Orimattilan marttayhdistykset ovat tehneet kankaisia suojamaskeja ja lahjoittaneet ne hyvinvointiyhtymälle. Maskeja on yhteensä 200, ja ne kohdennetaan vanhustenhuoltoon ja vammaispalveluihin. Tempauksellaan martat haluavat antaa panoksensa koronaepidemian torjumiseen.

Asumisyksikkö Oriontähden toimintayksikön esimies Kati Inkinen-Heikkilä ottaa kiitollisena lahjoituksen vastaan.

– Olemme erittäin iloisia maskeista, ja ne ovat tervetullut lisä yhtymältä toimitettujen maskien määrään. Nyt voimme käyttää kankaisia maskeja kertakäyttöisten tapaan ja vaihtaa maskia huolehtimatta jatkuvasti niiden riittävyydestä, Inkinen-Heikkilä sanoo.

Kasvomaskien materiaalina toimiva lakanakangas on sataprosenttista puuvillaa, mikä mahdollistaa maskien pesun 90 asteessa käytön jälkeen. Kankaat on saatu lahjoituksena yksityishenkilöiltä ja orimattilalaislähtöiseltä Alestalon Mattokutomolta. Inkinen-Heikkilä mainitsee, että kankainen materiaali ilahduttaa esimerkiksi kumiallergisia ja korvia hiertävien kuminauhojen kanssa tuskailleita.

Kankainen kasvomaski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa. Valtioneuvosto on linjannut, että kankaiset kasvomaskit ovat riittävä suoja kotihoidossa toimiessa muiden turvallisuusohjeiden noudattamisen lisäksi.

Orimattilan kaupunki on osallistunut kampanjaan muun muassa koordinoimalla materiaalilahjoitusta ja välittämällä tietoa maskeja tarvitsevista tahoista.

Päivitetty: 6.5.2020