Viime viikolla maakuntalehti Etelä-Suomen Sanomat uutisoi, että monista muista kansainvälisistä urheilukisoista poiketen Lahden MM-kisoissa ei urheilijoille jaeta kondomeja. Juttu herätti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän huomion ja eipä aikaakaan, kun kisaorganisaatio sai yhteydenoton yhtymästä.

Samoihin aikoihin myös RFSU, Sultan-merkkisiä kondomeja edustava yritys Suomessa, lähestyi kisaorganisaatiota samalla asialla. Kisaorganisaatiossa team services -päällikkö Suvi Kainulainen yhdisti tahot, ja niin syntyi ajatus yhteistyöstä. Kisakumit ovat jo todennäköisesti perillä Vierumäen kisakylässä, jossa urheilijat majoittuvat.

Hyvinvointiyhtymässä nähdään käytännössä ne seuraukset, jotka syntyvät suojaamattomassa seksissä. Seksuaalivalistus ja kansanterveyden edistäminen ovat olennaisia yhtymän tehtäviä.

Tämä on aihe, jota on hyvä nostaa keskusteluun niin urheilukisojen yhteydessä kuin arjen kanssakäymisissäkin.  Mielestämme on hyvä muistuttaa seksuaaliterveyden huolehtimisesta Lahden kisojen yhteydessä. Kyseessä kuitenkin on suuri joukko ihmisiä ja on oletettavaa, että intiimejä kontakteja syntyy, tuumii Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän seksuaaliterapeutti Rea Marjamäki.

Marjamäen tuorein blogi käsittelee kisateemaa otsikolla Kisahuumaa: Luistoa, loistetta, suksia ja seksiä….

Kumeja jaossa myös kisakävijöille

Vaikka yhtymän alkuperäinen ajatus kisakumien jakamisesta urheilijoiden lisäksi myös yleisölle kariutui, hätä ei ole tämän näköinen. Yleisradio on kisojen virallinen yhteistyökumppani ja heidän YleX After Ski -tapahtumassaan jaetaan talvikumeja keskiviikkona 1. maaliskuuta. YleX After Ski -tapahtuma on suunnattu K18-vuotiaille, mutta klo 13-17 tehtävää Poikeluksen ja Hätösen suoraa radiolähetystä voivat tulla seuraamaan kaikki ikään katsomatta.

Talvella kumin säilyttämisen kanssa tuleekin olla huolellisempi.

– Kumi on hyvä säilyttää suojassa kylmältä, esimerkiksi povitaskun lämmössä, jotta rikkoutumisvaara pienenee, muistuttaa Marjamäki.

 

 

Päivitetty: 16.2.2017