Apuvälineet

Alueellinen apuvälinekeskus vastaa lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalveluista kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa. Kaikki asiointipisteet ovat päijäthämäläisten käytettävissä asuinkunnasta riippumatta. Suosittelemme ajanvarausta etukäteen puhelimitse. Tarvittaessa asiakas ohjataan Päijät-Hämeen keskussairaalaan erityisasiantuntemusta vaativiin palveluihin.

Apuvälinepalvelut terveysasemilla

Terveysasemat tarjoavat apuvälineasiantuntijan palveluja ja tavallisimpia liikkumisen, hygienian ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä. Yksilöllisen palvelun sujuvuuden kannalta terveysasemalle tulee varata aika apuvälineen tarpeen arviointiin.

Terveydenhuollon ammattilainen tai kuntoutuksen asiantuntija valitsee sopivan apuvälineen yhdessä käyttäjän ja hänen läheistensä kanssa. Asiakkaan toimintakyvyn lisäksi huomioidaan elämäntilanne ja elinympäristö. Vuodeosastoilta kotiutuessa voi saada tarvitsemansa apuvälineet mukaan.

Apuvälinepalvelut keskussairaalassa

Apuvälinekeskukseen keskussairaalaan on keskitetty erityisasiantuntemusta vaativien apuvälineiden, kuten sähköisten liikkumisen apuvälineiden ja ympäristönhallintalaitteiden tarpeen arviointi, hankinta, käytönopetus ja seuranta sekä huoltojen järjestelyt.

Apuvälinekeskus vastaa myös lasten apuvälineiden tarpeen arvioinnista, hankinnasta ja huoltojen järjestämisestä lastenneurologian kanssa sovittujen periaatteiden mukaisesti. Näön, kuulon ja hengityksen apuvälinepalvelut on myös keskitetty keskussairaalaan.

Asiakasmaksut

Lääkinnällisenä kuntoutuksena luovutetut apuvälineet ovat asiakkaalle maksuttomia.

Huolto ja korjaus

Apuvälineen käyttäjä vastaa niiden puhdistuksesta ja perusylläpidosta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Apuvälineen luovuttanut taho huolehtii varsinaisista korjaus- ja huoltotoimenpiteistä, jotka ovat myös asiakkaalle maksuttomia. Säännöllinen huolto ylläpitää apuvälineen käyttökuntoa ja turvallisuutta.

Kuljetukset

Asiakas huolehtii itse apuvälineiden kuljetuksesta. Apuvälinekeskus vastaa kooltaan suurien ja painavien apuvälineiden kuljetuksista.

 

 

Sivu päivitetty: 1.9.2017