Omaolo on palvelu, jonka avulla asiakas saa oireisiinsa perustuvan suosituksen hoidosta. Tarvittaessa asiakas voi lähettää tulokset eteenpäin ammattilaiselle.

Omaoloon on lisätty koronaviruksen oirearvio

Epäiletkö koronavirustartuntaa? Testaa oireesi Omaolo-palvelussa tämän linkin kautta.

Koronavirustaudin oirearvio ohjaa sinut suoraan sähköiseen näytteenoton ajanvaraukseen tai tarvittaessa lähettämään oirearviosi ammattilaiselle Päivystysapuun, josta sinuun otetaan yhteyttä. Jos varaat ajan sähköisesti, ota tiedot itsellesi ylös, koska varauksesta ei tule erillistä vahvistusta.

Koronavirustaudin oirearviota voi käyttää itsenäisesti 15-vuotta täyttänyt, jolla on omat pankkitunnukset. 1–14 -vuotiaan lapsen kohdalla huoltaja voi asioida lapsen puolesta Omaoloon tunnistautuneena. Koronanäytteenoton sähköinen ajanvaraus on mahdollista tehdä puolesta asiointina vain alle 10-vuotiaalle lapselle. Jos 10-14 -vuotiaan lapsen oirearvion tulos ohjaa puolesta asioijan näytteenoton ajanvaraukseen, varaa aika puhelimitse Päivystysavun numerosta 116 117.

Omaolossa voi arvioida useaa yksittäistä terveysongelmaa

Käytössä ovat polven, olkapään, alaselän, korvakivun, yskän, kurkkukivun, virtsatietulehduksen, hengitystietulehduksen, närästyksen, päänsäryn, ripulin, peräaukon oireen, silmätulehduksen ja seksitaudin oirearviot sekä yleinen oirekysely. Seksitautiepäilyn oirearvio on käytössä seuraavissa kunnissa: Lahti, Hollola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki, Asikkala, Orimattila, Hartola, Myrskylä ja Pukkila.

Oirearvioita voi käyttää anonyymisti kuka tahansa ja saada palvelusta yleisen toimintasuosituksen. Arvion tulosten hoitajalle lähettäminen edellyttää tunnistautumista pankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella.

Omaolo löytyy osoitteesta: https://www.omaolo.fi/.

Omaolossa voit kartoittaa myös palveluavun tai tuen tarvettasi

Palveluarvioilla voit kartoittaa, millaista tukea ja apua sosiaalipalveluista voi löytyä sinun tai läheisesi elämäntilanteeseen. Tällä hetkellä Omaolossa voit kartoittaa muun muassa omaishoidon avun, henkilökohtaisen avun ja kodin ulkopuolella liikkumisen avun tarvetta.

Terveystarkastus ja hyvinvointivalmennukset

Omaolo-palvelussa voi tehdä myös sähköisen terveystarkastuksen. Terveystarkastus tarjoaa kattavan raportin terveydentilastasi ja näet miten henkinen hyvinvointisi ja elintapasi vaikuttavat arvioituun elinikääsi ja riskiisi sairastua. Tarkastus pohjautuu Kustannus Oy Duodecimin Duodecim STAR® -palveluun. Voit tallentaa tarkastuksen tulokset itsellesi ja ottaa halutessasi käyttöön Omaolon hyvinvointivalmennuksia. Suora linkki terveystarkastukseen ja valmennuksiin.

Terveydenhoitoalan ammattilainen käsittelee yhteydenottoja arkipäivisin klo 8-15

Oirearviot ovat tarkoitettu aikuisasiakkaille perusterveydenhuollossa tavallisten terveysongelmien arviointiin ja tarvittaessa yhteydenottoon ammattilaiseen.

Vastausten perusteella saat toimintasuosituksen hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä tai itsehoidosta. Toimintasuositus perustuu lääketieteellisen tietokannan hoitosuosituksiin.

Jos tunnistaudut Omaolo-palveluun esimerkiksi pankkitunnuksin, voit tallentaa arvion tiedot itsellesi tai tarvittaessa lähettää ne terveysaseman digihoitajalle. Hän käy oirearvion läpi ja on sinuun yhteydessä tarvittaessa Omaolon viestinvälityksellä tai puhelimitse.

Oirearviot ovat käytettävissä ympäri vuorokauden.

Ammattilaiset käsittelevät oirearvioita yhteistyönä

Alueiden terveysasemien ammattilaiset käsittelevät oirearvioita yhteistyönä seuraavasti:

  • Lahden, Nastolan, Iitin ja Kärkölän sote-keskukset
  • Orimattilan, Pukkilan, Myrskylän ja Hartolan terveysasemat
  • Salpakankaan, Vesikansan, Asikkalan ja Padasjoen terveysasemat

Jos oirearvio kehottaa menemään laboratoriokokeisiin, huomioi että tarvitset ennen sitä yhteyden ammattilaiseen saadaksesi lähetteen kokeisiin. Tunnistaudu silloin palveluun ja lähetä oirearviotuloksesi digihoitajalle.

Kiireellistä hoitoa tarvittavissa tilanteissa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ota yhteys Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystykseen Akuutti24:ään. Jos kyseessä ei ole henkeä uhkaava hätätilanne, soita ennen lähtöäsi päivystysavun numeroon 116117.

Vakavissa ja henkeä uhkaavissa tilanteissa, ota yhteyttä hätänumeroon 112.

 

Sivu päivitetty: 13.1.2021