VesiJuomat

Vesi on paras janojuoma.
Janojuomana kannattaa suosia hanavettä, joka on sokeritonta ja kaloritonta eikä aiheuta hampaille happohyökkäystä. Vettä on hyvä juoda päivän mittaan vähän kerrallaan. Mikäli ehdit tuntea olosi janoiseksi, olet todennäköisesti juonut liian vähän, sillä jano on merkki nestehukasta.

Maitotuotteet

Maitovalmisteet ja hammasterveys

Maidon sokerin eli laktoosin on todettu olevan muita sokereita vähemmän happamuutta aiheuttava. Silloin kun sitä nautitaan esimerkiksi osana maitotuotteita, sitä pidetään hampaille täysin turvallisena. Koska kalsiumia ja fosforia on saatavilla maidosta, ei hampaan kovakudoksen mineraalien irtoamista pääse tapahtumaan. Lisäksi maidon puskuriominaisuudet ehkäisevät happohyökkäyksen aiheuttamaa pH:n laskua. Rasvatonta maitoa tai piimää suositellaankin juotavaksi päivittäin aterioiden yhteydessä tai välipalajuomina.

Virvoitusjuomat ja mehut

Sokeripitoiset ja happamat juomat ovat hammasterveyden kannalta ongelmallisia jos niitä käytetään janojuomina. Vaikka virvoitusjuomien haitallisuus hampaille tiedostetaan yleisesti, on erilaisten mehujen hammasterveysriski monelle yllätys. Lasillinen mehua sisältää noin 6-8 palaa sokeria.

Virvoitusjuomat ja mehut aiheuttavat karieksen lisäksi samanaikaisesti hammaseroosiota, koska ne ovat happamia. Hammaseroosio tarkoittaa kiilteen kulumista, joka ei palaudu takaisin. Myös monet maustetut kivennäisvedet ja makuvedet ovat happamia.

Energiajuomat

Energiajuomien vaikutukset hampaisiin​

Energiajuomien happamuus vaurioittaa erityisesti nuorten hammaskiillettä, eli aiheuttaa hammaseroosiota. Myös kevytversiot aiheuttavat eroosiota, koska juomien happamuus johtuu niiden sisältämistä hapoista, ei sokerista. Kun kiille on kulunut, se ei palaudu takaisin. Haittoina ovat mm. hampaiden vihlominen, lohkeamat ja hampaiden heikentynyt ulkonäkö. Energiajuomien sokeri lisää myös hampaiden reikiintymistä ja tämä yhdistettynä juomien happamuuteen tekee juomista erityisen haitallisia.

Kofeiinin vaikutukset

Juomien kofeiini aikaansaa hetkellisen piristymisen ja aiheuttaa elimistössä riippuvuutta. Samoin kuin kahvin juonnin lopettamisesta, energiajuomien lopettamisesta seuraa vieroitusoireita (päänsärkyä, ärtyisyyttä, voimattomuutta, väsymystä). Kofeiinin liikasaannin oireita ovat uniongelmat, sydämentykytys, pahoinvointi ja ripuli. Etenkin kofeiinille herkillä ihmisillä ja lapsilla saattaa esiintyä oireita. Kahvia juovien aikuisten elimistö on tottunut kofeiiniin eri tavalla kuin lasten tai nuorten. Juomien käyttäjillä on usein univaikeuksia, väsymystä, päänsärkyä ja muita oireita. ​

Lähde: Thl​

Sivu päivitetty: 17.1.2018