Tampereen yliopiston ensimmäisen vuoden lääketieteen opiskelija, lahtelaislähtöinen Eemil Pesonen on saanut kesäpestiinsä perehdytyksen HUS:in biopankissa. HUS:issa lähettiläitä on jo ollut useamman vuoden ajan. Koska kokemukset ovat olleet hyviä, toimintaa kokeillaan nyt myös Päijät-Hämeessä.

Eemil liikkuu päivän mittaan siellä, missä potilaat ja henkilökuntakin.

– Tehtävänäni on kertoa biopankkitoiminnasta ja keskustella siitä potilaiden kanssa. Lähestyn potilaita tietyn päiväohjelman mukaan eri puolilla keskussairaalaa. Samalla tiedotan biopankista myös henkilökuntaa ja autan biopankin alkuvaiheen käynnistyksessä.

Biopankkilähettiläs Eemil Pesonen jututtaa potilaita ja henkilökuntaa ja jakaa tietoa näytteiden antamisen tärkeydestä.

Näyte biopankkiin vaivattomasti

Päijäthämäläisillä on helmikuusta lähtien ollut mahdollisuus antaa biopankkisuostumus ja -näyte Lahden kaupunginsairaalassa tai Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Biopankki on lääketieteellinen kokoelma ihmisperäisiä näytteitä ja niihin liittyvää tietoa. Hyvinvointiyhtymä on mukana HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan, Helsingin yliopiston, Carean ja Eksoten biopankissa.

Biopankkiin kerätään näytteitä erilaisiin tuleviin lääketieteellisiin tutkimustarpeisiin. Suuret näytemäärät mahdollistavat sairastumiseen johtavien syiden tunnistamisen.

– Näytteen antajan kannalta tästä on hyötyä siinä, että hoidosta saadaan vähitellen aiempaa yksilöllisempää ja paremmin kohdistettua. Terveyttä voidaan näin edistää ja myös suunnitella sairauksien hoitoa henkilöstä kerätyn geneettisen ja muun tiedon perusteella. Oikea hoito oikealle potilaalle oikeaan aikaan, kiteyttää tutkimuskoordinaattori Marjo Soini Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Biopankkinäyte voidaan ottaa henkilöiltä, jotka ovat antaneet siihen suostumuksensa. Biopankkisuostumuksen voi antaa kolmella eri tavalla: postittamalla suostumuksen lomakkeessa olevaan Helsingin Biopankin osoitteeseen, asioidessa Päijät-Hämeen keskussairaalassa tai sähköisesti Terveyskylän verkkosivuilla https://www.terveyskyla.fi/helsinginbiopankki/ .

Suostumuksen antamisen jälkeen biopankkinäyte otetaan seuraavan, hoitoon liittyvän näytteenoton yhteydessä joko Päijät-Hämeen keskussairaalassa tai Lahden kaupunginsairaalassa maanantaista torstaihin klo 9.00-13.30.

Lue lisää biopankki-sivustolta

Päivitetty: 27.5.2019