Hyvinvointiyhtymän alueella on todettu uusi koronavirustartunta, joka on johtanut useisiin joukkoaltistumisiin.

Hyvinvointiyhtymä on jäljittänyt tunnistettavissa olevat tapauksen lähikontaktit ja saanut valtaosaan yhteyden. Lähikontakteja on kymmenen henkilöä. Tavoitetut on asetettu karanteeniin ja kehotettu seuraamaan terveydentilaansa ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronatestiin, jos koronaan viittaavat oireet alkavat. Yhtymä jatkaa niiden altistuneiden tavoittamista, joihin ei vielä ole saatu yhteyttä. Tapauksen tartuntaketjut on jäljitetty huolella, jotta uusia tartuntoja saadaan ehkäistyä mahdollisimman tehokkaasti.

Koronavirukseen sairastunut henkilö on ollut tartuttavuusaikanaan Eckerö Linen Helsinki-Tallinna risteilyaluksella 19.-21.8. sekä 22.8. Lahdessa Old Irish Pub ravintolassa klo 00-04. Tänä aikana kyseisissä tiloissa oleskelleita ei ole tarvetta asettaa karanteeniin, mutta heitä kehotetaan tarkkailemaan terveydentilaansa ja hakeutumaan herkästi koronatestaukseen, mikäli kehittyy koronainfektioon sopivia oireita.
Koronavirukseen sairastuneen yksityisyyden suojaamiseksi hyvinvointiyhtymä ei tiedota tapauksesta tarkemmin.

Yhtymä muistuttaa, että turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta on syytä pitää huolta. Jos kärsii hengitystieinfektion oireista, on suositeltavaa hakeutua laboratoriotesteihin koronaviruksen varalta. Lieväoireista lasta ei tarvitse THL:n ohjeen mukaan viedä testiin. Jos samasta perheestä useammalla lapsella on samat ja lievää merkittävämmät oireet, heistä yhden testaaminen riittää.

Testiin hakeudutaan soittamalla Päivystysavun numeroon 116117 tai tekemällä omaolo.fi-palvelussa koronaoirearvio. Terveysasemille tai muihin terveydenhuollon toimipisteisiin ei tule hakeutua omatoimisesti, jos kärsii hengitystieinfektion oireista.

Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi Päijät-Hämeessä.
Päivitetty: 28.8.2020