Tavoitteena on saada vuoden 2017 aikana vähintään sata uutta istuinta toimipaikkojen ulko-ovien läheisyyteen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Kaatumis- ja osteoporoosiklinikka KAAOS ja Lahden Liikenneturvallisuustyöryhmä haastavat alueen kauppiaat, yrittäjät, virastot ja kaikki toimijat talkoisiin liukastumis- ja kaatumistapaturmien ennaltaehkäisemiseksi. Talven aikana tapahtuvat liukastumiset ja kaatumistapaturmat aiheuttavat kansalaisille inhimillistä kärsimystä ja yli 600 miljoonan euron kustannukset vuosittain. Yksi kaatumistapaturma maksaa keskimäärin 6 000 euroa.

Liukuesteiden käyttö jalkineissa estää 75–80 % liukastumisista ja siten ennaltaehkäisee merkittävästi loukkaantumisia, luun murtumia ja kuolemantapauksia. Liukuesteiden käyttö on kuitenkin asiointikäynneillä hankalaa tai mahdotonta, jos toimipaikkojen ulko-ovien läheisyydessä ei ole istuinta, jossa liukuesteet voi ottaa turvallisesti pois jalasta ja laittaa takaisin.

Esitämme Päijät-Hämeen alueen kauppiaille, yrityksille ja toimijoille haasteen järjestää istuin toimipaikkanne ulko-ovien läheisyyteen ja siten edistää turvallista ulkona liikkumista ja kaatumisten ehkäisyä.

Pelastuslaitos muistuttaa, että penkkien ja tuolien sijoittelun julkisiin tiloihin tulee noudattaa paloturvallisuusmääräyksiä. Istuimissa on huomioitava, etteivät ne kavenna poistumiseen tarkoitetun väylän leveyttä tai pääse kaatumaan uloskulkukäytäville. Palotarkastajat voivat tarvittaessa tulla liikkeeseen katsomaan, että penkit ja tuolit saadaan tiloihin asianmukaisesti. Yhteyttä voi ottaa päivystävään palotarkastajaan p. 0440 773 222.

Toivomme, että mahdollisimman moni toimija ottaa penkkihaasteen vastaan. Tavoitteenamme on Suomi 100 – vuoden kunniaksi saada tämän vuoden aikana vähintään sata uutta istuinta toimipaikkojen ulko-ovien läheisyyteen. Jos päätätte ottaa haasteen vastaan, ilmoittakaa meille siitä. Julkaisemme vuoden loppuun mennessä listan toimipaikoista, joissa on istuin ulko-oven läheisyydessä.

Lisätietoja ja yhteydenotot: 

Iiris Salomaa
Kaatumis- ja osteoporoosiklinikka, KAAOS
Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä / Kuntoutuksen tulosalue
p. 044 7161 334
e-mail: iiris.salomaa@lahti.fi

Päivitetty: 27.2.2017