Pieni lapsi turvallisesti isänsä sylissä

Jotta ikääntymisestä ja hoitojen kehittymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu voidaan rahoittaa, arvioidaan tarvittavan 16 miljoonan euron lisäys kuluvan vuoden talousarvioon. Summa vastaa 11,3 miljoonan euron nousua vuoden 2017 toteumaksi ennustetusta tasosta.

Ensi vuonna palvelut paranevat kautta linjan

Kiireettömään hoitoon pääsy terveysasemille nopeutuu.  Lahden hammashoitoa parannetaan. Akuutti 24:ssa odotusajat lyhenevät. Sydänkeskuksen kapasiteettia nostetaan. Kotihoitoon lisätään 50 henkilötyövuoden edestä käsipareja. Tukea tarvitsevat lapsiperheet saavat jatkossa avun nopeammin. Sosiaalipäivystys laajenee Akuutti 24:n yhteyteen ja iäkkäiden päivystysosasto Akkuna avataan uudelleen.

Toimintatavat uusiksi

Palvelurakennetta uudistetaan: rahaa ja henkilöstöä siirretään etulinjan palveluihin.

Talousarvioesityksen toteutuminen edellyttää huomattavaa tuottavuuden nousua ja toimintatapojen uudistamista.

– Tärkein uudistus on etulinjan kuntoon laittaminen. Otamme käyttöön yhden palvelunumeron ja saamme asiakasvirrat haltuun, sanoo Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari.

Kasvurahoitusta muualta kuin omistajakunnista

Talousarvioesityksessä omistajakuntien rahoitus nousee 1,0 prosenttia vuoden 2017 talousarviosta. Rahoitusta parempiin palveluihin haetaan myös muualta kuin omistajakuntien kukkarosta.

Ensi vuoden talousarvioesitys sisältää 15,3 miljoonaa euroa niin sanottua kasvurahoitusta, jonka toteutuminen on talousarvion käsittelyvaiheessa epäselvä. Jos Lahden kaupunginjohtajan talousarvioesitys Lahden vuoden 2018 sotemenojen osalta hyväksytään, pienenee kasvurahoituksen tarve 9,9 miljoonaan euroon.

Kasvurahoitus tarkoittaa lisärahoituksen hankkimista muun muassa valtion palvelusetelipiloteista, muista valtion hankkeista, kumppanuuksista, hyvinvointiyhtymän omaisuuden myynneistä ja ulkokuntamyynnin kasvusta. Jos kasvurahoitus jää uupumaan suunnitellusta, on hyvinvointiyhtymässä käynnistettävä laajat sopeuttamistoimet ensi kevään aikana.

Asukkaiden terveys ja toimintakyky paranevat

– Tavoittelemme sitä, että päijäthämäläisten palvelut parantuvat ja sitä kautta asukkaiden terveys ja toimintakyky paranevat. Kuntien tiukka taloustilanne tarkoittaa, että etsimme rahoitusta ja kumppaneita myös omistajakuntien ulkopuolelta, selventää hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen

Talousarvioesitys on hyvinvointiyhtymän hallituksen käsittelyssä 13. marraskuuta ja valtuuston käsittelyssä 1. joulukuuta.

Talousarviokirja 2018 kokonaisuudessaan (pdf)

Päivitetty: 7.11.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *