella on nyt aika, että me kaikki vähennämme perheen ulkopuolisia lähikontakteja. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia.  

Yhtymän alueella muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. 

Tilannetta seurataan päivittäin ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia.  


Perjantai 13.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 15 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Sairaalahoidossa on kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 345, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 42 000. 

Tartuntojen määrä on lähtenyt selkeään nousuun tämän viikon aikana myös Päijät-Hämeen alueella. Samalla tartuntojen, joissa tartunnan lähde ei ole tiedossa, osuus on noussut. 

Viime päivinä todetut uudet tapaukset viittaavat epidemiatilanteen vaikeutumiseen alueellamme. On erityisen tärkeää noudattaa alueellamme voimassa olevia suosituksia, ja hakeutua koronatestiin myös lievissä hengitystieoireissa, jotta tartunnat saadaan mahdollisimman nopeasti selville.  

Erityistä huomioita tulee kiinnittää turvaväleihin ja lähikontaktien rajoittamiseen. Lisäksi tulee huolehtia hyvästä käsi– ja yskimishygieniasta. Aiemmat suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita. 

Yhtymä suosittaa tekemään mahdollisimman laajasti etätyötä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja. 

Kuluneella viikolla kolmella yhtymän työntekijällä on varmistettu koronatartunta. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin, eikä yhtään potilasta ole altistuneiden joukossa 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on toistaiseksi perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Keskiviikko 11.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 330, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 41 000. 

Tartunnanjäljityksessä on selvinnyt, että lauantaina 7.11. Hollolassa ravintoloissa Pub Janetzki ja Pub Vihree Nelonen, sekä lauantai-iltana Lahdessa ravintola Bar Monacossa asioineet ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Ravintoloissa asioineita kehotetaan tarkkailemaan mahdollisia infektio-oireita ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.  

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Maanantai 9.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on viisi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 323, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 40 000. 

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 17 uutta koronatartuntaa. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 19. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Perjantai 6.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Sairaalahoidossa on viisi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 318, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 40 000.   

Viimeisen kahden viikon aikana on tartuntoja todettu 39 eli hieman aikaisempaa enemmän. Näistä 15 tapauksessa tartunta on peräisin ulkomailtaYhtymän alueella tapahtuneiden tartuntojen määrä on pysynyt kahden viikon seuranta-aikana vakaana. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Keskiviikko 4.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kuusi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 312, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 39 000 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen.  


Maanantai 2.11. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on viisi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 306, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 39 000 

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 19 uutta koronatartuntaa. Suomesta saatujen tartuntojen (11 kpl) tartuntalähde on tiedossa 65 prosentilla. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 14. Viime viikkojen aikana olleet muutokset tartuntojen määrässä ja jäljitettävyydessä eivät ole merkittäviä. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Tilannetta seurataan päivittäin ja mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä annetaan uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Perjantai 30.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 11 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Näistä seitsemässä tapauksessa tartunta on peräisin ulkomailta. Neljä Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 301, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 38 000 

Alueella kokoontuu säännöllisesti Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä, jossa on edustus hyvinvointiyhtymästä, alueen kunnista, Etelä-Suomen aluehallintovirastosta, ELY-keskuksesta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Ryhmä on kokoontunut keskiviikkona 28.10. ja todennut alueen olevan edelleen koronaepidemiassa perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Keskiviikko 28.10.  

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 290, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 37 380.  

Yksi iäkäs potilas on menehtynyt Covid-19-tautiinYhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Covid-19-tautiin on menehtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella yhteensä 7 ihmistä epidemian aikana. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 

Yhtymän ja THL:n ilmoittamien lukujen eroista on noussut kysymyksiä väestön keskuudessa. Yhtymän tilastoissa näkyvät kaikki alueellamme testatut koronapositiiviset potilaat riippumatta siitä, ovatko he alueen asukkaita, kun taas THL:n luvuissa näkyvät vain alueen asukkaiden positiiviset löydökset. Otettujen näytteiden määrässä THL:n luvuissa ovat mukana yhtymän näytteiden lisäksi yhtymän alueen asukkaiden muilla alueilla tehdyt tutkimukset sekä yksityisellä puolella (esim. Mehiläisen, Terveystalon ja Wellamon) otetut näytteet.  


Maanantai 26.10.  

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 287, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 36 000 

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 14 uutta koronatartuntaa, joista tartuntalähde on tiedossa 80 prosentillaTätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 20. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Perjantai 23.10.  

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu yksi uusi koronavirustartunta keskiviikon jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 279, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan noin 36 000 

Yksi iäkäs potilas on menehtynyt Covid-19-tautiinYhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä. Covid-19tautiin on menehtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella yhteensä 6 ihmistä epidemian aikana. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Keskiviikko 21.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartunta maanantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 278, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 35 000. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on edelleen perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Maanantai 19.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu neljä uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 273, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 3000. 

Viime viikon aikana alueellamme todettiin 20 uutta koronatartuntaa, joista tartuntalähde on tiedossa valtaosallaTätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 8. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Perjantai 16.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 269, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 33 000. Tartuntalähde on tiedossa yli 75 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 

Valtioneuvoston 15.10. antaman suosituksen mukaisesti yhtymä suosittaa julkisen sektorin työntekijöille mahdollisimman laajasti etätyötä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Yhtymä suosittelee vastaavaa laajaa etätyötä myös yksityisille työnantajille. Lisäksi työpaikoilla tulee edistää työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja.  

