Infrapunavalotuksen vaikutus mielialaan ja elimistön sisäiseen kelloon

Haemme vapaaehtoisia 18-70 vuotiaita henkilöitä tutkimukseemme koskien infrapunavalon vaikutusta mielialaan ja vuorokausirytmiin. Tutkimme, onko infrapunavalolla mielialaa kohottavaa vaikutusta ja vaikuttaako infrapunavalo elimistön vuorokausirytmiin. Tutkimuksen avulla saamme uutta tärkeää tietoa auringon infrapunasäteilyn vaikutuksista.

Tutkimuksessa selvitämme, onko 20 minuutin infrapunavalotuksella kertahoitona vaikutusta tutkittavien mielialaan ja elimistön sisäiseen kelloon. Tutkimuskäynneillä täytetään kyselyjä, lisäksi otamme ihokoepalat valotetulta ja valottamattomalta pakaran iholta käyntien yhteydessä. Tutkimukseen liittyy yhteensä kolme tutkimuskäyntiä PHHYKY:n ihotautien poliklinikalla.

Tutkimuksen poissulkukriteereinä ovat raskaus ja imetys, säännöllinen tupakointi, aiemmat syöpäsairaudet, 3 kuukauden sisällä tehty masennusdiagnoosi tai psyykenlääkkeiden käyttö sekä solariumin käyttö tai etelän matka kuukauden sisällä tutkimuksen aloittamisesta.

Tutkimukseen osallistumiseen ei liity erityisiä lääketieteellisiä riskejä. Käytettävät infrapunavalon annokset ovat hyvin siedettyjä. Infrapunavalo on käytännössä lämpöä, ja odotettavissa olevia haittavaikutuksia voi olla hikoilu paikallisesti. Tutkittavan saama infrapuna-altistus jää selvästi määritettyjen työntekijärajojen ja väestörajan alle. Infrapunavalo ei ole syöpää aiheuttavaa säteilyä.

Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta palkkiota. Tutkimuksesta johtuvat matkakulut ensisijaisesti julkisilla kulkuneuvoilla korvataan tositteiden (esim. bussiliput) mukaan tilillenne.

Pyydämme ystävällisesti ottamaan yhteyttä tutkijalääkäri Iina Häggqvistiin, jos olet kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen tai haluat lisätietoa tutkimuksesta. Yhteydenotto ei sido sinua osallistumaan tutkimukseen.

Yhteystiedot:

LL Iina-Maria Häggqvist

050 5700011

iinamaria.haggqvist@gmail.com

Tutkimushoitaja Ulla Oesch-Lääveri

044 4828551

ulla.oesch-laaveri@phhyky.fi

Päivitetty: 10.1.2020