Winter World Masters Games eli masters-sarjojen olympialaiset kilpailtiin alkutalvesta Innsbruckissa. Suomalaisittain ja hyvinvointiyhtymäläisittäin aihetta onkin riemuun, sillä kotiin tuotiin kaunis rivi mitaleja. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän lääkäri Hanna Savolainen saavutti pujottelussa hopeaa ja sijoittui suurpujottelussa neljänneksi. Kilpailussa jaettiin myös FIS Master Cup-mitalit, joihin osallistuminen edellyttää erillistä FIS-koodia ja tässä sarjassa Savolainen nappasi kultaa ja pronssia!

Yli 45-vuotiaiden sarjassa kilpaileva alppihiihtäjä osallistui mastersien olympialaisiin ensimmäistä kertaa.

– Olihan tämä kisamenestys täysi yllätys, etenkin kun lumitilanne täällä etelässä on tänä talvena ollut sitä mitä on ollut eikä ratatreeniä niin paljon ehditty tehdä kuin toivottiin, Savolainen kommentoi.

Kipinä kilpailemiseen

Kyseessä oli Savolaisen ensimmäiset kansainväliset master-kisat.

Alppihiihtoa Savolainen on harrastanut 5-vuotiaasta asti ja kilpaillut lajissa tavoitteellisesti ensin Lappeenrannan hiihtäjien ja sittemmin Saimaan Ski:n riveissä. Takataskussa on hopeasompa-mitaleita ja aikuisten SM-pronssia. Aktiiviura päättyi ylioppilasvuoteen, kun lääkiksen ovet Kuopioon avautuivat. Opintojen ohessa Savolainen ylläpiti hiihtotuntumaa hiihdonopettajana Tahkolla ja pääsipä siinäkin toimessa edustamaan Suomea hiihdonopettajien omiin olympialaisiin Japaniin.

Perheen lisääntyessä aktiivinen laskeminen jäi.

– Lasten syntymän jälkeen kärsin selkävaivoista pitkään ja selän kuntouttamiseksi aloitin ensin säännöllisen joogaamisen ja muutamaa vuotta myöhemmin fustran. Selän kuntoutuessa ja kunnon kohentuessa alkoi myös laskeminen kiinnostaa uudelleen, Savolainen kertaa.

Vuosi sitten syksyllä, useamman vuoden tauon jälkeen, Savolainen aloitti uudestaan laskemaan, nyt Lahden Hiihtoseuran Mastereissa.

– Ryhmässä harjoitellaan yhdessä syysaikaan 1-2 kertaa viikossa fysiikkaa ja talvella Messilässä treenataan vähintään kerran viikossa. Tähän sitten lisäksi päälle jokaisen omatoimiset harjoittelut. Ensimmäiset Master-kilpailut laskin Messilässä vuosi sitten.

Winter World Masters Games eli ”mastereden olympialaiset” on maailman suurin talviurheilutapahtuma yli 30-vuotiaille aikuisurheilijoille. Tapahtuma järjestiin kolmatta kertaa ja mukana oli lähes 3 000 aikuisurheilijaa kilpailemassa 12 eri lajissa. Alppihiihtäjiä oli 721 ja 39 eri maasta.

Once in a lifetime -tilaisuus

Kilpaurheilun kipinä veti puoleensa.  Mastereiden Olympialaisiin tähtäämistä piti Savolaisenkin kuitenkin harkita.

– Päätin kuitenkin lähteä, olihan tämä ”Once in a lifetime” -tilaisuus.

Savolainen aloitti suunnitelmallisen harjoittelun valmentajiensa Suvi Eliassonin ja Timo Ruuhijärven kanssa heti, kun päätös osallistumisesta oli tehty. Treeni sisälsi salitreeniä x 2-3 kertaa viikossa, pitkiä lenkkejä, sauvakävelyä ja porrastreeeniä sekä joogaa.

– Ohessa treenasin myös muiden Mastereiden kanssa. Harjoittelua pyrittiin tekemään mahdollisimman monipuolisesti kehoa kuunnellen. Ja siinä kyllä onnistuttiin!

Laskukausi alkoi syksyllä leireilyllä LHS Alpin junioreiden valmentajien ohjauksessa Itävallassa Hintertuxissa sekä itsenäisyyspäivän seudussa Rukalla. Samoihin aikoihin päästiin ensilumille myös Messilässä.

Kilpailut menivät yli odotusten.

– Erityisen onnellinen olen pujottelun mitaleista. Laskin kaksi omalle tasolle täydellistä laskua!

Vaativan työn ja tavoitteellisen urheilun yhteensovittaminen

Työn ja urheilun yhteensovittaminen on mahdollista, mutta se vaatii ymmärtämystä ja venymistä sekä perheeltä että työkavereilta, Savolainen kertoo.

– Aina välillä tuntuukin, että jos ei ole töissä, on treenaamassa. Ylilääkärillemme Antti Puhakalle olen todella kiitollinen, että olen päässyt leireille ja kilpailuihin ja päivystysvuoroja on voitu työkavereiden kanssa tarvittaessa sumplia sen mukaan. Kaikki ovat kannustaneet ja eläneet tässä mukana ja luoneet uskoa onnistumiseen!

Säännöllistä liikuntaa Savolainen pitää loistavana vastapainona hektiselle työlle.

– Lisäksi on ollut hieno huomata kuinka hyvin keho vielä tässäkin iässä jaksaa ja taidot kehittyvät. Ehkä tässä vaiheessa elämää kilpaileminen on enemmänkin itsensä voittamista ja omien rajojen haastamista.

Alppihiihtoa Savolainen kuvaa on lajina haastavaksi ja erittäin herkäksi.

-Mentaalipuolen merkitystä ei voi liikaa korostaa. Tarvitaan taustalle satoja toistoja ja loistava päivä, että tulosta syntyy. Nyt aurinko paistoi!

 

Päivitetty: 20.1.2020