Apuvälinekeskuksen Asikkalan, Lahden ja Orimattilan toimipisteet palvelevat ilman ajanvarausta.

Apuvälineitä voi palauttaa ilman ajanvarausta seuraaviin paikkoihin:
Asikkalan terveysasema, Terveystie 1, 17200 Vääksy. Alakerran aulassa palautuspiste arkisin klo 8-15
Hartolan terveysasema, Visantie 24, 19600 Hartola. Alakerran aulassa palautuspiste ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14
Heinolan terveysasema, Torikatu 13 G, 18100 Heinola. Apuvälinekeskuksen aulassa palautuspiste joka päivä klo 7-18
Iitin sote-keskus, Iitintie 29, 47400 Kausala. Fysioterapian aulassa palautuspiste ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-15
Lahden sote-keskus, Harjukatu 48, 15100 Lahti. Apuvälinekeskuksessa ulko-ovella ja hammashoitolan puoleisella ovella palautuspisteet (rullakot) ma-to klo 8-15.30 pe ja arkipyhien aattoina klo 8-14
Päijät-Hämeen keskussairaala, Keskussairaalankatu 7, 15850 Lahti. Apuvälinekeskuksen tuloaulassa palautuspiste ma-pe klo 8-15.45. Pääaulan infopisteelle voi palauttaa yksittäisiä apuvälineitä ma-to 7-18 ja pe klo 7-14.45
Nastolan sote-keskus, Pekkalantie 12-14, 15560 Nastola. Fysioterapian tiloissa palautuspiste ma-pe klo 8-15
Orimattilan terveysasema, Terveystie 1, 16300 Orimattila. Apuvälinekeskuksen edessä palautuspiste joka päivä klo 7-19
Padasjoen terveysasema, Kellosalmentie 24, 17500 Padasjoki. Fysioterapian aulassa palautuspiste ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.
Sysmän terveysasema, Leppäkorventie 14, 19700 Sysmä. Terveysaseman aulassa palautuspiste joka päivä klo 7-19.

Apuvälineet

Alueellinen apuvälinekeskus vastaa lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalveluista kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa. Kaikki asiointipisteet ovat päijäthämäläisten käytettävissä asuinkunnasta riippumatta. Asiointi aukioloaikoina tai ajanvaraus etukäteen puhelimitse. Tarvittaessa asiakas ohjataan Päijät-Hämeen keskussairaalaan erityisasiantuntemusta vaativiin palveluihin.

Apuvälinepalvelut terveysasemilla ja sote-keskuksissa

Apuvälinepalveluiden asiointipisteet tarjoavat apuvälineasiantuntijan palveluita sekä tavallisimpia liikkumisen, hygienian ja päivittäisten toimintojen apuvälineitä. Erilaisia tukia, kuten selkä-, ranne-, polvi- ja nilkkatukia saa ajanvarauksella fysioterapiasta. Terveydenhuollon ammattilainen tai kuntoutuksen asiantuntija valitsee sopivan apuvälineen yhdessä käyttäjän ja hänen läheistensä kanssa. Asiakkaan toimintakyvyn lisäksi huomioidaan elämäntilanne ja elinympäristö.

Vuodeosastoilta kotiutuessa voi saada tarvitsemansa apuvälineet mukaan. Terveysasemien vastaanotoilta voi saada äkilliseen lyhytaikaiseen tarpeeseen kyynärsauvoja ja nilkkatukia.

Apuvälinepalvelut keskussairaalassa

Apuvälinekeskukseen keskussairaalaan on keskitetty erityisasiantuntemusta vaativien apuvälineiden, kuten sähköisten liikkumisen apuvälineiden ja ympäristönhallintalaitteiden tarpeen arviointi, hankinta, käytönopetus ja seuranta sekä huoltojen järjestelyt.

Apuvälinekeskus vastaa myös lasten apuvälineiden tarpeen arvioinnista, hankinnasta ja huoltojen järjestämisestä lastenneurologian kanssa sovittujen periaatteiden mukaisesti. Näön, kuulon ja hengityksen apuvälinepalvelut on myös keskitetty keskussairaalaan.

Asiakasmaksut

Lääkinnällisenä kuntoutuksena luovutetut apuvälineet ovat asiakkaalle maksuttomia.

Huolto ja korjaus

Apuvälineen käyttäjä vastaa niiden puhdistuksesta ja perusylläpidosta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Apuvälineen luovuttanut taho huolehtii varsinaisista korjaus- ja huoltotoimenpiteistä, jotka ovat myös asiakkaalle maksuttomia. Säännöllinen huolto ylläpitää apuvälineen käyttökuntoa ja turvallisuutta.

Kuljetukset

Asiakas huolehtii itse apuvälineiden kuljetuksesta. Apuvälinekeskus vastaa kooltaan suurien ja painavien apuvälineiden kuljetuksista.

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet – opas apuvälinetyötä tekeville ammattilaisille ja ohjeita asiakkaille

Sivu päivitetty: 21.12.2021