Flunssa eli nuhakuume alkaa kurkkukivulla, nuhalla ja yskällä. Osalla potilaista on kuumetta tai muuten kuumeinen olo. Hoidoksi perinteiseen flunssaan suositetaan lepoa, tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkitystä (jota saa apteekista ilman reseptiäkin) ja ruumiillista ponnistelua tulee välttää. Antibiooteista ei ole apua virustaudissa, eikä yskänlääkkeistäkään saada merkittävää apua. Myös riittävää juomista suositellaan. Yleisoireet kestävät yleensä vähintään päiviä, mutta yskä voi kestää 3 viikkoa. Lääkäriin suositellaan hakeutumaan, jos flunssan oireisiin liittyy aikuisella korkea kuume, voimakas uupuminen tai hengitys on raskasta. Jos tauti on ollut jo parantumassa ja oireet uusivat nopeasti, olisi varmistettava, ettei kyseessä ole jälkitauti. Toki jos yskä kestää yli 3 viikkoa häiritsevänä, voi olla hyvä arvioida tilannetta lääkärillä. Jälkitauteina flunssassa voi tulla keuhkokuumetta, kurkunpääntulehdusta ja etenkin lapsilla korvatulehdusta. Influenssarokote ei tehoa perinteisen flunssan ehkäisyyn.

Influenssakausi on myös alkamassa tänä vuonna näin tammikuulla. Myös se tarttuu kosketustartuntana ja pisaratartuntana. Tänä vuonna kaikkien annettujen rokotteiden suoja ei ole optimaalinen. Merkittävien influenssaoireiden kesto on noin 3-8 vrk. Aikuisilla on tyypillistä taudin äkillinen ja raju alku, johon tyypillisesti liittyy korkea kuume ja lihassäryt sekä yskä. Lapsilla saattaa taudin alkuvaiheessa olla myös nuhaa. Tässäkin taudissa hoitona on ensisijaisesti lepo ja oireenmukainen hoito, kuten perinteisessä flunssakin. Influenssaan on tarjolla myös reseptillä määrättävää lääkehoitoa, mutta lääkitys tulee aloittaa taudin varhaisessa vaiheessa ja lääkitys lyhentää perusterveillä sairauden kestoa päivän pari. Riskiryhmään kuuluvilla potilailla viruslääkitys voi vähentää influenssaan liittyviä vakavia komplikaatioita. Influenssa voi aiheuttaa jälkitauteina myös keuhkokuumetta, korvatulehduksia ja poskiontelotulehduksia. Influenssassa on syytä hakeutua lääkäriin, jos yleisvointi on normaalia flunssassa oloa huonompi, tai jos jo paranemassa oleva tauti uusii. Riskiryhmiin kuuluvilla myös perustaudin pahentuessa on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Mikäli siis podet flunssaa tai influenssaa tyypillisin oirein, eikä sinulla ole edellä kuvattuja syitä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, voi näitä sairauksia hoitaa alkuun itsehoito-ohjein.

Tietojärjestelmämuutos ruuhkauttaa vielä puhelinpalvelua Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveysasemilla

Perusterveydenhuolto on siirtynyt aiemmista potilastietojärjestelmistä nykyiseen Life Care -järjestelmään porrastetusti yhdessä erikoissairaanhoidon kanssa joulu-tammikuun aikana. Tämä muutos on tuonut hitautta käsitellä terveysasemille tulevia puheluita. Yhdessä samanaikaisesti infektiokauden kanssa tämä järjestelmän aiheuttama hitaus ruuhkauttaa ajoittain puhelinpalveluita, vaikka puhelinpalveluun on panostettu tässä tilanteessa. Puheluiden määrä ylittää myös ajoin sen, mihin käytettävissä olevalla kapasiteetilla pystymme vastaamaan. Myös Akuutti24:ssä on ruuhkautumista.

Päivitetty: 11.1.2018