Myös alueen lähihoitajaopiskelijat on nyt ensimmäistä kertaa haastettu mukaan kampanjaan.

Luontopolku otetaan käyttöön tänään. Tavoitteena on mahdollistaa mahdollisimman monelle vanhukselle 15 minuutin mittainen luontoelämys kerran viikossa. Lisäksi kampanjalla halutaan herätellä poliittisia päättäjiä ja saada heitä vierailemaan hoitopaikoissa ja ilahduttamaan ikääntyneitä.

– Kuntoutumisen tukemisen työryhmässä ideoimme kampanjan paikallista toteutusta. Idea luontopolusta syntyi siellä. Kollegani Sirpa Silventoinen ja minä ilmoittauduimme vapaaehtoisiksi vetäjiksi. Mukaan halusimme ohjaaja Niina Klemettilän ja yhden fysioterapeutin tästä talosta, kertoo osastohoitaja Terhi Paaso-Rantala.

Ideasta toteutukseen meni muutama päivä

– Kotini lähellä on kaadettu juuri metsää ja toin sieltä kuusen latvuksia, joissa on uusia, vielä vihreitä käpyjä. Myös puiden kuolleita oksia ja varpuja on tässä pöydällä, esittelee osastonhoitaja Sirpa Silventoinen.

Eräänlainen aistipöytä tuo luonnon sisälle tunnusteltavaksi ja tuoksuteltavaksi heikomminkin liikkuville asukkaille, jotka eivät pääse ulos. Myös huonon sään sattuessa sisälle rakennettu luontopolku korvaa maastoretken.

Jalmarin hoitajat hypistelevät metsästä tuotuja käpyjä, havuja ja varpuja.
Luonto vie mennessään. Kuntohoitaja Merja Järvinen, ohjaaja Niina Klemettilä, osastonhoitajat Sirpa Silventoinen ja Terhi Paaso-Rantala innostuvat itsekin sisälle tuodun, aisteja aktivoivan luontopolun äärellä kuntoutussairaala Jalmarissa.

Luonto tuo asukkaille mieleen muistoja

Luontopolulla on pieniä tehtävärasteja ilahduttamassa. Polun voi kävellä yhdessä tai kulkea pyörätuolilla.

– Luontopolun tehtävärasteista voi valita parhaiten sopivat ja tehdä niitä omassa tahdissa, sanovat kuntohoitaja Merja Järvinen ja ohjaaja Niina Klemettilä.

Jalmari toivottaa omaiset, läheiset ja vapaaehtoiset tervetulleiksi osallistumaan ja haastaa kuukauden kestävään kampanjaan myös kaikki hyvinvointiyhtymän omat yksiköt.

Kampanja huipentuu vanhusten viikon torstaina 10. lokakuuta, jolloin vietetään ikääntyneiden ulkoilupäivää.

Lisätietoa kampanjahaasteesta päättäjille

Päivitetty: 10.9.2019