Vuoden 2016 lukujen perusteella Päijät-Hämeen keskussairaalan silmätautien klinikka ylsi Kuntaliiton tuoreessa vertailuissa poikkeuksellisen korkealle. Keskussairaala nousi kaihileikkausten määrässä yliopistollisten sairaaloiden joukkoon ainoana keskussairaalana sijoittuen neljänneksi eli Oulun ja Kuopion yliopistollisten sairaaloiden edelle. Kaikkien silmäleikkausten määrässä Päijät-Hämeen keskussairaala oli viides ennen Kuopiota. Kaikki leikkaukset tehtiin keskussairaalassa omana työnä.

Hieno sijoitus leikkausmäärissä ei ole sattumaa, sillä PHKS:n silmätautien klinikka on ollut viimeiset kymmenen vuotta keskussairaalavertailussa kärkipaikalla. Asiantuntijahoitajien vastaanotot silmäpoliklinikalla ovat vapauttaneet lääkärityövoimaa enemmän leikkaussaleihin. Toimivan ja tehokkaan leikkaussalikulttuurin ja nopeiden leikkaussalivaihtojen ansiosta silmätautien klinikan toiminta on noussut yliopistosarjaan keskussairaalan resursseilla. Tämä on ensimmäinen kerta maassamme, kun keskussairaala on sijoittunut tälle tasolle.

PHKS:n silmätautien klinikan erityisosaamista ovat silmän verkkokalvokirurgia ja glaukooman hoito ns. salaojaputkileikkauksella. Näitä leikkauksia tehtiin viime vuona klinikassa yhteensä yli 350. Salaojaputkileikkauksia tehtiin PHKS:ssa eniten Suomessa. Potilaita keskussairaalan silmäklinikalle tulee päijäthämäläisten lisäksi joka puolelta Suomea.

Lisätietoa Kuntaliiton vertailusta:
https://www.kuntaliitto.fi/sites/default/files/media/file/Sairaaloiden-ja-sairaanhoitopiirien-tammi-joulukuu-2016_0.pdf

Päivitetty: 10.4.2017