Rokotteet ovat turvallisia ja niillä on pystytty vähentämään lapsilla antibioottihoitoja, lääkärikäyntejä ja sairaalahoitoja.

Lapset levittävät influenssaa aikuisia herkemmin

Lapset sairastuvat influenssaan aikuisia useammin ja erittävät virusta aikuisia pidempään. Myös virusmäärät lasten hengitystie-eritteissä ovat aikuisia korkeammat. Näistä syistä lapsia pidetään influenssaepidemiassa merkittävimpänä ryhmänä influenssan leviämisessä.

Lasten rokottaminen suojaa myös heidän lähipiiriään

Lapsen influenssarokotus auttaa ehkäisemään myös lähipiirin perheenjäsenten sairastumista. Erityisen tärkeää tämä on, jos perheessä on alle kuuden kuukauden ikäisiä lapsia tai lapsen lähipiiriin kuuluu vakavalle influenssalle alttiita aikuisia. Heitä ovat iäkkäät yli 65-vuotiaat, merkittäviä perussairauksia, kuten kroonisia sydän- ja keuhkosairauksia, diabetesta, syöpää, reumaa, tulehduksellisia suolistosairauksia ja neurologisia sairauksia, sairastavat. Rokottamalla lapset voidaan epäsuorasti suojata myös näitä lähipiiriin kuuluvia henkilöitä.

Odottavan äidin riski sairastua vakavaan influenssaan on suurentunut. Raskaana olevan äidin influenssarokotus suojaa äidin lisäksi myös syntyvää lasta vakavalta influessalta.

Tarjoa rokotetta pienimpien lasten lähipiirille

Pistettävä influenssarokote voidaan antaa kuuden kuukauden ikäiselle. Sitä nuorempia lapsia voidaan suojata epäsuorasti rokottamalla heidän vanhempiaan ja muita läheisiä. Rokote on myös tälle lähipiirille ilmainen.

Rokotukset ovat nyt käynnistyneet Päijät-Hämeessä. Influenssarokotuksia on mahdollista saada myös koulujen ja neuvoloiden terveydenhoitajilta, joilla on tärkeä rooli lasten ja nuorten rokotuksissa.Terveydenhoitajilta saa myös lisätietoja rokotusten hyödyistä.

 

 

Päivitetty: 5.6.2017