Läheisten tuki, arkisista asioista keskustelu ja yhteydenpito ovat tärkeitä. Yhteyttä voi pitää puhelimitse tai muiden etäyhteyksien avulla. Arkirutiineista kiinni pitäminen helpottaa ahdistusta ja huolta. Nukkuminen, syöminen, liikunta ja mielekäs tekeminen parantavat mielialaa. Koronapandemian uutisoinnissa kannattaa seurata luotettavia tietolähteitä.

Sairaalasielunhoito poikkeustilan aikana

Sairaalapapit ovat potilaiden, omaisten ja henkilökunnan käytettävissä keskusteluja varten. Pappeihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Sairaalapapin voi kutsua paikalle, jos se hoitohenkilökunnan arvion mukaan turvallista. Keskustelut puhelimitse ovat myös mahdollisia.

Johanna Rantanen, johtava sairaalapastori, Jalmari ja kotisairaala, 044 7191 530
Sirpa Kaukinen, sairaalapastori, Päijät-Hämeen keskussairaala, 044 719 5583
Elina Itäleino, sairaalapastori, Päijät-Hämeen keskussairaala, 044 719 5125
Leena Hokka, sairaalapastori, Jalmari ja Lehtioja, 050 3987627
Kaarina Tynkkynen, sairaaladiakoni, Onnelanpolku, 044 7191 264

Mielenterveystalo

Mielenterveystalon uusi omahoito-osio tarjoaa tukea koronaviruksesta huolestuneille. Omahoito-ohjelmilla voi etsiä apua esimerkiksi ahdistukseen. Suora linkki palveluun: https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx

Lahden seurakuntayhtymän puhelinpäivystys

Seurakuntayhtymän puhelinpäivystykseen voi ottaa yhteyttä, jos koronaepidemian aiheuttamat poikkeusolot mietityttävät tai ahdistavat. Puhelinnumerossa vastaavat Lahden seurakuntien työntekijät. Päivystys on avoinna viikon jokaisena päivänä klo 9-21, numerossa 050 464 6068.

Lahden ev. lut. seurakuntien työntekijät ovat käytettävissä puhelin- ja somealustoilla kaikkia keskusteluja varten. Työntekijöiden yhteystiedot: https://www.lahdenseurakunnat.fi/yhteystiedot.

Muu ev. lut. kirkon keskusteluapu löytyy osoitteesta https://kirkonkeskusteluapua.fi/ ja kirkon valtakunnallinen Palveleva Puhelin on avoinna joka päivä klo 18-24, numerossa 0400 221 180.

Jos tunnet ahdistusta, tukea ja apua on saatavilla. On tärkeää, ettet mieti asioita yksin.

Kriisipuhelimesta keskusteluapua

Valtakunnallinen Kriisipuhelin ja Sekasin-chat ovat matalan kynnyksen keskustelupalveluja. Keskusteluapua on tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa numerossa 09 2525 0111.

Neuvontaa puhelimitse ja tekstiviestein

Valtakunnallinen, maksuton koronaviruksen puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta ensisijaisesti henkilöille, jotka eivät voi hakea tietoa internetistä.

Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Neuvonta on auki arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15, numerossa 0295 535 535.

Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa saa tekstiviestillä. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta. Palvelu toimii numerossa 050 902 0163.

Koronaohjeita viittoen ja eri kielillä

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL tarjoaa videon avulla koronatietoutta viittomakielellä. Suora linkki videoon: https://youtu.be/D8V6nNiR3pk

THL:n sivuilla on kootusti tietoa koronasta myös ruotsiksi (https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv) ja englanniksi (https://thl.fi/en/web/thlfi-en)

Hyvinvointiyhtymä seuraa aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja varautuu myös psykososiaalisen tuen tarpeiden lisääntymiseen.

Päivitetty: 19.3.2020