Vain hyvin pieni osa testatuista potilaista on saanut virheellisen tuloksen. Laboratorioissa käydään läpi vanhoja tuloksia ja harkinnan mukaan potilaita voidaan kutsua uuteen testaukseen. Jos olet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän asiakas ja sinulla on hoitoosi liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi. Hyvinvointiyhtymän laboratoriopalvelut tuottaa Fimlab.

Ilmiö havaittiin ensimmäisenä Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen mikrobiologian laboratoriossa, jossa sitä alettiin heti selvittää yhteistyössä muiden testiä käyttävien laboratorioiden, Helsingin yliopiston ja testin valmistajan kanssa. Samassa yhteydessä laboratoriot siirtyivät käyttämään varmistustestejä luotettavan klamydiatestauksen turvaamiseksi. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, miksi pieni osa klamydiatartunnoista jää ensisijaistestissä toteamatta.

Ruotsissa todettiin noin kymmenen vuotta sitten sukupuoliklamydiakanta, joka oli muuntunut niin, että sitä ei havaittu kahdella yleisesti käytetyllä seulontatestillä. Ei tiedetä, onko nyt Suomessa esille tulleen ilmiön selityksenä samankaltainen klamydiabakteerien muuntuminen vai jokin muu syy. Mikään yksittäinen klamydiatesti ei ole aukoton ja myös näytteenoton huolellisuus ja näytetyyppi vaikuttavat testin luotettavuuteen.

Taustatietoa klamydiatartunnoista

Klamydia on yleinen seksitauti Suomessa. Viime vuonna Suomessa tehtiin noin 280 000 klamydiatestiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin lähes 15 000 klamydiatapausta.

Suurin osa klamydiatartunnoista on oireettomia tai vähäoireisia. Naisilla oireina voi esiintyä virtsankirvelyä, lisääntynyttä valkovuotoa, alavatsakipuja ja välivuotoja. Miehillä oireina ovat kirvelyä virtsatessa ja harmaata vuotoa virtsaputkesta.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua, jos on seksitauteihin viittaavia oireita, kumppanilla on todettu tai epäillään klamydiatartuntaa, todetaan jokin muu seksitauti, on uusi seksikumppani tai lukuisia seksikumppaneita. Klamydian testauttaminen ja hoito julkisessa terveydenhuollossa eli terveyskeskuksissa tai sairaanhoitopiirin sukupuolitautien poliklinikalla ovat potilaalle maksuttomia.

Klamydiaa ja muita seksitauteja voidaan ehkäistä käyttämällä kondomia ja suuseksisuojaa.

Lisätietoa seksin välityksellä tarttuvasta klamydiasta löytyy:

www.terveyskyla.fi/ihotautitalo/seksitaudit/seksiteitse-tarttuvat-taudit/klamydia

www.thl.fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/klamydia

Päivitetty: 23.4.2019