Joukkotarkastusten piiriin kuuluvat 30–60-vuotiaat naiset saavat jatkossa kutsun seulontaan Fimlabista, ja seulontanäytteet otetaan Fimlabin laboratoriossa. Ensimmäiset kutsut Päijät-Hämeen alueen seulottaville lähtevät viikolla 7, ja näytteenotto alkaa maaliskuun alussa. Seulontanäytteessä on hyvä käydä noin kuukauden sisällä kutsun saapumisesta, mutta viimeistään seulontavuoden loppuun mennessä. Jos kutsua ei ole saanut lokakuuhun mennessä, kannattaa olla yhteydessä Fimlabiin.

Kutsun mukana tulee ohje laboratorion ajanvaraukseen. Seulontanäytteitä otetaan ainoastaan ajanvarauksella. Näytteenoton yhteydessä ei tehdä muuta terveystarkastukseen liittyvää. Fimlab lähettää tutkituille kirjallisen tiedon tutkimustuloksesta kahden kuukauden sisällä näytteenotosta.

Uusi HPV-testi käyttöön

Fimlab-yhteistyön myötä hyvinvointiyhtymän alueella otetaan käyttöön uusi ja tarkempi korkean riskin HPV-seulonta. Samalla käynnillä otetaan jatkossa kaksi näytettä: HPV-näyte ja perinteinen papanäyte. Papanäyte tutkitaan vain, jos HPV-näyte on positiivinen. Tutkimusten mukaan HPV-testillä on selkeitä etuja perinteiseen papatestaukseen verrattuna.

Kohdunkaulan syövän ja sitä edeltävien solumuutosten syynä on pitkittynyt papilloomavirus- eli HPV-infektio, jonka HPV-testi tunnistaa erittäin tarkasti jo ennen mikroskoopilla näkyviä solumuutoksia. HPV-infektio on yleinen erityisesti nuorilla aikuisilla. Väestöstä 75–80 prosenttia saa infektion jossain vaiheessa elämäänsä.

– Kohdunkaulan syövän kehittyminen vie useita vuosia, joten säännöllisellä seulonnalla syövän esiasteet voidaan tehokkaasti havaita ja hoitaa ajoissa, kertoo Fimlabin palvelujohtaja, LT Anu Mustila.

HPV-testi otetaan kohdunkaulan kanavasta papakokeen harjanäytteen kaltaisesti. Testillä etsitään näytteestä HPV-viruksen dna:ta tai rna:ta. Jos testi on positiivinen, tutkitaan myös kohdunkaulan irtosolunäyte eli papanäyte, jonka perusteella tehdään päätös mahdollisesta jatkohoidosta.

– Pelkkä positiivinen HPV-tulos ei vielä merkitse riskiä sairastua kohdunkaulan syöpään, mutta se kertoo tarpeesta kontrolloida infektion kehittymistä uudella seulonnalla 12–24 kuukauden kuluessa, Mustila selittää.

Useita näytteenottopaikkoja

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toiminta-alueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki ja Pukkila. Näytteenottopaikkoja ovat Asikkala, Hollola Salpakangas, Iitti, Kärkölä, Lahti kaupunginsairaala, Lahti Eteläinen lähiklinikka / Laune, Lahti Itäinen lähiklinikka/Ahtiala, Nastola ja Orimattila. Sysmä ja Heinola eivät kuulu Fimlab -sopimuksen piiriin.

Kunnilla on kansanterveyslakiin perustuva velvollisuus järjestää kohdun kaulaosan syövän ehkäisevää joukkotarkastustoimintaa 30–60-vuotiaille naisille. Tavallisesti seulonnat järjestetään viiden vuoden välein. Seulonnan ansiosta vältytään yli 200 syöpäkuolemalta ja kaikkiaan noin 500 syöpätapaukselta joka vuosi. Seulontatutkimus on maksuton.

Lisätietoja

Fimlabin verkkosivujen seulontaosio

Suomen Syöpärekisteri

Päivitetty: 11.2.2019