Mistä tiedän olenko mukana kokeilualueella?

Asiakas valikoituu mukaan kokeiluun kotikuntansa tai käyttämänsä terveysaseman perusteella. Kokeilussa mukana olevat kunnat ovat Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki ja Lahti. Lahdessa kokeilu ei koske koko kuntaa vaan yksittäisten terveysasemien potilaita. Näitä ovat Lahden Nastolan terveysasema, Lahden Itäinen lähiklinikka (Ahtialan terveysasema) ja Lahden Pääterveysasema.

Miksi valinnanvapauskokeilu ei koske koko Päijät-Hämettä?

Palveluseteliä ei tässä vaiheessa voi hyödyntää kunnissa ja kaupunginosissa, joiden asukkaat saavat jo nyt ulkoistettuja perusterveydenhuollon lääkäri- ja hoitajapalveluja. Esimerkiksi Lahdessa Launeen lähiklinikan asiakkaat eivät ole mukana palvelusetelikokeilussa.

Jos muutan, menetänkö oikeuteni valinannanvapauskokeiluun? Entä pääsenkö mukaan valinnanvapauskokeiluun jos muutan kokeilualueelle?

Oikeus kokeilun mukaiseen valinnanvapauteen säilyy, jos muutto tapahtuu kokeilukunnasta toiseen. Kokeilukunnan tai kokeiluterveysaseman alueelle muualta kuin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueelta muuttaneet eivät voi osallistua kokeiluun.

Voinko valita, jos asun kokeilualueella, mutta olen vaihtanut terveysasemaani aiemmin toisen kunnan alueelle?

Jos olet käyttänyt valinnanvapautta jo aiemmin ja vaihtanut terveysasemaa, et voi osallistua kokeiluun ennen kuin aiemmasta vaihdosta on kulunut vuosi. Jos esimerkiksi lahtelainen on siirtynyt Hollolan Salpakankaan terveysaseman asiakkaaksi, hän on sitoutunut muutokseen vähintään vuodeksi.

Koskeeko valinnanvapauskokeilu kaiken ikäisiä?

Kyllä koskee, kokeiluun ei liity ikärajoituksia.

Kuinka montaa henkilöä valinnanvapauskokeilu koskee?

Tavoitteena on että Päijät-Hämeessä on noin 9 000 palvelusetelin käyttäjää vuonna 2018.

Takaisin Kysymyksiä ja vastauksia -osion pääsivulle

Sivu päivitetty: 10.4.2018