Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän valtuusto päätti tänään maanantaina lähteä toteuttamaan keskussairaalan korvausrakennushanketta. Nyt tehdyllä päätöksellä rakennetaan korvaavat tilat keskusleikkausyksikölle, synnytysten, vastasyntyneiden ja naistentautien yksikölle, operatiivisille vuodeosastoille, välinehuollolle sekä arkistolle, joiden nykyiset tilat ovat tulleet rakennusteknisen käyttöikänsä päähän. Investointi mahdollistaa myös toiminnan merkittävän tehostamisen ja turvaa Päijät-Hämeen keskussairaalan säilymisen terveydenhuoltolaissa määriteltynä laajan päivystyksen sairaalana.

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi rakennusinvestoinnille poikkeusluvan toukokuun lopussa. Ministeriön päätöksessä todetaan, että investointi on välttämätön ja kiireellinen maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden turvaamiseksi. Keskussairaalan tiloja on jouduttu poistamaan käytöstä huonon kunnon ja pitkittyneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Sairaalan vanhimmat osat ovat vuodelta 1976. Keskussairaala on Päijät-Hämeen maakunnan suurin työpaikka.

Rakennusinvestointi rahoitetaan lainarahalla. Rakentamisen, tietojärjestelmien, laitteiden ja tilojen varustuksen kustannuksiksi on laskettu 127 miljoonaa euroa. Rakentaminen käynnistyy vuoden 2019 alussa.

Laboratoriotoimintoja
yhteen Fimlabin kanssa

Yhtymän valtuusto näytti vihreää valoa myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän laboratoriotoimintojen yhdistämiselle Fimlab Laboratoriot Oy:n kanssa. Järjestelyllä on tarkoitus vahvistaa laboratorioiden toimintavarmuutta ja turvata henkilökunnan riittävyyttä tulevaisuudessa.

Päijät-Hämeen henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä Fimlabin palvelukseen. Yhdistyminen tapahtuu näillä näkymin kuluvan vuoden lopussa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä tulee liiketoimintakaupassa yksi Fimlabin omistajista kolmen muun sairaanhoitopiirin rinnalle. Fimlabin muut pääomistajat ovat Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit, ja yhtiöllä on ennen kauppaa noin 750 työntekijää. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän laboratorioissa henkilöstöä, jota yhdistyminen koskee, on noin 160.

Päivitetty: 25.6.2018