Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Jos sinulla tai läheiselläsi on tilanne, jossa tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, voit hakea perustoimeentulotukea Kelasta.

Jos sinulla tai läheiselläsi on erityismenoja, joihin ei voi saada perustoimeentulotukea Kelasta, voit hakea niihin täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Miten haen täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea?
Voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea samalla hakemuksella, jolla haet perustoimeentulotukea Kelasta. Lisäksi sinun tulee esittää hakemuksessasi pyyntö, että ehkäisevän tai täydentävän toimeentulotuen hakemus siirretään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän käsiteltäväksi. Tällöin Kelalla on velvollisuus siirtää ehkäisevän tai täydentävän toimeentulotuen hakemus Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään. Voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea myös suoraan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä, mutta ennen sitä sinulla tulee olla voimassa oleva Kelan perustoimeentulotukipäätös. Täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea voit hakea sähköisesti täältä tai alla olevan linkin takaa löytyvällä tulostettavalla lomakkeella.

Mistä tiedän, haenko täydentävää vai ehkäisevää toimeentulotukea?
Sinun ei tarvitse tietää etukäteen, kumpaa harkinnanvaraisen toimeentulotuen muotoa haet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä. Riittää, että hakemuksessasi lukee, että haet ehkäisevää tai täydentävää toimeentulotukea sekä tiedot siitä, mihin tukea haet. Liitä myös tarvittavat liitteet hakemukseen.

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen hakemuksen löydät täältä.

Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen soveltamisohjeet löydät täältä.

Sivu päivitetty: 25.3.2019