Hyvinvointiyhtymä ottaa koronavirusnäytteitä myös lievistä hengitystieinfektio-oireista kärsivistä potilaista, jos on syytä epäillä koronavirustartuntaa. Flunssaoireisia pyydetään ottamaan aina ensin yhteyttä Päivystysavun numeroon 116 117, josta ohjataan näytteenottoon. Terveysasemille ei pidä hakeutua omatoimisesti, vaan numerosta saa tarvittavat toiminta- ja kotihoito-ohjeet. Myös omaolo.fi-palvelussa voi tehdä oirearvion, joka ohjaa tarvittaessa terveydenhuollon avun piiriin.

Tavoitteena on testata kaikki lievistä hengitystieinfektio-oireista kärsivät, joilla epäillään koronavirustartuntaa. Todellinen tartuntojen määrä on ilmoitettua suurempi, koska oireettomien ja lieväoireisten tartunnan saaneiden määrästä ei ole tietoa.

Suomessa on tällä hetkellä testauskapasiteettia enemmän kuin testattavia, ja kapasiteettia lisätään edelleen. Laaja testaaminen on erityisen tärkeätä, kun yhteiskunnallisia rajoituksia vapautetaan. Mitä suurempi osa akuutin vaiheen koronavirustartunnoista löydetään ja altistuneet jäljitetään, sitä paremmin voidaan estää epidemian etenemistä.

 

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa

Päivitetty: 7.5.2020