Alfakloraloosi on nopeavaikutteinen hiirien torjuntaan käytettävä myrkky, joka lamaannuttaa keskushermoston toimintaa. Alfakloraloosia sisältäviä jyrsijämyrkkyjä myydään kauppanimillä Alpha Pasta 4%, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste ja Rodicum Express.

Ensimmäinen Ruokavirastossa varmistettu alfakloraloosimyrkytystapaus kissalla oli Päijät-Hämeessä syksyllä 2018. Myrkytystapauksissa lemmikkieläimillä on ilmennyt nopeasti eteneviä hermosto-oireita. Useimmiten kissan on arveltu syöneen alfakloraloosia syöneen hiiren. Erityisesti vapaana ulkoilevat, jyrsijöitä metsästävät kissat ovat riskissä saada myrkytyksen. Myrkky on vaarallista myös koirille. Myrkytystä epäiltäessä eläin on saatava nopeasti eläinlääkärin hoitoon. Eläin voi toipua myrkytyksestä 1-2 vuorokaudessa, mikäli oireet eivät ole edenneet vakaviksi. Vastamyrkkyä ei ole, vaan myrkytyksen hoito perustuu oireenmukaiseen tukihoitoon.

Suurin osa jyrsijämyrkkyvalmisteista on nykyisin rajoitettu vain ammattikäyttöön. Yksityishenkilöt saavat käyttää jyrsijämyrkkyjä sisätiloissa hiirien torjuntaan. Syötit tulee sijoittaa syöttilaatikoihin ja laittaa laatikot sellaisiin paikkoihin, että lemmikit eivät pääse niihin käsiksi. Myrkkyyn kuolleet jyrsijät tulee etsiä ja hävittää asianmukaisesti. Jyrsijämyrkkyjen käytöstä on hyvä ilmoittaa myös naapureille, joilla on vapaana ulkoilevia lemmikkejä.

Suomessa käytettävät jyrsijämyrkkyvalmisteet hyväksyy Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Paras keino torjua jyrsijöitä on varmistaa, ettei jyrsijöille ole ravintoa tarjolla esimerkiksi lintujen ruokintapaikoilla tai avoimissa komposteissa. Kuluttajia suositellaan käyttämään ensisijaisesti loukkuja hiirien ja rottien torjuntaan.

Lue lisää:
Tukesin sivuilta

Ruokaviraston tiedotteesta

Kuvituskuva
Päivitetty: 15.11.2019