Yhteistyö kirittää julkisten palveluiden tuotantoa ja tehostaa verovarojen käyttöä. Asiakkaita ja potilaita malli auttaa löytämään parhaiten tarpeisiinsa soveltuvat palvelut.

– Ajatus ei ole uusi, vaan tämä on todellisuutta jo nyt. Hyvinvointiyhtymästä ei valmistella maakunnan palveluiden järjestäjää, vaan palveluiden tuottaminen ja järjestäminen erotetaan toisistaan, sanoo hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Eetu Salunen.

Salunen puhui keskiviikkona Lahdessa Sote-palveluiden monituottaja- ja kumppanuusmalli Päijät-Hämeessä -tilaisuudessa, jonne oli kutsuttu julkisen sektorin, yritysten ja järjestöjen edustajia pohtimaan sosiaali- ja terveyspalveluiden näkymiä.

Eetu Salunen
Toimitusjohtaja Eetu Salunen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salusen mukaan sosiaali- ja terveystoimialalla on Päijät-Hämeessä taloudellisen kasvun varaa ja sitä kautta mahdollisuus lisätä maakunnan elinvoimaa.

Tilaisuuden avasi hyvinvointiyhtymän hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari. Hän korosti, että jo yhtymän syksyllä hyväksytyssä strategiassa painotettiin kumppanuuksien merkitystä alueellisessa palvelutuotannossa.

Ville Skinnari
Hallituksen puheenjohtaja Ville Skinnari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Tavoitteemme on luoda palveluntuotantoon uusi alustamalli, joka mahdollistaa pienten yrityksien ja järjestöjen mukaantulon.

Skinnarin mukaan Päijät-Häme näyttää tässä tietä koko Suomelle.

– Olemme ottaneet toteutukseen mukaan myös Sitran ja Business Finlandin asiantuntijat, koska haluamme luoda tästä esimerkin koko Suomelle. Tämä edellyttää fiksua hankintaosaamista, ja vaatii palveluiden järjestäjältä uutta ajattelua. Valtavirrassa olevien kokonaisulkoistuksien sijaan haemme ketteriä ja osaavia sekä paikallisesti sitoutuneita toimijoita.

Hyvinvointiyhtymä on jo tuotteistanut peruspalvelunsa vertailun helpottamiseksi, ja käynnissä on muun muassa palvelusetelikokeiluja.

Skinnari painottaa myös tietojärjestelmien toimivuuden merkitystä.

– Meidän pitää rakentaa rajapintoja, joihin pienten palveluntuottajien on helppo tulla mukaan. Tässä riittää vielä paljon työtä.

Päivitetty: 24.1.2018