Päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut koronavirukseen ja näytteenottoon liittyvistä yhteydenotoista. Perusterveistä, lieväoireisista ei välttämättä ole tarpeen ottaa näytteitä. Näytteitä ei lähtökohtaisesti oteta oireettomasta henkilöstä, joka on ollut ulkomailla tai jolla on saattanut olla kontakti mahdolliseen koronaviruksen saaneeseen.

Jos henkilöllä on oireita, mutta sairaalatason hoito ei ole tarpeen, näytettä ei oteta. Jos henkilöllä on merkittävä perussairaus, keuhkosairaus, elimistön puolustusmekanismeja heikentävä lääkitys tai hän on raskaana, näytteenoton tarpeellisuus harkitaan tapauskohtaisesti.

Yleistä tietoa koronaneuvontanumerosta
Yleistä tietoa koronaviruksesta saa parhaiten valtakunnallisesta, maksuttomasta neuvontapuhelinnumerosta 0295 535 535. Neuvonta on auki arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Valtakunnallinen neuvonta palvelee myös tekstiviestein henkilöitä, jotka kuulovamman tai muun syyn vuoksi eivät voi käyttää puhelinta.

Päivystysavun numerossa 116117 toimii takaisinsoittopalvelu. Numeroon soitettaessa on tärkeää malttaa odottaa, että puhelu ohjautuu vastaajaan, jolloin soittajan numero rekisteröityy takaisinsoittopalveluun. Hätänumeroon 112 tulee soittaa ainoastaan hätätapauksissa.

Jos olet perusterve ja hengitystieoireilusi on lievää, koronanäytteen ottaminen ei ole tarpeen. Voit hoitaa oireita kotikonstein.
Päivitetty: 13.3.2020