StopDia-tutkimushankkeessa selvitetään, miten tyypin 2 diabetesta ehkäistään mahdollisimman tehokkaasti nykyisessä ja muuttuvassa Suomessa. Tutkimukseen etsitään nyt Päijät-Hämeestä, Etelä- Karjalasta ja seitsemästä Pohjois-Savon kunnasta osallistujiksi henkilöitä, joilla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kannustamme kaikkia testaamaan oman diabetesriskinsä osoitteessa www.stopdia.fi. Mukaan tutkimukseen voivat päästä tutkimusalueilla asuvat 18–70-vuotiaat, joilla on kohonnut riski sairastua, mutta ei kuitenkaan diabetesta. Diabetesriskiä lisää esimerkiksi diabetes sukulaisella ja ylipaino.

Päijät-Häme mukana talkoissa

Päijät-Hämeessä on jo tehty pitkäjänteistä työtä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Perusterveydenhuollon yksikön ylilääkärin Risto Raivion mielestä diabetesriskin varhainen tunnistaminen on tärkeää, sillä pienilläkin terveyttä edistävillä toimilla voidaan vähentää sairastumisen riskiä.
– Hienoa, että Päijät-Häme on mukana StopDia-tutkimus- ja kehittämistyössä! Ota riski haltuun ja tule mukaan! Pysäytetään yhdessä tyypin 2 diabetes Päijät-Hämeessä, Raivio toivottaa.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on aikamme kalleimpia kysymyksiä

Noin 30 prosenttia suomalaisista on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos edes osalla sairastuminen saataisiin ehkäistyä, merkitsisi tämä suurta säästöä terveysmenoissa.  Suomessa kuluu vuosittain arviolta miljardi euroa diabeteksen hoitoon. Tämän lisäksi kustannuksia aiheuttavat sairauspoissaolot ja varhaiset eläköitymiset.

Koska tyypin 2 diabetes on niin yleinen sairaus, unohtuu usein, kuinka vakava ja elämänlaatua heikentävä se pahimmillaan voi olla. Uhkaamassa ovat sydän- ja verisuonitaudit, munuaisten vajaatoiminta, amputaatiot ja näkökyvyn heikkeneminen.

Stopdia on Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama tutkimushanke, jonka toteuttaa Itä-Suomen yliopisto yhdessä VTT:n ja THL:n kanssa.

Katso video, jolla näyttelijä Jope Ruonansuu testaa diabetesriskinsä

Päivitetty: 3.4.2017