Tekstiilitaiteilija Helena Vaari. Kuva Seppo Sirkka.
Tekstiilitaiteilija Helena Vaari. Kuva Seppo Sirkka.

Puolitoista vuotta sitten järjestetyn, Päijät-Hämeen alueen taiteilijoille suunnatun kilpailun tarkoituksena on tuoda sairaalan uusiin tiloihin päijäthämäläistä taidetta ja esitellä taiteilijoiden kädentaitoja. Parikymmentä taiteilijaa innostui hakemaan prosessiin mukaan. Keskussairaalan asiantuntijaraati valitsi esitettyjen idealuonnosten perusteella kaksi taiteilijaa ja yhden kahden hengen taiteilijatiimin mukaan uudisrakennushankkeeseen. Hakijoiden joukosta asiantuntijaraati valitsi tekstiilitaiteilija Helena Vaarin, kuvanveistäjä Terhi Kaakisen ja taidemaalari Anni Henrikssonin sekä kuvataiteilija Eeva-Kaisa Jauhiaisen.

Viime viikolla taiteilijat esittelivät arkkitehtitoimiston sisustusarkkitehdille ja hankkeen sisutustyöryhmälle luonnosvaihtoehtoja taiteellisista toteutusmahdollisuuksista. Sisustusarkkitehti, pääsuunnittelija ja hankkeen sisustustyöryhmä tekevät yhdessä valinnat lopullisista toteutuksista.

Helena Vaari tunnetaan erityisesti kirkkotekstiilien suunnittelusta ja valmistamisesta. Helenan aikaa kestäviä töitä löytyy Päijät-Hämeen alueella Salpausselän, Hollolan, Joutjärven ja Hämeenkosken kirkoista ja Helsingissä muun muassa Paavalin kirkosta. Tekniikkana töissä on taidekirjonta eli Helenan omien sanojen mukaan hän ”maalaa” teoksia ompelukoneella. Langat valitaan tarkkaan työn tarpeisiin: varjokohtaan mattapintaista tummaa puuvillalankaa ja kirkkaisiin valokohtiin valoa heijastavaa silkkilankaa. Valokuvaamista harrastavan taiteilijan metsäretket usein pitkittyvät – ideat teoksiin kumpuavat luonnosta.

Terhi Kaakinen puutyönsä
Terhi Kaakinen puutyönsä ”Aamuraivo” vierellä.

Terhi Kaakinen ammentaa ideoita puuveistoksiinsa perhe-elämästä. Niissä näkyy taiteilijan sanoin samoja tunnetiloja iloineen, suruineen, mökötyksineen ja raivareineen, kuin normaalissa perhearjessakin. Terhi työstää muun muassa Päiki Pörriäiseen liittyvää teosta. Päiki Pörriäiseen lapset tutustuvat pelin kautta yhdessä vanhempien kanssa ennen päiväkirurgiaan tuloa. Terhin töissä materiaaleina ovat puu, akryylivärit ja vesiliukoiset puuvärit. Työskentely on intensiivistä ja teoksen tekoon sen koosta riippuen menee aikaa muutamasta päivästä kuukausiin. Pienempien töiden työstäminen on joskus jopa hitaampaa kuin isojen, kun teosta työstetään käsin puukolla. Suuremmissa töissä voi käyttää järeämpiä työkaluja.

Eeva Kaisa Jauhiaisen ja Anni Henrikssonin idea uudisrakennushankkeen taideteoksista lähti liikkeelle kansanlääkinnässä käytetyistä rohdoskasveista. Taiteilijat halusivat valita teoksiin suomalaisia kasveja, joita on käytetty mm. kivunlievitykseen ja edesauttamaan synnytysten etenemistä. Alkuperäiset piirustukset tehdään puuvärikynillä ja musteella sekä erilaisilla piirtimillä. Näiden piirustusten pohjalta toteutetaan suurikokoisia tarroja sairaalan eri pinnoille, esimerkiksi seiniin, valokattoihin, ikkunoihin ja oviin. Anni kertoo, että puuvärikynillä piirtäminen tuottaa samanlaista välitöntä iloa kuin lapsuudessa, ja Eeva pitää siitä, että piirtäminen haastaa ja vaatii pitkäjänteisyyttä.

eva Jauhiainen ja Eevan ja Anni Henrikssonin luonnoksia.
Eeva Jauhiainen ja Eevan ja Anni Henrikssonin luonnoksia.

Haastetta kaikille taiteilijoille tuo se, että teokset suunnitellaan valmistumattomiin tiloihin eikä esimerkiksi värimaailma ole vielä valmis. Viime viikon luonnosesittelyjen yhteydessä taiteilijoille kerrottiin, että sisustussuunnittelun tavoitteena on tilojen rauhallisuus ja tyylikkyys. Valittu värimaailma kumpuaa asiakasraadin teemoista vehreä, vihreä, viljava ja vesistöinen Päijät-Häme.

– Sisustukselta ja siihen yhdistyvältä taiteelta halutaan laatua ja rauhallista tunnelmaa, ja lisäksi lempeää huumoria haetaan esimerkiksi näillä lapsia kiinnostavilla hahmoilla, kertoo RV7-hankkeen hankejohtaja Johanna Aitamurto.

Uudisrakennus valmistuu kesällä 2022, ja taiteilijoilla on runsaasti aikaa saada valittavat teokset valmiiksi. Työskentely jatkuu yhdessä eteenpäin taiteilijoiden, pääsuunnittelijan, sisustusarkkitehdin ja sisutustyöryhmän kanssa.

Päivitetty: 24.6.2020