Päijät-Hämeen Ravitsemusviikkoa vietetään syyskuun ensimmäisellä viikolla. Silloin kaikki alueen toimijat voivat tehdä pieniä ja hyviä ruokatekoja asukkaille. Teot voivat liittyä esim. terveellisyyteen, kotimaisuuteen tai yhdessä syömiseen ja niitä voi tehdä kaikille. Sen lisäksi jokaisella on mahdollisuus tehdä hyviä ruokatekoja itselleen ja läheisilleen. Ravitsemusviikon tapahtumia ja kokemuksia on mahdollista jakaa Facebook-sivulla @ravitsemustaidoillahyvinvointia.

Lasten kanssa ruokatekoja voi toteuttaa monin tavoin. Kotona voi nauttia monipuolisen aamupalan perheen kanssa, ja päivähoidossa voi yhdessä tutkiskella ja maistella satokauden kasviksia. Koululaiset voi ottaa mukaan kouluruokailun suunnitteluun, ja isompien oppilaiden kanssa voi järjestää ruokaan liittyvän some-kampanjan.

Ravitsemusviikolla työkaverit voivat sopia yhteisistä lounastreffeistä, ja työttömien työpajalla voidaan valmistaa ruokaa yhdessä. Ikääntyneelle hyvä ruokateko voi olla ruokaseura tai ruuanvalmistusapu omaiselta tai läheiseltä. Ravitsemusviikko on ajankohtana jokaiselle hyvä aika lisätä juureksia ja marjoja omaan ruokavalioon ja pienten tekojen kautta siitä voi tulla pysyväkin tapa.

Viime vuonna Ravitsemusviikko järjestettiin ensimmäisen kerran ja tapahtumia oli ympäri Päijät-Hämettä mm. neuvoloissa, päiväkodeissa, kouluissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa, palvelutaloissa ja keskussairaalassa. Viikosta saatiin niin hyviä kokemuksia, että se on päätetty toteuttaa vuosittain.

Ravitsemusviikko on osa laajempaa Päijät-Hämeen ravitsemusterveyden edistämisen suunnitelmaa, jossa keskeistä on tuoda ruoka- ja ravitsemusasiat myönteisesti esille eri tilanteissa. Ravitsemusviikko on myös mukana valtakunnallisessa Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -ilmiössä.

Lisätietoa Ravitsemusviikosta: https://www.hyvis.fi/web/paijat-hame/ravitsemusviikko 

Yhteyshenkilö:

Anna Päätalo, Päijät-Hämeen perusterveydenhuollon yksikkö, p. 044 729 7776, anna-leena.paatalo@phhyky.fi

 

 

Päivitetty: 28.8.2017