Omaolo on palvelu, jonka avulla asiakas saa oireisiinsa perustuvan suosituksen hoidosta. Tarvittaessa asiakas voi lähettää tulokset eteenpäin ammattilaiselle.

Omaolossa voi arvioida yli 10 yksittäistä oiretta tai terveysongelmaa

Käytössä ovat polven, olkapään, alaselän, korvakivun, yskän, kurkkukivun, virtsatietulehduksen, hengitystietulehduksen, närästyksen, päänsäryn, ripulin, peräaukon ja silmätulehduksen oirearviot. Yleinen oirekysely ja seksitaudin oirearvio tulevat käyttöön syksyllä 2019.

Oirearvioita voi käyttää anonyymisti kuka tahansa ja saada palvelusta yleisen toimintasuosituksen. Arvion tulosten hoitajalle lähettäminen edellyttää tunnistautumista pankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella.

Omaolo löytyy osoitteesta: https://www.omaolo.fi/.

Digihoitaja käsittelee yhteydenottoja arkipäivisin klo 8-15

Oirearviot ovat tarkoitettu aikuisasiakkaille perusterveydenhuollossa tavallisten terveysongelmien arviointiin ja tarvittaessa yhteydenottoon ammattilaiseen.

Vastausten perusteella saat toimintasuosituksen hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä tai itsehoidosta. Toimintasuositus perustuu lääketieteellisen tietokannan hoitosuosituksiin.

Jos tunnistaudut Omaolo-palveluun esimerkiksi pankkitunnuksin, voit tallentaa arvion tiedot itsellesi tai tarvittaessa lähettää ne terveysaseman digihoitajalle. Hän käy oirearvion läpi ja on sinuun yhteydessä tarvittaessa Omaolon viestinvälityksellä tai puhelimitse.

Oirearviot ovat käytettävissä ympäri vuorokauden.

Ammattilaiset käsittelevät oirearvioita yhteistyönä

Juhannusviikolta 2019 lähtien alueiden terveysasemien ammattilaiset käsittelevät oirearvioita yhteistyönä seuraavasti:

  • Asikkalan ja Padasjoen terveysasemat (Pohjoinen alue)
  • Orimattilan, Pukkilan ja Myrskylän terveysasemat (Eteläinen alue)
  • Nastolan ja Iitin terveysasemat (Itäinen alue)
  • Lahden lähiklinikat ja pääterveysasema

Jos oirearvio kehottaa menemään laboratoriokokeisiin, huomioi että tarvitset ennen sitä yhteyden ammattilaiseen saadaksesi lähetteen kokeisiin. Tunnistaudu silloin palveluun ja lähetä oirearviotuloksesi digihoitajalle.

Kiireellistä hoitoa tarvittavissa tilanteissa iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ota yhteys Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystykseen Akuutti24:ään. Jos kyseessä ei ole henkeä uhkaava hätätilanne, soita ennen lähtöäsi päivystysavun numeroon 116 117.

Vakavissa ja henkeä uhkaavissa tilanteissa, ota yhteyttä hätänumeroon 112.

Sähköiset sosiaali- ja terveyspalvelut kehittyvät

Youtube-video toimii parhaiten Chrome- tai Mozilla-selaimissa.

 

Sivu päivitetty: 5.8.2019