Koronaepidemia aiheuttaa huolta ja ahdistusta. Tarjolla on monipuolisesti tukea, esimerkiksi chat-palveluita, Lahden seudun kriisipuhelin ja Lahden seurakuntayhtymän puhelinpäivystys. Jos tunnet ahdistusta, tukea ja apua on saatavilla. On tärkeää, ettet mieti asioita yksin.

Läheisten tuki, arkisista asioista keskustelu ja yhteydenpito ovat tärkeitä. Yhteyttä voi pitää puhelimitse tai muiden etäyhteyksien avulla. Arkirutiineista kiinni pitäminen helpottaa ahdistusta ja huolta. Nukkuminen, syöminen, liikunta ja mielekäs tekeminen parantavat mielialaa. Koronaepidemian uutisoinnissa kannattaa seurata luotettavia tietolähteitä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset valmiina auttamaan

En jaksa -chat lasten ja nuorten vanhemmille: https://enjaksa.fi/ph. Vastaajana Päijät-Hämeen alueen ammattilaiset. Avoinna ma-to klo 13-18.

Onks tää normaalia? -chat lapsille ja nuorille: https://normaali.fi/ph/. Vastaajana Päijät-Hämeen alueen ammattilaiset. Avoinna ma-to klo 16-18 ja pe klo 14-16.

Koululaisten vanhemmille neuvoja ja vinkkejä

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/perhepulma/

Vanhempien muut chatit:

https://www.mll.fi/tiedotteet/chat-vastaa-vanhempien-avuntarpeeseen/

https://ensijaturvakotienliitto.fi/tietoa-liitosta/nain-me-autamme/apua-verkossa/

https://neuvokasperhe.fi/

https://nettiturvakoti.fi/

https://tukinet.net/

Lasten & nuorten muut chatit:

https://www.nuortennetti.fi/apua-ja-tukea/lasten-ja-nuorten-puhelin/lasten-ja-nuorten-chat/

https://sekasin247.fi/

https://www.netari.fi/avoimet-chatit/

https://kirkonkeskusteluapua.fi/

https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/nuorten-vaestoliitto-artikkelit/

Tiedot nuorisopalveluista ja oppilas- ja opiskeluhuoltopalveluista koronaepidemian aikana löytyy oman kotikunnan verkkosivuilta.

Mielenterveystalosta omahoitoa

Mielenterveystalon uusi omahoito-osio tarjoaa tukea koronaviruksesta huolestuneille. Omahoito-ohjelmilla voi etsiä apua esimerkiksi ahdistukseen.

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx

Nuorten mielenterveysongelmiin löytyy apua Nuorten mielenterveystalosta.

Ensi ja turvakoti ry:n palveluja

Lahden ensi- ja turvakoti ry tarjoaa turvakotipalveluja ja väkivaltatyön avopalveluja, kun perheessä tai lähisuhteessa on väkivaltaa tai sen uhkaa. Lisätietoa Ensi- ja turvakoti ry:n palveluista: www.lahdenensijaturvakoti.fi.

Lahden seudun kriisikeskus

Lahden seudun kriisikeskuksen asiakastapaamiset toteutetaan toistaiseksi etäyhteyksin joko puhelimitse tai videovälitteisesti. Ajanvaraus arkisin klo 9-10.30 numerosta 03 877 660. www.mielenterveysseurat.fi/lahti

Lahden seudun kriisikeskus on apuna ja tukena kun kriisi yllättää. Kriisi on jokaisen ihmisen yksilöllisesti kokema asia tai tilanne. Se voi olla ongelma perheessä tai parisuhteessa, haasteellinen elämäntilanne, oma tai läheisen sairastuminen, kuolema lähipiirissä, huoli läheisestä tai itsestä. Myös koronaviruksen nostattamaan ahdistukseen tai pelkoon voi hakea apua kriisikeskuksesta.

Apu on kriisityöntekijöiden antamaa maksutonta, nimetöntä, lähetteetöntä ja ehdottoman luottamuksellista keskusteluapua. Älä jää asioiden kanssa yksin, ole yhteydessä matalalla kynnyksellä!

Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää 24/7

Valtakunnallinen Kriisipuhelin ja Sekasin-chat ovat matalan kynnyksen keskustelupalveluja. Keskusteluapua on tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111.

Lahden seurakuntayhtymän palveluja

Puhelinpäivystys

Seurakuntayhtymän puhelinpäivystykseen voi ottaa yhteyttä, jos koronaepidemian aiheuttamat poikkeusolot mietityttävät tai ahdistavat. Puhelinnumerossa vastaavat Lahden seurakuntien työntekijät. Päivystys on avoinna viikon jokaisena päivänä klo 9-21, numerossa 050 464 6068.

Lahden ev. lut. seurakuntien työntekijät ovat käytettävissä puhelin- ja somealustoilla kaikkia keskusteluja varten. Työntekijöiden yhteystiedot: https://www.lahdenseurakunnat.fi/yhteystiedot.

Muu ev. lut. kirkon keskusteluapu löytyy osoitteesta https://kirkonkeskusteluapua.fi/ ja kirkon valtakunnallinen Palveleva Puhelin on avoinna joka päivä klo 18-24, numerossa 0400 221 180.

Keskusteluapua parisuhde- ja perheasioissa

Perheasianneuvottelukeskus ma-pe klo 9-15, numerossa 044 719 1535.
Lisätietoa www.parisuhdeapua.fi

Sairaalasielunhoito poikkeustilan aikana

Sairaalapapit ovat potilaiden, omaisten ja henkilökunnan käytettävissä keskusteluja varten. Pappeihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Sairaalapapin voi kutsua paikalle, jos se hoitohenkilökunnan arvion mukaan turvallista. Keskustelut puhelimitse ovat myös mahdollisia.

Johanna Rantanen, johtava sairaalapastori, Jalmari ja kotisairaala, 044 7191 530
Sirpa Kaukinen, sairaalapastori, Päijät-Hämeen keskussairaala, 044 719 5583
Elina Itäleino, sairaalapastori, Päijät-Hämeen keskussairaala, 044 719 5125
Leena Hokka, sairaalapastori, Jalmari ja Lehtioja, 050 3987627
Kaarina Tynkkynen, sairaaladiakoni, Onnelanpolku, 044 7191 264

Sivu päivitetty: 18.1.2021