Mistä tiedän olenko mukana kokeilualueella?

Asiakas valikoituu mukaan kokeiluun kotikuntansa perusteella. Kokeilussa mukana olevat kunnat ovat Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki ja Lahti. Lahdessa kokeilu ei koske koko kuntaa, vaan yksittäisten terveysasemien potilaita. Näitä ovat Lahden Nastolan terveysasema, Lahden Itäinen lähiklinikka (Ahtialan terveysasema) ja Lahden Pääterveysasema.

Miksi valinnanvapauskokeilu ei koske koko Päijät-Hämettä?

Palveluseteliä ei tässä vaiheessa voi hyödyntää kunnissa ja kaupunginosissa, joiden asukkaat saavat jo nyt ulkoistettuja perusterveydenhuollon lääkäri- ja hoitajapalveluja. Esimerkiksi Lahdessa Eteläisen lähiklinikan ja Keskustan lähiklinikan asiakkaat eivät ole mukana kokeilussa.

Jos muutan, menetänkö oikeuteni valinannanvapauskokeiluun? Entä pääsenkö mukaan valinnanvapauskokeiluun jos muutan kokeilualueelle?

Oikeus kokeilun mukaiseen valinnanvapauteen säilyy, jos muutto tapahtuu kokeilukunnasta toiseen. Kokeilukunnan tai kokeiluterveysaseman alueelle muualta kuin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueelta muuttaneet eivät voi osallistua kokeiluun.

Voinko valita, jos asun kokeilualueella, mutta olen vaihtanut terveysasemaani aiemmin toisen kunnan alueelle?

Jos olet käyttänyt valinnanvapautta jo aiemmin ja vaihtanut terveysasemaa, et voi osallistua kokeiluun ennen kuin aiemmasta vaihdosta on kulunut vuosi. Jos esimerkiksi lahtelainen on siirtynyt Hollolan Salpakankaan terveysaseman asiakkaaksi, hän on sitoutunut muutokseen vähintään vuodeksi. Sen lisäksi lahtelaisen tulee asua Itäisen lähiklinikan (Ahtialan terveysasema) tai Nastolan terveysaseman alueella. Asuinpaikka määrää aina ensisijaisesti oikeuden osallistua kokeiluun.

Ovatko pääterveysasema ja Keskustan lähiklinikka sama terveysasema?

Keskustan lähiklinikka ja pääterveysasema ovat kaksi eri terveysasemaa, pääterveysasema kuuluu valinnanvapauskokeiluun piiriin, Keskustan lähiklinikka ei ole kokeilussa mukana. Oman terveysaseman voi tarvittaessa selvittää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveysasemilta tai Terveysneuvosta, p. 03 4108 9420.

Koskeeko valinnanvapauskokeilu kaiken ikäisiä?

Kyllä koskee, kokeiluun ei liity ikärajoituksia.

 

Takaisin Kysymyksiä ja vastauksia -osion pääsivulle

Sivu päivitetty: 20.3.2019