Uusien COVID-19-tapausten määrän noususta on uutisoitu Suomessa viime päivien aikana valtakunnallisesti ja yhä useamman sairaanhoitopiirin alueella. Myös Päijät-Hämeessä on muutaman viime viikon aikana ollut poikkeuksellisen monta koronapositiivista potilasta. Viimeisen viikon aikana määrät ovat kääntyneet laskuun. On oletettavaa, että syksyn aikana alueella todetaan runsaasti uusia koronatartuntoja. Epidemia ei ole vielä päättymässä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) jakaa koronaepidemian tilanteen kolmeen tasoon: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Kullekin tasolle on määritelty omat tartuntamääriin perustuvat kriteerinsäIlmaantuvuuden nousu, positiivisten näytteiden kasvava osuus otetuista näytteistä, vaikeutuva tartunnanlähteiden jäljitys ja jatkotartuntojen yleistyminen ennakoivat siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheeseen. 

Alueemme epidemiatilanne ei ole vielä THL:n kriteereillä kiihtymisvaiheessa. Päijät-Hämeessä tartuntamäärät ovat laskeneet viikon kuluessa, ja tartunnoista 80 prosenttia on sellaisia, joiden lähde on jäljitettävissä. 

Hyvinvointiyhtymän alueen kasvomaskisuositus on ennallaan. Suosituksen mukaan kasvomaskeja on hyvä käyttää joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö käyttää työssään suojaimia niissä tilanteissa, joissa se on tartuntataudeista vastaavan lääkärin ohjeistuksen mukaisesti tarpeen. Seuraamme tilannetta päivittäin, ja annamme tarvittaessa uusia ohjeistuksia. 

Vetoamme alueemme asukkaisiin, jotta yhteisillä ponnisteluilla voimme vähentää koronaviruksen leviämistäKoronaepidemian leviämistä rajoitetaan tehokkaimmin noudattamalla turvavälejä ja hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Jokainen alueen asukas pystyy omalla käyttäytymisellään vaikuttamaan epidemian kulkuun. 

Palvelutaloissa tarkennettu asukkaiden ja omaisten tapaamisohjeita 

Hyvinvointiyhtymä on antanut uudet palveluasumisen asiakkaan tapaamisohjeet alueella toimiviin palvelutaloihin. Asukkaalla tai hänen vierailijoillaan ei saa olla hengitystieinfektioiden oireitaja tapaamiset sovitaan etukäteen yksikön henkilökunnan kanssaVierailulle voi tulla 13 läheistä kerrallaan, ja he pitävät 12 metrin turvavälin muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan. Käsihygieniasta huolehditaan koko vierailun ajan ja omaiset käyttävät suunenäsuojusta. Myös asukkaan kotiloma on mahdollinen, jos kotona ei ole hengitystieinfektion oireita potevia henkilöitä.  Kotiloman aikana on ensisijaisesti pysyteltävä perhepiirissä ja vältettävä tilanteita, joissa turvavälejä ei pystytä noudattamaan. 

 

Päivitetty: 24.9.2020