Uutta sähköistä palvelua voi testata osoitteessa https://oirearvio.omaolo-beta.fi/.

Palvelun oirearvioiden avulla käyttäjä voi luotettavasti ja helposti arvioida tarvettaan hoitoon. Oirearviokyselyt pohjautuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan eli viimeisimpään tutkittuun tietoon ja Käypä hoito -suosituksiin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on kärkijoukossa pilotoimassa valtakunnallista palvelua.

Ensivaiheessa asiakastestaukseen ovat edenneet hengitystietulehduksen oirearvio, 18-65-vuotiaiden naisten virtsatietulehduksen oirearvio ja alaselkäkivun oirearvio. Oirearviot on suunnattu aikuisille. Uusia oirearviota otetaan myöhemmin mukaan testaukseen. Oirearviot pohjautuvat syihin, joiden vuoksi hakeudutaan yleisimmin terveydenhuollon palveluiden piiriin.

Omaolo-palvelun kautta käyttäjä saa juuri omaan tilanteeseensa sopivan ohjauksen valitsemansa kunnan tai sairaanhoitopiirin palveluiden pariin, mikäli hänen tilanteensa niin vaatii. Hoitosuositus voi neuvoa esimerkiksi kiireelliseen ohjaukseen alueen päivystykseen, sähköisen yhteydenoton lähettämiseen sairaanhoitajalle tai kotona toteutettaviin hoito-ohjeisiin riippuen aina käyttäjän yksilöllisistä vastauksista. Pilotointivaiheessa 2018 palvelun kautta tulevia asiakkaiden yhteydenottoja hoitavat keskitetysti nimetyt digihoitajat. Digihoitaja käsittelee yhteydenottoja arkipäivisin klo 8-15.

Asiakastestausta toteutetaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän lisäksi Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä ja Hämeenlinnassa. Oirearviot ovat olleet jo viime syksystä lähtien ammattilaisten testattavana eli niitä on testattu osana asiakasprosesseja ammattilaisten toimin. Asiakastestaus on erittäin tärkeä vaihe ja siinä tavoitteena on löytää palvelusta elementtejä, joita tulee vielä kehittää ennen etenemistä varsinaiseen tuotantoon tämän vuoden loppupuolella. Omaolo-palvelua kehitetään hallituksen kärkihankkeessa Omat digiajan hyvinvointipalvelut (ODA).

Päivitetty: 3.9.2018