Ruokateokseen Eetu Salunen itse valitsee kasvisruuan syömisen keskussairaalan ruokalassa.


Ravitsemusviikko haluaa virittää keskustelua pienistä ruokateoista, joilla voi tuottaa itselleen tai toisille hyvää mieltä ja hyvinvointia. Ideana on, että jokainen valitsee itselleen sopivan ja mieluisan ruokateon kokeiltavaksi. Syksyinen ravitsemusviikko voi olla hyvä ajankohta lisätä kasviksia ja marjoja omaan ruokavalioon, ja pienten tekojen kautta siitä voi tulla pysyvä tapa.

Jokaiselle oivallinen ruokateko olisi oppia syömään ruokaa ilolla ja nauttimaan siitä. Hyväksymällä itsensä sellaisena kuin on, voi saada jopa painon hallintaan pitkällä tähtäimellä. Pienistäkin onnistumisen kokemuksista kannattaa iloita yhdessä läheisen tai ammattilaisen kanssa. Onnistumiset lisäävät tunnetta ”minä pystyn tähän”, mikä voi lisätä onnistumista muissakin elämän asioissa.

Ruokatempauksia eri puolilla Päijät-Hämettä

Ravitsemusviikolla eri puolilla Päijät-Hämettä järjestetään ruokaan liittyviä tempauksia.

Kärkölässä kunta tarjoaa luomupuuroaamupalan kaikille oppilaille, päiväkotilapsille ja henkilöstölle jo kolmannen kerran ravitsemusviikon merkeissä.

Heinolassa 4.9. Lyseonmäen koululla tarjotaan aamupala yläkoululle ja henkilökunnalle ja 5.9. Syömisen ja liikunnan iloa -tempaus järjestetään Tommola-talolla.

Heinolan Kurpanharjun päiväkodissa lapset saavat ruokakasvatusta osana arkea. Siellä toteutetaan päivittäin pieniä ja hyviä ruokatekoja, muun muassa leivotaan lasten kanssa.

Orimattilassa 8.9. järjestetään monikulttuurinen ravintolapäivä kotoutujille.

Sysmässä 3.9. toimintakeskuksella yhteinen aamupala toimintakeskuksen asiakkaille ja henkilökunnalle. Keskustellaan ruoasta myönteisesti. Kootaan lapuille kaikilta pieniä hyviä ruokatekoja ja laitetaan ne näkyviin ruokalan seinälle.

Heinolan Tommola-talossa on puolestaan 19.9. klo 18-20 koko kaupungin sadonkorjuujuhla, Ilta syksyn makujen äärellä, ja siellä myös Sapere-toiminta on esillä. Tämä koko kaupungin suosittu sadonkorjuujuhla on Heinolassa vuosittain viikolla 38.

Vuosittainen ravitsemusviikko on osa laajempaa Päijät-Hämeen ravitsemusterveyden edistämisen suunnitelmaa, jossa keskeistä on tuoda ruoka- ja ravitsemusasiat myönteisesti esille eri tilanteissa. Ravitsemusviikkoa vietetään nyt kolmannen kerran.

Esitteistä voi ammentaa vinkkejä omaan ruokatekoon.

Yleisesite

Esite asukkaalle

Esite ammattilaiselle

Esite osaston ammattilaiselle

Päivitetty: 29.8.2018