Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän suun terveydenhuolto kouluttaa koko henkilökuntansa huomioimaan hammashoitopelkoisia potilaita. Koulutus järjestetään perjantaina 13.10.2017 Lahden Sibeliustalolla. Kouluttaja toimii professori Satu Lahti Turun yliopistosta. Hänellä on pitkä kokemus hammashoitopelon tutkijana ja pelon hoidon kouluttajana.

Tutkimusten mukaan suomalaisesta aikuisväestöstä joka kolmas tunnustaa pelkäävänsä hammashoitoa jonkin verran ja liki joka kymmenes paljon. Myös suomalaisten lasten keskuudessa hammashoitoa kovasti pelkääviä on noin joka kymmenes. Hammashoitoa pelkäävät välttelevät usein hammashoitoa, mikä voi johtaa hyvinkin huonoon suunterveyteen.

Hammashoitopelon yleisyyden vuoksi suun terveydenhuollon ammattilaiset kohtaavat pelkääviä potilaita päivittäin. Siksi on tärkeää, että he osaavat ottaa potilaan pelon huomioon sekä hoitaa sitä niin, että suunterveyden hoito tulee säännölliseksi tavaksi. Erityisen tärkeää tämä on silloin, kun potilas on pitkän tauon jälkeen saapunut pakon sanelemana särkyvastaanotolle.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä ottaa samalla käyttöön hammashoitopelon arvioimiseen tarkoitetun kyselyn, jonka avulla potilaat voivat kertoa pelostaan. Kysely on lyhyt ja laajasti käytössä kansainvälisestikin. Kyselystä saadun tiedon avulla suun terveydenhuollon ammattilainen osaa paremmin ottaa potilaan pelon huomioon. Tutkimuksissa jo pelkän kyselyn täyttämisen on todettu vähentävän hammashoitopelkoa.

Kysely löytyy yhtymän verkkosivujen potilasohjeista.

Päivitetty: 6.10.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *