Luustoterveyden arviointi

Tiedätkö luustosi kunnon? Heikentyneestä luuston kunnosta voi kertoa esimerkiksi pienellä voimalla syntynyt murtuma (kaatuminen tai putoaminen alle metrin korkeudesta) tai pituuden lyhentyminen 5 cm tai enemmän. Hyvään murtuman ja luustoterveyden hoitoon kuuluu murtuman syiden selvittäminen ja uusien murtumien ennaltaehkäisy. Toimenpiteitä ovat mm. luuston kunnon arviointi, tarvittaessa liikunta- ja toimintakyvyn sekä kaatumisen riskitekijöiden selvittäminen. Puuttumalla havaittuihin riskitekijöihin, voit ennaltaehkäistä uusia kaatumisia ja/tai murtumia sekä edistää liikunta- ja toimintakyvyn säilymistä.

Luustoterveyden arviointiin hakeutuminen

Mikäli saat riskitestistä kohonneet pisteet (7 pistettä tai enemmän), luustohoitaja ottaa sinuun yhteyttä 2 kuukauden sisällä, jotta voitte yhdessä sopia tarvittavista jatko toimenpiteistä

Luustohoitajan vastaanotolla

  • Käydään yhdessä läpi osteoporoosiriskitesti
  • Selvitellään riskitekijät ja suojaavat tekijät
  • Ohjaa tarvittaessa jatkotutkimuksiin (Laboratoriokokeet ja luutiheysmittaus)
  • Konsultoi tarvittaessa lääkäriä
  • Sovitaan jatkotoimista, hoidon ohjauksesta, osallistumisesta Luusto-infoon, ohjauksesta fysioterapeutille jne.

Ohje asiakkaalle, Luustoterveyden arviointi

Luustoinfo

Maksuttomassa Luustoinfossa käsitellään luustoterveyden omahoidon kulmakiviä: luustoterveys, luustoystävällinen ravitsemus ja liikunta sekä kaatumisen ja mutumien ehkäisy. Lisäksi paikallinen Luustoyhdistys esittelee toimintaansa ja vertaistuen mahdollisuutta.

Luustoinfoon ilmoittautuminen: Terveydenhuollon ammattilainen voi ilmoittaa asiakkaan Luustoinfoon tai voit itse ilmoittautua soittamalla p. 044-7161334 tai Iiris.salomaa@phhyky.fi

Luustoinfo esite ja ilmoittautuminen

Luustoterveydestä huolehtiminen on tärkeää kaikille ihmisille. Lisätietoa luustoterveydestä löydät Luustoliiton sivuilta.

Sivu päivitetty: 5.10.2020