Kryptosporidioosi  on kokkideihin kuuluvan alkueläimen (Cryptosporidium parvum) aiheuttama vasikoiden ja myös ihmisten helposti tarttuva ripulitauti. Se leviää tehokkaasti ympäristöön erittyvien ookystien eli paksukuoristen kestomuotojen välityksellä. Ne ovat kestäviä ja voivat säilyä kuukausia tartuntakykyisinä sopivassa ympäristössä. Tartunta tapahtuu kun tällainen ookysta pääsee suun kautta elimistöön. Taudin paranemisessa eläimen ja ihmisen omalla immuunipuolustuksella on tärkeä rooli. Vastustuskyvyltään heikentyneillä henkilöillä tauti voi olla vakava ja jopa henkeä uhkaava.

Tauti on levinnyt viime vuosina yhä useammalle tilalle ja odotettavissa on, että leviäminen jatkuu sekä maatiloilla että ihmisten keskuudessa. Päijät-Hämeen alueen tiloilta kryptosporidioosi on todettu laboratoriossa n. 10 tilalta.  Todellinen luku on todennäköisesti selvästi suurempi, sillä läheskään kaikista vasikoiden ripulitapauksista ei lähetetä näytteitä laboratorioon.  Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin tilastotietokannan mukaan vuonna 2018 koko maassa todettiin ihmisillä yhteensä 348 tapausta kun vuonna 2015 vastaava luku oli 31. Päijät-Hämeessä vastaavat luvut olivat 5 ja 1.  Myöskään ihmisillä kaikki tapaukset eivät tule diagnosoitua. Tauti ei kuulu ihmisillä ulostenäytteiden perustutkimuksiin, joten sitä epäiltäessä on hyvä mainita asiasta lääkärille, esim  kontakteista ripulivasikoihin.

Oireeton tartunta on eläimillä tavallista. Kliinisesti tautiin sairastuu yleensä muutaman viikon ikäiset vasikat. Oireena on vetinen, pahanhajuinen, usein kellertävä ja runsas ripuli. Kuolleisuus on alhainen, mutta tauti voi altistaa eläimen muille taudinaiheuttajille.

Ihminen voi saada tartunnan joko suoraan ulosteesta tai ulosteen saastuttamasta elintarvikkeesta, rakenteesta, työvaatteista ym. Tauti tarttuu myös ihmisestä toiseen. Oireet alkavat tavallisesti viikon kuluttua tartunnasta (vaihtelu 1-22 vrk). Yleisin oire on itsestään rajoittuva vesiripuli. Muita oireita ovat vatsakipu, lievä kuume, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. Yleensä oireet kestävät 2-4 vrk, mutta voivat jatkua jopa neljä viikkoa. On myös tavallista, että jo helpottuva ripuli alkaa uudelleen.

Tautiin ei eläimillä ole tehokasta lääkehoitoa. Tukihoitona käytetään nesteytystä ja ruokintaa. Kaikki vasikan vastustuskykyä parantavat tekijät ovat eduksi, hyvälaatuisen ternimaidon anto alle kahden tunnin ikäisenä, ohjeiden mukainen juotto ja hyvät karsinaolosuhteet. Tarvittaessa voidaan käyttää eläinlääkärin määräämää ennaltaehkäisevää valmistetta.

Koska kryptosporidioosi leviää tehokkaasti ulosteen välityksellä, henkilökohtaisella hygienialla ja suojautumisella on erittäin suuri merkitys taudin leviämisen ehkäisyssä. Kaikkien, jotka työskentelevät maatiloilla ja joutuvat hoitamaan varsinkin ripulivasikoita, tulee tiedostaa riski. Kertakäyttöiset suojahansikkaat ja hengityssuojaimet ovat käyttökelpoisia. Normaalit desinfektioaineet, esim käsidesit, eivät tehoa ookysteihin. Kädet tulee pestä huolellisesti ja runsaalla saippualla. Samoin on huolehdittava työvaatteiden ja saappaiden riittävästä pesusta. Liiallinen veden roiskiminen voi kuitenkin levittää  ookystia ylävartaloon ja kasvojen alueelle, mistä ne joutuvat helposti suuhun. Kädet on pestävä aina ennen ruuan valmistusta, ennen ateriaa ja WC-käynnin jälkeen.

Päivitetty: 25.2.2019