 

Keskiviikko 14.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 259, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 32 000. Tartuntalähde on tiedossa yli 50 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 


Maanantai 12.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 254, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan noin 32 000. Viime viikon aikana alueellamme todettiin 8 uutta koronatartuntaa, joista tartuntalähde on tiedossa 50 prosentilla. Tätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli myös 8. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita.  

Yhtymä suosittelee työnantajia harkitsemaan etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan. Yhtymässä siirrytään tänään THL:n uusien ohjeiden mukaisiin karanteeni- ja eristyspäätöksiin. Omaehtoinen ja tartuntatautilääkärin määräämä oireettoman lähikontaktin karanteeni lyhenee 10 vuorokauden mittaiseksi. Lieväoireiseen koronainfektioon sairastuneen kotieristys lyhenee seitsemään vuorokauteen, mutta ennen eristyksen loppua sairastuneen tulee olla oireeton kahden päivän ajan. 

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.  

Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. Yhtymä on varautunut kiihtymisvaiheessa tarvittaviin uusiin toimiin ja kasvomaskien käyttösuosituksen laajentamiseen. 

 

Perjantai 9.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu yksi uusi koronavirustartunta keskiviikon jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 251 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 31 000. Tartuntalähde on tiedossa 67 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista. 

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita. Yhtymä tiedottaa tänään lisää etätyösuosituksista ja uusista karanteeniajoista. 

 

Keskiviikko 7.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu neljä uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 250 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 30 000. Tartunnanlähde on tiedossa 70 prosentilla viimeisen 7 vuorokauden aikana todetuista koronatapauksista.    

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Suositukset koronaepidemian hillitsemiseksi ovat ennallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. THL:n ohjeen mukaan yleisötilaisuuteen, yleiseen kokoontumiseen tai julkiseen tilaan, jossa on muita henkilöitä samanaikaisesti paikalla, ei saa mennä, jos on edes lieviä sairastumiseen viittaavia oireita. 

Vaikka alueellamme ei ole etätyösuositusta, on etätyö toimiva tapa vähentää lähikontakteja. Työnantajat voivat harkita etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan.  

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta.  

Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia.    

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista. 

 

Maanantai 5.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 246 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan n. 30 000. Tartunnanlähde on tiedossa 75 prosentilla uusista koronatapauksista.    

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Suositukset koronaepidemian hillitsemiseksi ovat ennallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.    

Vaikka alueellamme ei ole etätyösuositusta, on etätyö toimiva tapa vähentää lähikontakteja. Työnantajat voivat harkita etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan.  

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia.    

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista. 

 

Perjantai 2.10. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 243, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 29 000Tartunnanlähde on tiedossa 75 prosentilla uusista koronatapauksista.   

Hyvinvointiyhtymän alueella epidemia on perusvaiheessa. Suositukset koronaepidemian hillitsemiseksi ovat ennallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee perustason vaiheessa maskin käyttöä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.   

Vaikka alueellamme ei ole etätyösuositusta, on etätyö toimiva tapa vähentää lähikontakteja. Työnantajat voivat harkita etätyötä työpaikan tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan. 

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia.   

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei saa hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista. 

 

Keskiviikko 30.9. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kaksi uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen. Kaksi Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta on sairaalahoidossa. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana Päijät-Hämeessä 240, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 28 294. Tartunnanlähde on tiedossa 75 prosentilla uusista koronatapauksista. 

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne ei hankaloidu. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Päijät-Hämeessä on voimassa kasvomaskisuositus joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Myös etätyö on tehokas keino vähentää koronavirustartuntoja. Seuraamme tilannetta päivittäin ja annamme mahdolliseen epidemian kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä uusia ohjeistuksia. 

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.  

 

Maanantai 28.9. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa lauantain jälkeen. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on nyt Päijät-Hämeessä 238. Yksi Covid-19-tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Viime viikon aikana alueellamme todettiin 14 uutta koronatartuntaa ja oli kolme joukkoaltistumista. Tätä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 31. 

Koronavirustartuntaa epäilevien tulee hakeutua testiin soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä koronaoirearvio omaolo.fi-palvelussa. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.  

Toivomme alueen väestön noudattavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita erityisen huolellisesti, jotta alueemme tilanne saadaan kuriin. On tärkeää noudattaa turvavälejä ja huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta. Suositus kasvomaskin käytöstä on voimassa Päijät-Hämeen alueella. Erityinen riski tartunnoille on ahtaissa sisätiloissa, joissa turvavälejä ei pystytä noudattamaan. 

 

Perjantai 25.9. 

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu kolme uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen. Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on nyt Päijät-Hämeessä 228. Yksi Covid-19 -tautiin sairastunut potilas on sairaalahoidossa. Koronavirusnäytteitä on otettu epidemian aikana yhteensä yli 25 000. 

Päijät-Hämeessä tartuntamäärät ovat laskeneet viikon kuluessa, ja tartunnoista 80 prosenttia on sellaisia, joiden lähde on jäljitettävissä.  

Hyvinvointiyhtymän alueen kasvomaskisuositus on ennallaan. Suosituksen mukaan kasvomaskeja on hyvä käyttää joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö käyttää työssään suojaimia niissä tilanteissa, joissa se on tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistuksen mukaisesti tarpeen. Seuraamme tilannetta päivittäin, ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia.  

Vetoamme alueemme asukkaisiin, jotta yhteisillä ponnisteluilla voimme vähentää koronaviruksen leviämistä. Koronaepidemian leviämistä rajoitetaan tehokkaimmin noudattamalla turvavälejä ja hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jokainen alueen asukas pystyy omalla käyttäytymisellään vaikuttamaan epidemian kulkuun.  

Sivu päivitetty: 18.1.2021