Perhehoidolla tarkoitetaan sitä, että ikääntynyt asuu joko ympärivuorokautisesti tai osa-aikaisesti perhehoitajan omassa kodissa.

Perhehoitajaksi voi ryhtyä henkilö, joka koulutuksensa, kokemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella on sopiva huolehtimaan ikääntyneen hyvinvoinnista omassa kodissaan. Perhehoitaja voi olla perheellinen, elää parisuhteessa tai asua yksin.

Tietoisku kiinnostuneille

Muualla Suomessa, varsinkin Itä- ja Pohjois-Savossa, perhehoito on jo vuosia ollut enemmän hyödynnetty palvelu kuin Päijät-Hämeessä. Monet perhehoitajista ovat työikäisiä, usein eläkkeelle jääneitä lähi- ja sairaanhoitajia.

– Uusia ikäihmisten perhehoitajia tarvitaan kipeästi Päijät-Hämeeseen. Omaishoitajat ikääntyvät ja meillä on hyvinvointiyhtymän alueella yli 700 omaishoidon tuen asiakasta. Perhehoitajiksi halutaan kannustaa kaikkia yhtymän alueen asukkaita, niin kaupungeista kuin maaseudultakin.

– Järjestämme perhehoitajana toimimisesta kiinnostuneille päijäthämäläisille avoimen infotilaisuuden tiistaina 12. helmikuuta klo 13-15 Asiakaspalvelupiste Siirissä, Lahdessa. Tilaisuudessa omaishoidon työntekijät kertovat perhehoidosta ja vastaavat kysymyksiin, kertoo asiakasohjaaja Jaana Nykänen hyvinvointiyhtymän ikääntyneiden palvelujen ja kuntoutuksen toimialalta.

Infotilaisuutta voi seurata myös reaaliajassa ja jälkikäteen tallenteena yhtymän Facebook-sivujen kautta.

Ennen perhehoitajaksi ryhtymistä vastuulliseen tehtävään haluavan tulee suorittaa perhehoitovalmennus hyväksytysti. Valmennus käynnistyy maaliskuussa.

Jotta pääsee mukaan valmennukseen, täytyy ensin hakea perhehoitajaksi. Täytä hakulomake ja palauta se osoitteella Asiakasohjaus Siiri/ omaishoidon tuki, Vapaudenkatu 23 b, 15140 Lahti.

Perhehoito on yksilöllinen ja pehmeä vaihtoehto

Perhehoitoon sopivat henkilöt, joille yhden henkilön fyysinen apu riittää. Lisäksi ikääntyneen hyvät yöunilahjat ovat ehdoton edellytys, sillä jaksaakseen perhehoitajan täytyy saada nukkua yöllä.

Ikääntyneen kannalta perhehoito on yksilöllinen ja pehmeä vaihtoehto. Perhekodissa sama tuttu ihminen tai koko perhe ottaa ikääntyneen mukaan osaksi omaa arkeaan.

– Yhteinen arki voi olla vaikka pullan tekoa, auttamista ruuan laitossa ja muissa tavallisissa arjen askareissa, kuvaa asiakasohjaaja Elina Lehtinen.

Päivitetty: 5.2.2019